Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy czy normalny z tyłu...

darkonis

Pytanie

Witam. Po dzisiejszym wiosłowaniu mam już dość ...I teraz mam takie pytanie jakie silnik lepiej do łodzi: dziobowy sterowany nożnie i z pilota czy  zwykły z maximizerem na tył.. Interesują mnie silniki firmy haswing bo minnkota   to nie na moją kieszeń ...

Teraz podam przeznaczenie silnika :

-Łódź 3,2m -4,2m (na razie 3,2m)

- Zależy mi na zwrotności

-Troling ale aktywny czyli trzymam wędkę w łapie i dodatkowo nadaje ruchy

- rzutu z dryfującej łodzi  nawet w wietrzną pogodę

Na chwilę obecną był by to jeden silnik przy łódce ...  I teraz czy dziobowy też ogarnie  zwykłe przemieszczanie się z punktu A do punktu B, czy są wieksze opory  i akumulator szybko  pada .. Jak pisałem wyżej zależy mina zwrotności, a z silnikiem z tyłu nie jest już tak zwrotnie..

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Teraz to to będzie do łodzi motorowej takiej 470/180 tak więc miejsca będzie :)Tamta mała łódeczka pozostanie na wiosła... Na razie mam samą skorupę to zanim  to wszystko porobię  to zejdzie z rok jak nie dłużej ,tym bardziej że sam będę wszystko robił ... Na tył być moż będzie napęd z diesla ewentualnie jakiś zaburtowy, ale przód bym dał coś z powyższych linków:) Zawsze szukałem czegoś takiego i teraz wszystko jasne:)

kiedyś się też tematem interesowałem, ale dopiero po tym jak na moją łódkę zawitała dziobówka minn koty i echo lowrance'a :)

istotnym jest, żebyś dobrze zgłębił temat zanim się na jakiś duet zdecydujesz. jako przykład podam fajny "ficzer" z (chyba) minnkoty i hummina: mianowicie pływanie po izobacie. zaznaczasz sobie izo 3m i łódź sama do niej dopływa i płynie po niej- do trolla- bajka, do obławiania brzegu też bajka, wada- działa to (wówczas działało) tylko na mapach hummina co czyni ten gadżet bezwartościowym w PL. nie wiem jak sytuacja wygląda teraz, nie wiem czy autochart live w EU działa (kiedyś czytałem że podkład musi być oficjalny) i czy na autocharcie działa ów ficzer. wszystko w tym temacie zmienia się ostatnio tak szybko, że nie ma sensu tego śledzić.

jedno zaś jest pewne. autopiloty to remedium na strefy ciszy. możesz się zajmować sprzętem, jeść kanapkę, podziwiać przyrodę, whatever, zamiast trzymać rumpel.

• 0

Panowie...A może mi ktoś podać linak z tymi  dziobowymi z gps co sie ustawia trasę ...Kiedyś szukałem tego rodzaju mechanizmu i nie mogłem znaleźć nic ..Coś takiego bardzo by mi pasowało nawet jak jest drogo to najwyżej poczekam dozbieram i dopiero kupię ... Na tył zarzucę jakiś używany  spalinowy ewentualnie. U mnie mało jest jezior co mają strefę ciszy..Dzisiaj być może pojadę po przyczepkę i zgarnę dużą łódź jak się uda ( jak juz nie pojechała) taką 4,60m i szerokość 1,7m ...

PS. Jeszcze mam takie pytanko niezwiązane z tematem ale też mnie to ciekawi.... jakie kary są na łodzie  z silnikami powyżej np.50km jak się nie ma patentu? Czy w ogóle ktoś to kontroluje ?

Każdy dziobowy z nazwą I-Pilot ( GPS bez możliwości podłączenia pod Humminbirda ) I-Pilot link z możliwością podłączenia pod echo Humminbirda np. http://www.ebay.com/itm/Minn-Kota-Terrova-55-Us2-I-Pilot-W-Foot-12V-55Lb-54-1358853-/191362645314?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c8e1a3d42

Posiadając silnik Minn-Kota można dokupić samo urządzenie i samemu zainstalować np.

http://www.ebay.com/itm/Minn-Kota-i-Pilot-System-f-PowerDrive-V2-/121559461798?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c4d822fa6

