Skocz do zawartości
  • 0

mapy Lowrance, batymetia

mercoss

Pytanie

Witam,

przeczytałem na naszym forum wątki dotyczace map do echosond, tworzenia planów batymetrycznych w drdepth. Rozwiały one wiele moich wątpliwości, ale nadal mam wiele pytań. Chciałbym nawiązać kontakt z kimś, kto przebrnał już przez to i ma praktyczne doświadczenie. Chciałbym wykorzystać możliwości echosondy Lowrance elite 5 chirp i opracować plany batymetryczne zbiotnika w którym wędkuję.

Na razie mam dwie sprzeczne informacje nt mozliwości gromadzenia danych z echo:

- czy elite 5 chirp trzeba podłączać to laptopa na pokladzie podczas pływania, czy jest opcja zapisu logów NEMEA na SD i potem praca w DD w zaciszu domowym.

Z góry dziękuije za pomoc.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Irek dzięki to śiwetna informacja, na pewno się skontaktujęz tobą w tej sprawie ;-))

Jeszcze jedno pytanie ad map do Elite 5:

- pojawiła się informacja, że do  elite 5 chirp da rade wczytać skalibrowany w OziExplorer raster, ktoś może jest w stanie to potwierdzić i podpowiedzieć jak?

To eliminuje prawie zupełnie potrzebę robienie wektorów na potrzeby wędkarskie.

• 0

Juz rozwiązałem sprawe zapisu logów. Jest w echo opcja zapisu logów na SD, ale pokazuje się ona w menu jak wyświetlany jest na ekranie sam obraz z sonaru, bez mapy ;-)). różnica czy zapisuje na SD czy pływam z laptopem polega na tym, ze w drugim przypadku na zywo widze pokrycie jeziora podczas pływania.

• 0

Po co Ci ten laptop na wodzie? Za mało masz klamotów do dźwigania?

Na samej mapie zapisu nie włączysz, ale w miksie z sonarem, lub dsi już tak.

Menu-ustawienia-mapa-ślady zaznaczasz i widzisz pokrycie zbiornika, oczywiście jeśli masz podkład w postaci mapy.Choćby udostępnionej przez Irka.

• 0

Z klamotami to na razie się nie przejmuję ;-)) u nas wolno łowić z łódki dopiero od 1.06  ;-((

Jezeli chodzi o podkład to już oopanowałem kalibrację rastrów i własne tworzenie map, zatem mapę zbiornika już zrobiłem.

Przetestuję jutro to napisałeś, że da się live sledzić pokrycie to będzie wystarczające.

• 0

"Na samej mapie zapisu nie wlaczysz, ale w miksie z sonarem ,lub dsi juz tak."

kolego @ptychoo moglbys rozwinac te mysl bo posiadam elite 5 dsi ale zapisu logow nie moge zrobic. Moze ty wiesz jak to zrobic czy poprostu sie nie da?

Edytowane przez lamiglas87

• 0

zdaje się, że DSI nie zapisuje logów. nie masz wszak GPS, możliwości czytania map, zapisywania waypoint'ów.

przepraszam, pomyliłem echa. masz GPS, powinna zatem być możliwość zapisu.

Edytowane przez StCroix

• 0

No wlasnie Irku chyba juz przerabialismy ten temat w innym watku i podobno Elite 5 DSI nie ma mozliwosci zapisu logow, ale tu kolega ptychoo widze ze ma jakis inny koncept na to wiec chcialbym zeby sprobowal mi to lepiej wytlumaczyc i moze mi odpowie na moje pytanie czy werrsja DSI ma mozliwosc zapisu logow i rozwianal swoja mysl.Tak mam GPS ale nigdzie nie widze opcji zapisz logi czy cos w tym stylu

• 0

.. ale tu kolega ptychoo widze ze ma jakis inny koncept na to ...

kolega ptychoo mówił o modelu chirp/hdi, a "w miksie z sonarem lub dsi" znaczyło podzielony ekran (mapa + zwykły sonar) lub (mapa + obraz DI) i nie chodziło o model DSI - tak to zrozumiałem. :)

• 0

w DSI jest zdaje się slot na kartę pamięci. jeśli tak, domyślam się, że można zapisać logi. w jakimś celu tę kartę weń wtykamy, prawda?

nie sądzę aby chodziło tylko o możliwość "wrzucenia" karty z mapami.

na stronie Lowrance'a jest zapewne instrukcja, przejrzę ją przy okazji.

• 0

DSI na pewno zapisuje trasy i pozwala tworzyć własne trasy pływania zapisywać jak i tworzyć własne waypoint'y (właśnie przejrzałem instrukcję). co prawda rzuciłem tylko okiem i nie znalazłem informacji na temat zapisu logów (nie mam pojęcia czy zapisany ślad to tylko ścieżka, czy może zapisują się także dane dotyczące głębokości i "zawartości" wody).

• 0

<p>I raczej tak jest jak piszesz . Gdzieś. Tam jeszcze wyczytałem na forum ze 5dsi logów nie zapisują.  Dopiero od.wersji 5 hdi. Jednak padło tam stwierdzenie że jest możliwość zapisów w czasie rzeczywistym przez NEMEA czy jak to tam się pisze. Tyle że trzeba.miec ze sobą laptopa i to juz raczej robi się wyprawa na zbieranie danych niż wędkowanie.  :)</p>