Skocz do zawartości

Radość z wypuszczania.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moczykijów. :)

Właśnie wróciłem z tygodniowych Majowych łowów.Może nie było rewelacji,(nie wiem gdzie podziały się szczupłe) ale miałem zabawę z okoniami.Catch an Release-czy to możliwe? :) .TAK - można i trzeba (ryby wróciły do środowiska) :) .Jeżeli nie będziemy zwracać wolności

rybom to niedługo będziemy łape lizać .

połamania kijów.

• Like 1

przewertowalem juz sporo i nurtuje mnie jaki jest procent przerzywalnosci wypuszczonych ryb ? Sam wypuszczam wszystkie zlowione klenie (szczupaka zabiorę czasami) ale pytm bo mój kolega twierdzi ze widział reportaż w którym mowa była o 30% i to mnie trochę martwi

Najlepszy... zaraz po zdmuchnięciu smużaka z powierzchni ;-)

Zwykle ryba odpływa dokładnie w miejsce gdzie wystartowała do przynęty albo gdzie ustawiają się inne ryby, zawsze odprowadzam ją wzrokiem to uczy gdzie precyzyjnie poprowadzić wabik, suma podobnych doświadczeń składa się na kolejny sukces w połowach, im mamy ich więcej tym stajemy się sprawniejsi w łowieniu...

1012867_1140202495995729_534102535378526

• Like 2

• 5 miesięcy temu...

Zdarzyło mi się kilka razy złapać tego samego szczupaka np. po tygodniowej przerwie nad wodą. Chyba najmilszy moment gdy spotykamy się z tym samym przeciwnikiem ponownie. Dodam, że najczęściej szczupak po złowieniu wracał w to samo miejsce,gdzie stał (przynajmniej w moim przypadku). Życzę każdemu takich spotkań jak najczęściej.

U siebie nad stawem miałem dwa lata z rzędu przyjemność złowienia tego samego szczupaka. Wiem że to ten sam bo jest przeze mnie osobiście oznaczony w górnej płetwie. Kiedyś dostałem od znajomego taki jakby kolczyk do znakowania ryb, znajomy ma stawy hodowlane i część ryb jest u niego znakowania. Ta sztuka szczupłego w zeszłym roku w maju miała 86 cm, dostała wtedy kolczyk, w tym roku w maju 92 cm a w październiku tego roku 96 cm. Jak na tak dużą samicę przyrost zadziwiający a jeszcze bardziej cieszę się z tego że nikt jej nie złowił i nie walnął w łeb. Mam nadzieję że jeśli trafi ją ktoś inny i zobaczy kolczyk też wypuści choć można spodziewać się, że znajdę kiedyś przypadkiem kolczyk na brzegu. Była by to wielka strata dla stawu. Taka samica daje z bardzo dużo narybku.

• Like 3

Fajny pomysł z tym oznakowaniem. Jeśli ryba nie ma jakiś cech szczególnych to trudno ją później znowu rozpoznać. A po takim oznakowaniu ma się pewność. Druga rzecz to o czym wspomniałeś, że taki kolczyk dałby komuś do myślenia i może zniechęciłby do zabrania takiej rybki. Jak na tej wielkości szczupaka to szybko nadal rośnie :) życzę spotkania z nim po osiągnięciu magicznych 100cm!

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Często z synem  (7 l)łowimy na naszej rzeczce Dzierżęcince przy młynie który skutecznie zatrzymuje ryby chcące wędrować wyżej:( leszcze jazie okonie i płocie .Pomagamy rybą przenosząc je przez zaporę wybudowaną przez człowieka. Niejednokrotnie są to ryby tarłowe (leszcze takie pod dwa kg). Syn jak tylko zaczął trzymać wędkę był uczony C&R  i jestem dumny z niego jak ochoczo  i z uśmiechem to robi:) niejednokrotnie wspomina "Tatuś tam nasze ryby pływają " jak przejeżdżamy przez wspomnianą powyżej zaporę - młyn siła w następnych pokoleniach!

• Like 1