• 0

Panowie  tak żeby nie tworzyć nowego tematu ...Na dziób już wiem co brać :) bo sporo padło na ten temat i wielkie dzięki za pomoc. Pewnie też przyda to się i innym:) Ale teraz moje pytanie dotyczy małego silnika spalinowego na tył do trolingu takiego żeby chodził jak ta lala na wolnych obrotach ,myślę tu o silniczku 4km nie większym , raczej nówka ... Rozważam zakup : SUZUKI F4S i YAMAHY 4km i tu moje pytnie co by było lepsze ? Suzukę mam serwis pod nosem (już nawet oglądałem te silniki),  więc nie muszę daleko jechać żeby kupić czy serwisować jednak cenka  to 900zł więcej niż Yamaha .. Suza wydaje mi się też chyba głośniejsza od Yamahy ...Dużo jest użytkowników Yamahy i wiele pozytywnych opini , o Suzuki jakoś mało i nic nie wiem...

Interesują mnie tylko silniki w takim przedziale mocy ewentualnie jak by jakaś okazja była to 5km... Silnik z krótką stopą do małej łodzi i jako trolingowo -awaryjny do dużej ..

Edytowane przez darkonis

• 0

Witam ja posiadam yamahe 4km i plywam po sredniej rzece w trollingu i szczerze powiem ze jest wystarczajacy uzytkuje juz trzeci sezon i narazie bez problemow oprocz zgubionej raczki od zmiany biegow ale to z mojej winy. Spalanie tez jest bardzo male i wydaj mi sie ze yamaha jest ciut cichsza od suzuki i od mercurego pozdrawiam

• 0

Motorguide Xi5 działa z echosondami Lowrance, Garmin, Huminbird ...przynajmniej jego wbudowany przetwornik echosondy, tak jest napisane w instrukcji obsługi.

Dzisiaj dopiero przyszła paczka z silnikiem i jeszcze go nie przetestowałem...dopiero czytam instrukcje

• 0

Ta co podnosi sama wycofali z obiegu ...coś  tam działać nie chciało.

W oficjalnym cenniku normarku power drive kosztuje 4400  ...a ipilota w ogóle nie mają, przypuszczam, że kosztuje drugie tyle, chyba, że kupiłeś w usa

Xi5 podoba mi się bardziej, bo pedał nożny też jest bezprzewodowy

• 0

Witam,

jak w temacie. Gdzie optymalniej zamontować silnik elektryczny w łodzi. Mam możliwość obrócenia w swoim silniku "czapy" silnika o 180 stopni i wmontowania pantografu/mocowania swojej roboty na przód łodzi. Mam tylko dylemat czy nie będzie to przysłowiowa skórka za wyprawkę.

Potrzebna mi Wasza opinia i tych, którzy już ewentualnie coś takiego mają / mieli i testowali, bądź mają porównanie silnika montowanego z przodu oraz takiego samego z tyłu standardowo na pawęży łodzi. Czy łajba będzie płynąć szybciej a co za tym idzie czy akumulator będzie nas dłużej wozić, czy łódką steruje się łatwiej, itp.

Thx z góry!

• 0

Jeśli chodzi o łódkę to laminat dwupłaszczowy 3,60 m - łódka to stara produkcja producenta BOYA. Pływam przeważnie sam lub maksymalnie w 2 osoby zaś jeśli chodzi o pływanie to typowe pływanie za okoniem czyli częste zmiany miejsc w krótkich odcinkach z mieszanką dryfu. Rzadziej pływanie za sandaczem i typowe kotwiczenie.

Mam zamontowany na przodzie łajby wysoki taboret ala "standby"i z racji funkcjonalnej byłoby optymalniej mieć silnik pod "ręką". Ale podkreslam, ze mam silnik standardowy i tylko czape obracam o 180 stopni. To nie jest silnik dziobowy.

• 0

Witam

Podepnę się do tematu żeby nie produkować ich zbyt wiele.

Czy ktoś próbował spiąć razem z Garminem EchoMap 71SV ten zestaw? Da radę to w ogóle zmajstrować? Zieleń moja w tym temacie jest jasna i intensywna wiec o dość łopatologiczne naświetlenie tematu bym prosił. Cena tego zestawu w porównaniu ze sprzętem Motor Guide jest korzystniejsza. Hmmm... ciekawym czy jest sens kombinować bo bluechartów v2 na polskę i tak nie ma a jak nie pójdzie na udostępnionej tutaj gdzieś mapce to i tak kicha.

