Skocz do zawartości

Kołowrotek Ryobi Arctica CF 2000 - co jest grane ?

stugrzeg

Rekomendowane odpowiedzi

Na allegro sklepy sprzedają w/w kręcioły w cenach 199 - 245 oraz 299 - 300.......

Wyglądają na identyczne kręcioły jednak w opisie mają te pierwsz 7+1 te drugie 8+1, chodzi o łożyska

Na stronie producenta w katalogu w ogóle tego modelu niema,  czy Ktoś może się wypowiedzieć w temacie ?

Generalnie ja takich już nie używam (bo nie) ale Koleś chce a sprzedawcy mu wciskają "kit"

Dzięki

post-46411-0-91112400-1431291458_thumb.jpg

Edytowane przez stugrzeg

to sa te same kolowrotki ja mam stare opakowanie na nim naklejona nalepka 7+1 ogolnie ten kolowrotek to szrot i go nie kupuj.... u mnie byl 2x w serwisie naprawiali mi go ostatnim razem 2 meisiace w koncu wymienili caly kadlub z bebechami i dalej sie psuje juz czuje pierwsze oznaki... szrot ten kolowrotek i tyle... nie warty nawet tych 2 zlotych... stuka i przenosi drgania na wedke gdy tylko dostanie luzu...  szczerze odradzam

Edytowane przez Michci0

Miałem tu na myśli, że zdarza się, że podczas zwijania w pewnych momentach jest dziwne chrobotanie. Przykładowo, rzucam przynetą na 50 metrów, z czego 20 m zwijania jest z chrobotaniem. Nie jest to przy każdym rzucie, ale zdarza się, co jest dosyć irytujące. Dźwięk jakby pod szpulą były grubsze ziarenka piasku, ale oczywiście nic nie ma...

Miałem tu na myśli, że zdarza się, że podczas zwijania w pewnych momentach jest dziwne chrobotanie. Przykładowo, rzucam przynetą na 50 metrów, z czego 20 m zwijania jest z chrobotaniem. Nie jest to przy każdym rzucie, ale zdarza się, co jest dosyć irytujące. Dźwięk jakby pod szpulą były grubsze ziarenka piasku, ale oczywiście nic nie ma...

Z opisu można wnosić, że "dziwne chrobotanie" dzieje się w rolce układającej linkę.

Rozebrać rolkę, wyczyścić, sprawdzić stan łożyska (jeżeli szumi lub obraca się z oporami - do wymiany), nałożyć smaru, który wypełni puste przestrzenie pomiędzy elementami, złożyć (skręcić) rolkę, oczyścić z nadmiaru smaru, przeciągnąć kilka razy jakąś linką aby sprawdzić czy rolka pracuje prawidłowo, oczyścić raz jeszcze gdyby pojawił się smar.  

Moja Arctica 3000 dostała drgań i stuków po czterech miesiącach wędkowaniu (główki do 10 gram). Od początku miałem problemy z nierównym nawojem plecionki(podkładki pod szpule pomogły) szumiącym łożyskiem rolki itp.Smarowanie kombinowanie z podkładkami nic nie pomogło- poszła na spławik.

Moja Arctica 3000 dostała drgań i stuków po czterech miesiącach wędkowaniu (główki do 10 gram). Od początku miałem problemy z nierównym nawojem plecionki(podkładki pod szpule pomogły) szumiącym łożyskiem rolki itp.Smarowanie kombinowanie z podkładkami nic nie pomogło- poszła na spławik.

Nie powinna iść na spławik tylko na reklamacje ...

Właściciel sklepu, gdzie kupiłem kołowrotek od razu  zapytał się czy kołowrotek był rozkręcany. Według niego kołowrotek to mechanizm precyzyjny i ingerencja w niego zastosowani "niewłaściwego smaru" :) prawie zawsze kończy się odrzuceniem reklamacji. Najlepiej kupić i zaraz oddać do serwisu żeby nasmarowali.Zawsze możemy powiedzieć "panie coś szumi" :)

Mam 2 takie kołowrotki ale nie CF jeden w rozmiarze 6000 i drugi 3000 pewnie bebechy te same i w moich nic się nie dzieje chodzą dobrze. Jedynie 3000 czasami ma dolegliwość taką że pierwszy obrót korbą po zarzuceniu plećka nie trafia na szpulę tylko na jej górę na pokrętło od hamulca tak jakby szpula w skrajnie niskim położeniu była za nisko w stosunku do rolki kabłąka. Nauczyłem się z tym żyć bo dzieje się to sporadycznie. Większy kołowrotek służy przy sumowaniu i daje radę, mniejszy pracuje z inazumą do 35 gram i główkami max 25gram.