Skocz do zawartości

pomocy jak wykonywać sztuczne muchy

tomek

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie pomóżcie kupiłem muchówkę sprzęt do wyrobu sztucznych much i co dalej nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć jak wykonać sztuczną muchę jak dobrać chaczyk poprostu nic niewiem pomocy jakieś wzory sztucznych much opis jak wykonać z czego itd .bardzo mi na tym zależy będę wdzięczny za każdą pomoc.

Czesc Tomku,

Witam Ciebie serdecznie. Przyjemności na forum! Mysle, ze najlepszym zródłem informacji będą portale specjalistyczne (wędkarstwo muchowe) np. www.namuche.pl. Dodatkowo wiem też, że piękną książkę pisze Jaj z www.wedkowanie.org na temat warsztatu muchowego.

Pozdrawiam

Remek

• Like 1

Na pogawędkach wędkarskich jest kilka artów o kręceniu much, na WCWI jest też kącik muszkarza. Zajrzyj jeszcze na forum Ciekawe strony - tam zamieściłem post pt. Muchowo na jerkbait.pl i znjadziesz napewno kursy jak kręcić dobrze w Polsce

Pozdr.

Salmo

PS. JEszcze w Winampie możesz znaleźć TV (francusko-języczna) i tam możesz się naoglądać much i sposobów ich kręcenia. W MEdia Library szukasz SHOUTcast TV, w wyszukiwarce wpisujesz fly i masz :mellow: . TAm są dwa kanały o muszce.

• 8 lat później...

Witam ! to jest mój pierwszy wpis na forum .

Jeżeli masz już wszystkie  przyrządy niezbędne do ich wykonywania zacznij od wykonania ''  buzzzerka '' to nic innego jak hak owinięty nicią i walnięty lakierem :)

Haki jakie będą CI potrzebne to kamassan b110 i b100 , rozmiar ( ma znaczenie :D ) na rzeke  16-14 na jeiora większe

do much mokrych  np. b175 i b170 i wiele innych do suchych much haki lekkie bo mucha ma unosić się na powierzchni ...

Ja uczyłem się od tego Szkota

https://www.youtube.com/watch?v=8UUz8C9Tal8

A materiały to wszelkie rodzaje sierści ( zając, królik, łoś,  kret, wiewióra, lis) jednym słowem martwe zoo w domu :lol:  , pióra koguta  i inne , tzw dubbingi , ogon bażanta , gęsie te twarde nadają się świetnie na korpusy do każdego rodzaju much. Wszelkiego rodzaju pianki.

numeracja nici to tak jak z hakami im nr większy tym cieńsza nić , do większości much stosuje 0/8 

• 3 tygodnie później...

Skoro temat został już odkopany to ja też mam prośbę o pomoc  ;)

Zainteresowałem się ukręceniem swoich pierwszych micro jigów, różnego rodzaju robactwo na krasnopiórki, karasie i inne niedrapieżne ryby. Wiem że sporo z Was zajmuje się tym "zawodowo" i mam nadzieje że odpowiecie na moje pytania:

1. Gdzie kupić materiały takie jak nici, druty, pióra, dubbing, koraliki itp. ? Sklep internetowy czy stacjonarny? Będę miał później trochę sierści z dzika, sarny, łosia i kolorowe pióra z kur, bażantów i pawi.

2. Jakiej grubości kupić nici i drucik?

3. Czym różnią się koraliki wolframowe i mosiężne, poza ceną i gęstością? I jakiego rozmiaru użyć do jigów ok 1g?

4. Jakiej wielkości wybrać haki do wyżej wymienionych ryb?

5. Jakie materiały jeszcze powinienem wziąć pod uwagę na początku zabawy?

Edytowane przez Marcin P.