• 0

Witam

Podepnę się do tematu żeby nie produkować ich zbyt wiele.

Czy ktoś próbował spiąć razem z Garminem EchoMap 71SV ten zestaw? Da radę to w ogóle zmajstrować? Zieleń moja w tym temacie jest jasna i intensywna wiec o dość łopatologiczne naświetlenie tematu bym prosił. Cena tego zestawu w porównaniu ze sprzętem Motor Guide jest korzystniejsza. Hmmm... ciekawym czy jest sens kombinować bo bluechartów v2 na polskę i tak nie ma a jak nie pójdzie na udostępnionej tutaj gdzieś mapce to i tak kicha.

Ponawiam prośbę o odpowiedź w tej kwestii.

Pytałem w wątku o garminowskich echosondy hej ale bez odzewu.

Mam garmina echomap chirp 72sv i wątpliwości co podejdzie z dziobowek pod tą maszynkę - minnkota powerdrive v2 ilink, terrova czy motorguide xi5?

Coś ktoś?

• 0

Ponawiam prośbę o odpowiedź w tej kwestii.

Pytałem w wątku o garminowskich echosondy hej ale bez odzewu.

Mam garmina echomap chirp 72sv i wątpliwości co podejdzie z dziobowek pod tą maszynkę - minnkota powerdrive v2 ilink, terrova czy motorguide xi5?

Coś ktoś?

Silniki Minnkota współpracują tylko z Humminbird.

Oczywiście wcześniej trzeba silnik z echo śpiąć po MNEA.

Po zakupie jeszcze Minnkota iPilot Link jest pełnia szczęścia.

Wysłałem za pomocą hammond_m.png

• 0

Ok minnkota obcykana.

No a co z garminem? Można ją podłączyć do motorguida? Kolega Kacprzak załączył na poprzedniej stronie zrzut strony z instrukcji z xi5 chyba i tam jest coś wspomniane o takiej możliwości.

Może ktoś to potwierdzić?

• 0

Oj leniwy jesteś.

Dwa kliki i się okazuje że można https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/151732#devices

A wg instrukcji http://www.motorguide.com/userfiles/file/Support/OwnersManuals/90-8M0082949_Xi5.pdf na str. 16 jest że ma być to kabel 6 pin.

A tu dokładnie masz wypisane: https://support.garmin.com/faqSearch/en-GB/faq/content/gMl2ZMovuI0Un61Dbe1yt5

Edytowane przez Pietruk

• 0

Silniki Minnkota współpracują tylko z Humminbird.

Oczywiście wcześniej trzeba silnik z echo śpiąć po MNEA.

Po zakupie jeszcze Minnkota iPilot Link jest pełnia szczęścia.

Nie jestem pewien, nie sprawdzałem ale czy universal sonar z minnkota nie jest przypadkiem uniwersalny jak nazwa wskazuje i nie zagra z każdym echem?

Spina się to kabelkiem więc teoretycznie szansa jest.

Rzecz jasna I - pilot Link już nie.

• 0

Ok minnkota obcykana.

No a co z garminem? Można ją podłączyć do motorguida? Kolega Kacprzak załączył na poprzedniej stronie zrzut strony z instrukcji z xi5 chyba i tam jest coś wspomniane o takiej możliwości.

Może ktoś to potwierdzić?

Oj leniwy jesteś.

Dwa kliki i się okazuje że można https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/151732#devices

A wg instrukcji http://www.motorguide.com/userfiles/file/Support/OwnersManuals/90-8M0082949_Xi5.pdf na str. 16 jest że ma być to kabel 6 pin.

A tu dokładnie masz wypisane: https://support.garmin.com/faqSearch/en-GB/faq/content/gMl2ZMovuI0Un61Dbe1yt5

@Pietruk

informacje, które podałeś dotyczą tylko podłączenia przetwornika echosondy, który jest wbudowany tylko w niektórych modelach Motorguide Xi5 nie we wszystkich.

Nie ma możliwości połączenia Garmina z MotorGuide Xi5 by korzystać z plotera jako jednostki sterującej silnikiem dziobowym, nawigować do waypointów, planowac trasy na mapie itp.

MotorGuide Xi5 ma taką mozliwosc tylko z Lowrance HDS lub Elite Ti.