Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy czy normalny z tyłu...

darkonis

Pytanie

Witam. Po dzisiejszym wiosłowaniu mam już dość ...I teraz mam takie pytanie jakie silnik lepiej do łodzi: dziobowy sterowany nożnie i z pilota czy  zwykły z maximizerem na tył.. Interesują mnie silniki firmy haswing bo minnkota   to nie na moją kieszeń ...

Teraz podam przeznaczenie silnika :

-Łódź 3,2m -4,2m (na razie 3,2m)

- Zależy mi na zwrotności

-Troling ale aktywny czyli trzymam wędkę w łapie i dodatkowo nadaje ruchy

- rzutu z dryfującej łodzi  nawet w wietrzną pogodę

Na chwilę obecną był by to jeden silnik przy łódce ...  I teraz czy dziobowy też ogarnie  zwykłe przemieszczanie się z punktu A do punktu B, czy są wieksze opory  i akumulator szybko  pada .. Jak pisałem wyżej zależy mina zwrotności, a z silnikiem z tyłu nie jest już tak zwrotnie..

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Pietruk

informacje, które podałeś dotyczą tylko podłączenia przetwornika echosondy, który jest wbudowany tylko w niektórych modelach Motorguide Xi5 nie we wszystkich.

Nie ma możliwości połączenia Garmina z MotorGuide Xi5 by korzystać z plotera jako jednostki sterującej silnikiem dziobowym, nawigować do waypointów, planowac trasy na mapie itp.

MotorGuide Xi5 ma taką mozliwosc tylko z Lowrance HDS lub Elite Ti.

Tego nie sprawdzałem jakie funkcje są dostępne przy takim zestawieniu, jedynie patrzyłem czy się da połączyć.

Może będzie kolejny upgrade firmware i się będzie dało... ale to tylko mój domysł...

• 0

No i o to mi właśnie chodziło. Podłączyć echo do przetwornika w silniku mi niepotrzebne bo przetwornik mam w zestawie z echo.

Chodziło mi o sterowanie silnikiem jakiegokolwiek producenta z pokładu echosondy do waypointow,itp..

Pozostaje nadal czekać ale aż mnie dziw bierze, że tak długo jeszcze nie weszli we współpracę z którymkolwiek z producentów.

Edytowane przez fefko

• 0

Przetwornik jest uniwersalny, trzeba tylko dokupić odpowiedni kabel-przejściówkę. Sterowanie z echa tylko z HB.

To prawda,jeśli więc kolega Fefko jeszcze na etapie zakupu silnika,warto wziąć pod uwagę ten z uniwersalnym sonarem,różnica w cenie zakupu nie jest powalająca,a da nowe możliwości..

Pozdrawiam Darek