Skocz do zawartości

Preparat do konserwacji plecionek - Varivas PE OK

hozel79

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 lata później...

W bałtyckich łowach, szprycowałem plecionkę tym specyfikiem: https://photos.app.goo.gl/mkPDS5PNkWLAa8sS7 

Efekt całkowicie zadowalający+ przyjemny zapach :)

Plecionka mniej chłonie wodę, wabiki dalej fruwają a przy tym, moim zdaniem, pozostaje bez większego wpływu na jej barwę i moc.

Plecionka, zdradzę, to Unitika Shore Game PE #1.2.

Ktoś, już wcześniej sugerował ten specyfik, więc nie jestem odkrywczy ;)

Edytowane przez popper

Osobiscie polecam ten specyfik. Trudno powiedziec o ile przedluza zywotnosc pleciugi ale przedluza zywotnosc koloru zauwazalnie, zmniejsza odglosy uzytkowania plecionki  ;) mam nawet wrazenie, ze linki sa mieksze, ale to tylko wrazenie....

Mysle ze nakladanie tego preparatu ma rowniez znaczenie. Ja, pierwszy raz spryskuje jeszcze na szpuli fabrycznej kawalek po kawalku, potem po nawinieciu na szpule kolowrotka ponawiam operacje. Taki zabieg na tej samej szpuli ponawiam dopiero po sezonie, chyba ze linka chodzi w solance to czesciej.

Edytowane przez Rheinangler

• 1 rok później...

Panie i Panowie ponownie odkopię temat impregnatu Varivas PE OK. Czy coś się zmieniło w opiniach użytkowników ? Jak to aplikujecie, a zwłaszcza na szpuli z nawiniętą linką ?

Ja od kilku lat stosuje .

Staram się zdjąć szpulkę , oklejam taśmą jak do ochrony przy malowaniu taką papierową .

Psiukam na linkę do okola szpuli i po zabiegu . :)

Wcześniej psikałem na kołowrotku ale potem  wszystko się  ślizga :)

• Like 2

Dzięki za sugestie. Rozumiem, że ma właściwości silnie penetrujące i przenika nawoje w głębi szpuli.

Cudów tutaj nie ma, to nie promienie Rentgena. Jeśli zwoje na szpuli są bardzo ścisłe to do końca nie przeniknie. Ja robię tak: pryskam na nową szpulę po zakupie, potem po nawinieciu na szpulę kołowrotka drugi raz. To wystarczy.
  • Like 2