RobertGizycki Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Pół zimy przeglądam to forum i postanowiłem spróbować przygodę z castingiem. Nie chce rezygnować ze spinningu ale postanowiłem że do cięższych wabiów skompletuje sobie nowy sprzęt. Chciałem zapytać o parę rzeczy z tym związanych po to by się nie sparzyć i nie rzucić tego w kąt.Upatrzyłem sobie multika Curado 201E7 a do tego będę chciał zrobić sobie jakiś kij jednoczęściowy o długości 2 metry. Mam jednak nieco wątpliwości do do uniwersalności zestawu. Generalnie ma być to zestaw do Siderów 10 i pochodnych do 60g ale fajnie by było jak obsłużył też coś lżejszego. Czy pośle on na satysfakcjonującą odległość takie wabie jak:Skinner 10 (13g), Wahadłówka 12g - 15g, Kopyto na główce 10gram?Czy takim zestawem będzie można tylko jerkować czy łowienie z opadu na gumy też będzie możliwe i komfortowe?Ma być to uniwersalny zestaw na szczupaki. Czym mam się kierowaćwybierając blank do takiej wędki.Czy do łowienia z brzegu powinienem wybierać dłuższy blank? Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Mam kijka trochę krótszego i od 10 gram z Abu Revo S leci już dobrze. Kilkanaście gram to już normalnie się rzuca. Kij opisany do 80 - ja nim łowię do 60 mniej więcej. Dlaczego? Otóż wybrałem sobie kij o dużej mocy ale nominalnie niezbyt szybki. Dzięki temu jest bardzo uniwersalny na szczupaki . Ale niestety to nie gotowiec, tylko kijek robiony na zamówienie przez DanielaXR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 A możesz mi napisać na jakim blanku? Też będę raczej zamawiał kij z pracowni i chciałbym pozbierać kilka opinii użytkowników na temat najfajniejszych blanków do takich zastosowań. Aaa i jeszcze interesuje mnie jedna sprawa. Czy jeśli będę łowił przykładowo na Slidera 10S a po chwili będę chciał zmienić go na gumę na główce powiedzmy 10g to czy muszę ryć w środku multkia by przestawić hamulec odśrodkowy? Czy można ustawić to raz i później nic nie ruszać. Może poziom pytań jest banalny ale zrozumcie mnie proszę nigdy nie miałem przyjemności czymś takim kręcić - muszę sobie wszystko poukładać w głowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Podpytaj Daniela - na pewno odpowie - ja nigdy nie pamiętam a co do ustawień multika, to zależy od niego i... od Twojej techniki rzotowej (a z tym związanych ustawień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 ja mam jerkówkę na batsonie MB 785, do slidera 10S ideał, resztą przynęt też można rzucać chociaż nie są to zachwycające odległości no i trzeba czasem przyhamować szpulkę palcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 ja mam jerkówkę na batsonie MB 785, do slidera 10S ideał, resztą przynęt też można rzucać chociaż nie są to zachwycające odległości no i trzeba czasem przyhamować szpulkę palcemA tak na oko jak oceniasz zasięg rzutu dla takiej 15g wahadłówki wykonany tym zestawem? Dużo będzie krótszy niż klasycznym kijem i kołowrotkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 curadziakiem 201E spokojnie mozna machac 5cm kopytkiem na 5gr głowie.jak ma być z brzegu tez to ja osobiscie wybrałbym coś z przedziału od 2,13 do 2,30 z tym ze nieco mniej wygodnie bedzie klasycznieszarpac jerkbaitami.ale do opadu juz bedzie fajniejszy, możesz pomysleć nad blankami Croixa tidemaster,lub avid,mocne i ze spora rozbieznościa cw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 ja mam jerkówkę na batsonie MB 785, do slidera 10S ideał, resztą przynęt też można rzucać chociaż nie są to zachwycające odległości no i trzeba czasem przyhamować szpulkę palcemA tak na oko jak oceniasz zasięg rzutu dla takiej 15g wahadłówki wykonany tym zestawem? Dużo będzie krótszy niż klasycznym kijem i kołowrotkiem?Ciężko mi stwierdzić bo nie łowię wahadłówkami, łowiłem natomiast wirówkami Xavi&Guzu które ważą trochę ponad 20 gram, latały mniej więcej na odległość basenu, multik Daiwa procaster 100HL i plecionka PP 30Lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Mam od sezonu MB785 zrobionego przez SAKS-a.Tak jak napisał @adasio do slidera jest świetny , ale z lżejszymi blachami też super sobie radzi co do wachadeł to Polspingowski Mors 1 i 2 latają z tego kija doskonale ,a z obrotówek to nieźle sobie radzi z Agliami 4 , 5 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Dziękuje wszystkim za rady. Na razie moim faworytem jest MB785, zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablos Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Czy jeśli będę łowił przykładowo na Slidera 10S a po chwili będę chciał zmienić go na gumę na główce powiedzmy 10g to czy muszę ryć w środku multkia by przestawić hamulec odśrodkowy? To tylko tak strasznie na początku wygląda, ale w rzeczywistości włączanie czy wyłączanie bloczka wcale nie jest takie trudne. Myśle też, że hamulec odśrodkowy jest bardziej przyjazny niż magnetyk Co do uniwersalności myślę, że blaszkami czy gumami 15 gramowymi spokojnie i na luzie bedziesz mógł rzucac kijem do 60gr.Kijek z brzegu proponuje jednak dłuższy 220-240cm...Co do modelu proponuję zadzwonic np. do DanielaXR - gosc zna się na rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Kijek z brzegu proponuje jednak dłuższy 220-240cm...Co do modelu proponuję zadzwonic np. do DanielaXR - gosc zna się na rzeczy U mnie łowienie brzegu znaczy z pomostu - takie mam jeziora. Ale kij będzie wykorzystywany trochę na brzegu a trochę na łódce - wszystko zależy od tego jak często będę miał chętnego kompana do dźwigania mojej krypy , więc chyba zostane przy 1,98m. A skoro już jesteśmy przy temacie jednostek pływających - czy komfortowo jest jerkować z pontonu ze sztywną podłogą? - czaje się na jakiegoś Kolibri by być niezależnym wodniakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 @robertz wlasnego doswiadczenia napisze tobie tak, na poczatek najlepsza jest wedka nie za szybka i nie za twarda, jakis premier, ewentualnie cos o podobnej akcji (mod-fast) na blanku 20 lb, moze byc triumph albo rozemeijer o cw. do 60 gram ... do tego niski profil wedlug preferencji i juz mozesz eksperymentowac z szerokim wachlarzem przynet ... jak sie te eksperymenty rozwina i czym zaowocuja, to juz sam zadecydujesz kolowrotek to w zasadzie sprawa 'wiary', ja wybieram daiwe, inni wola ABU, a jeszcze inni shimano, kup co lubisz ... odpowiednie, do tego zestawu, beda ABU STX, curado 200 lub daiwa aggrest jaka dlugosc kija? to proste, bierzesz kolowrotek, idziesz do sklepu, prosisz o 3 wedki: 1.80, 2.00 i 2.10 i po 30 minutach sam bedziesz wiedzial jaka dlugosc ci lezy, a jaka cie meczy ... potem tylko trzeba wybrac odpowiedni model i mozesz jechac nad wode ps. ten katalog, na samej gorze baitcastingowego forum, jest nadal aktualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 ps. ten katalog, na samej gorze baitcastingowego forum, jest nadal aktualny Podkuliłem już ogon - Dzięki Pitt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi