zabalukasz Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) witamotóż zamierzam dokonać nowego zakupu spiningu i potrzebuje porady doświadczonych kolegówgłównie skupiam się na szczupakach ale w późniejszych miesiącach również chętnie pobawię się przy okoniachotóż mam na oku wędkę inazuma flash perch 260cm, do 20g ciężar wyrzutu i tutaj moje pytanie czy ta wędka spisze się przy większych szczupakach (80+ cm) ?głównie zależy mi żeby wędka była długości 250-270cm, lekka do max 130g-140g., koszty do 200zł, najlepiej jakby to była wędka z 2013+ roku z wyrobioną renomąwędkuje na rzekach, gumy/twistery 5/7cm + główki 4-5gramczy ktoś mi coś sensownego może zaproponować?(również rozważę do takiego zestawu nowy kołowrotek, do 150zł, max 250 gram)pzdr / Zabster Witaj, Nim utworzysz nowy temat zapoznaj się z zasobami forum, tematów temu podobnych jest mnóstwo, skorzystaj z wyszukiwarki i poczytaj lub pisz w nich, a dopiero jeśli nie znajdziesz odpowiedniego tematu zakładaj nowe. Edytowane 12 Maja 2015 przez milupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabalukasz Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 witamotóż zamierzam dokonać nowego zakupu spiningu i potrzebuje porady doświadczonych kolegówgłównie skupiam się na szczupakach ale w późniejszych miesiącach również chętnie pobawię się przy okoniachotóż mam na oku wędkę inazuma flash perch 260cm, do 20g ciężar wyrzutu i tutaj moje pytanie czy ta wędka spisze się przy większych szczupakach (80+ cm) ? czy jeżeli pisze ze jest to wędzisko okoniowe to że nie poradzi sobie z większymi drapieżnikami? (od niedawna wędkuję i dopiero się uczę więc jak moje myślenie jest złe to niech mnie ktoś nakieruje)głównie zależy mi żeby wędka była długości 250-270cm, lekka do max 130g-140g., koszty do 200zł, najlepiej jakby to była wędka z 2013/14/15 roku z wyrobioną renomąwędkuje na rzekach, gumy/twistery 5/7cm + główki 4-5gramczy ktoś mi coś sensownego może zaproponować?(również rozważę do takiego zestawu nowy kołowrotek, do 150zł, max 250 gram)pzdr / Zabster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahmed Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Z kołowrotków bierz spro passion 720, nie zawiedziesz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Uwielbiam tematy w których totalny amator doradza podobnemu amatorowi :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabalukasz Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 liczy się gest :] Kolega Kamil nic sensownego nie doradził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Jutro Ci coś doradzę, ale raczej skończysz z wędkarstwem :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabalukasz Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 raczej nie skończę, nawet na pewno. Mógłbym skończyć inny nałóg ale nie to... będę wdzięczny jak mi troche skomplikujesz sytuację pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Uszanuj zasady forum to pewnie otrzymasz coś sensownego. Do tego momentu z mojej strony pewnie nie.Za to pozwolę sobie na uwagę , że zakup nijak się ma do pracy demiurga co by temat sugerował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) otóż zamierzam dokonać nowego zakupu spiningu i potrzebuje porady doświadczonych kolegówgłównie skupiam się na szczupakach ale w późniejszych miesiącach również chętnie pobawię się przy okoniachotóż mam na oku wędkę inazuma flash perch 260cm, do 20g ciężar wyrzutu i tutaj moje pytanie czy ta wędka spisze się przy większych szczupakach (80+ cm) ?głównie zależy mi żeby wędka była długości 250-270cm, lekka do max 130g-140g., koszty do 200zł, najlepiej jakby to była wędka z 2013+ roku z wyrobioną renomąwędkuje na rzekach, gumy/twistery 5/7cm + główki 4-5gramczy ktoś mi coś sensownego może zaproponować?(również rozważę do takiego zestawu nowy kołowrotek, do 150zł, max 250 gram) 1: No po to tutaj jesteśmy żeby doradzać ale jak ktoś pyta z sensem i ma chociaż trochę motywacji do szukania informacji. Dodam też, że kilka osób na forum zawodowo dobiera kije dla klientów - wędkarzy. 2: Kij na szczupaki wyklucza kij na okonia. WIEM, DA SIĘ... ale bądźmy PRO bo pytania też są PRO 3: Inazuma może i jest polecana jak wszystkie Załbery ale to nie jest dobry kij. Nie będę tłumaczył czemu, ale po prostu nie jest. 4: Nie ma w sprzedaży kijów 2,5m. Są 2,58m, 2,44m, 2,4m czy 2,6m. 5: Kij o takiej długości i lekkości będzie drogi. Czemu? Ponieważ trzeba użyć do jego produkcji lekkich komponentów, które niestety ale kosztują. Przykładowo Morethan ShadSheaker przy długości 2,7m waży raptem 140g. Ale kosztuje około 4,5 - 5 tysięcy złotych. Z tańszych PROCASTER 2,7m waży już około 200g. Różnica 40g to dużo ale na wagę składa się wiele czynników. No chyba że szukasz Dragona, to oni przekłamują o sporo parametry Dodam, że opisuję firmy, które rzetelnie opisują realną wagę a nie parametry z kosmosu. 6: Kij do 200 zł to tani kij klepany masowo. Tutaj szukałbym go w wędkarskim, gdyż można na żywo sprawdzić czy przelotki są równo wklejone, czy "korek" nie ma ubytków, czy blank nie jest krzywy. Dodam, że set dobrego korka kosztuje około 150 zł więc nie pluć jadem. 7: Jak nie to kup przez neta, ale jak przyjdzie skoszony niczym Audi A4 od Niemca to więcej wydasz na wysyłki reklamacyjne, Do tego dojdą nerwy a krętaczy na świecie nie brakuje. 8. Tym czym łowisz, to będzie łowienie typu light (przynęty i główki), więc będzie problem z doborem kija o takiej mocy by zatrzymać dużego szczupaka przy jednocześnie dobrej kontroli przynęty. Zakładam, że jak 99% polaków łowisz opadem . Aaaa zapomniałem... do tego LEKKOŚĆ i długość. Ciężko będzie 9: A co ma rocznik do wędki? Pytam szczerze, bo nie wiem jak się do tego odnieść i czy ma to znaczenie 10: Za 150 zł wybierz byle co. Szału i wielkich różnic nie będzie. Ten sam kontener z Chin do Hamburga je dostarcza. Apropo wagi to tak jak wyżej. Np: Daiwa Caldia 3000 waży około 250g ale kosztuje więcej niż warte są Twoje przynęty Bez spiny, bo liczy się gest. Edytowane 13 Maja 2015 przez Kamil_Be 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabalukasz Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 otóż nie zgodziłbym się z kilkoma punktami (2, 4, 6-7), ale mniejsza o to, docenia chęć pomocy i udziału w poście bo przyjdzie taki "mikołaj" i ma problem tam gdzie go nie ma, jak gościu nie chcesz pomóc to się nie udzielaj i nie rób tu jakiś gówniarskich podchodów...może inaczej zadam pytanie ponieważ w ten sposób nie uzyskam odpowiedzi jakiej bym oczekiwał, potrzebuje konkretów Także Kamilu, jaki wybrałbyś kij wiedząc że,- możesz przeznaczyć 200zł,- *łowisz na rzekach gdzie dużo zaczepów (zazwyczaj łowie z opadu, ewentualnie wolne zwijanie na lekkich główkach), *głównie z wysokich brzegów (dlatego też chcę nieco dłuższy kij by łatwiej poprowadzić przynętę), * często 3-5h chodząc brzegami (musi to być lekki spining)- przynęty gumowe 5/7cm główki 4/5g (rzadko wirówki)- okazy jakie łowie to zazwyczaj 40-85cm -trowe szczupaki (bardzo często 60cm-trowe), od czasu do czasu klenie do 50cm czy możesz wskazać jakiś konkretny kij jaki Ty byś wybrał będąc na moim miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) otóż nie zgodziłbym się z kilkoma punktami (2, 4, 6-7), ale mniejsza o to, docenia chęć pomocy i udziału w poście bo przyjdzie taki "mikołaj" i ma problem tam gdzie go nie ma, jak gościu nie chcesz pomóc to się nie udzielaj i nie rób tu jakiś gówniarskich podchodów...może inaczej zadam pytanie ponieważ w ten sposób nie uzyskam odpowiedzi jakiej bym oczekiwał, potrzebuje konkretów Chcę pomóc, tylko nie zrozumiałeś przekazu 2: NIE DA SIĘ,4: Pokaż mi taki. Równo 250 cm. No SG mają 251 ale nie 250.6: To mówisz, że za 200 zł dostaniesz dobrą manufakturę? 7: Oczywiście np: przynęty - świata uznają reklamacje? Także Kamilu, jaki wybrałbyś kij wiedząc że,- możesz przeznaczyć 200zł, Do 200 zł żaden. Obracam w ciągu roku bardzo dużą ilością wędzisk więc mam rozeznanie i jest baaaardzo mało wędzisk które bym wybrał. czy możesz wskazać jakiś konkretny kij jaki Ty byś wybrał będąc na moim miejscu? Poszukałbym używki Daiwy Powermesh lub Cormorana Powergripa i nie pucował się nad wagą kija czy super wyspecjalizowanymi parametrami, które nic nie dają prócz komfortu psychicznego. Pomachaj trochę cegłami na biceps i poszukaj kija o wadze ponad 200g.Ja do takich zadań wybrałem sobie St.Croix WRS86ML-F oraz WRS86M-F. Ale jeden sprzedałem, drugi oddałem dla ojca. Teraz szukam czegoś podobnego, ale w castingu. Tutaj jest dopiero problem Swoją drogą albo dołóż, albo kup nowego Procastera czy tam Exage. Jeden uj jak to mówią I uwierz mi, takich tematów jak Twój była masa. Tylko każdy podając swoje super wymagania zawsze ma symboliczne 100 czy 200 zł. To tak jakbyś poszedł do salonu samochodowego i poprosił o dobre coupe segmentu G z doładowanym podwójnie V8, ceramicznymi tarczami hamulcowymi i sterowanym komputerowo zawieszeniem oraz napędem na tył, bo chcesz auto na tor i do zabawy. Ale w kiermanie tylko 10 kafli.... Edytowane 13 Maja 2015 przez Kamil_Be 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 3: Inazuma może i jest polecana jak wszystkie Załbery ale to nie jest dobry kij. Nie będę tłumaczył czemu, ale po prostu nie jest. To na prawdę jeden z lepszych tekstów jakie tutaj wyczytałem , oczywiście bez spiny ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Każdy chwali to co ma Łowiłem kilka razy Inazumą - wolę ABU Veritasa czy też SG Finezze. To jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) Akurat Inazumy nie mam żadnej , bardziej chodzi mi o wytłumaczenie chłopakowi co z nią nie tak a nie - nie bo nie. Edytowane 13 Maja 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztyniak Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Drogi kolego zabalukasz poproś któregoś z rodziców aby dołożyli Ci do wędki 300-400 zł i wtedy będziesz miał bardzo duże pole popisu będzie łatwiej coś Tobie polecić a nawet w grę wchodziła by wędeczka z pracowni. Jak na razie moim skromnym zdaniem 200 zł starczy na wędkę od której odechce Ci się łowić zastanów się Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Akurat Inazumy nie mam żadnej , bardziej chodzi mi o wytłumaczenie chłopakowi co z nią nie tak a nie - nie bo nie. Wolę nie poruszać tego tematu, gdyż wolę uniknąć szkalowania przez dżihad Mikadowców. Wystarczy, że koło nogi ujada jeden taki co ma problem z Fenwickami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 moim skromnym zdaniem 200 zł starczy na wędkę od której odechce Ci się łowić Nie wiedziałem, że trzeba mieć zarobki na poziomie minimum poselskiej diety, by móc zacząć wędkować...Masakra. Tak przy okazji- zwykle za około 200 pln "chodzą" na giełdzie stare Kongery World Championy i Championy(masówka, zapewne z Chin)- i zwykle długo nie wiszą- kupują Ci, co chcą się zniechęcić i skończyć z łowieniem? Coś sporo ich... @zabalukasz- poczytaj forum, poszperaj w wątkach, a później idź do sklepu, pomachaj i powyginaj ze sprzedawcą jak największą ilością wędzisk i wybierz takie, które najlepiej leży Ci w ręce, najlepiej razem z przykręconym kołowrotkiem. Albo śledź giełdę lub daj ogłoszenie w dziale "kupię" i przede wszystkim ciesz się łowieniem i czasem spędzonym nad wodą. Szlifuj swoją technikę i ostrożne obchodzenie się z rybami. Drogi sprzęt sam nie zrobi z Ciebie lepszego wędkarza. PozdrówkaKamil 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) Do 200zł używka:- Team Dragon- Konger WC Modele można dobrac do poszukiwanej długości i c.w. Za 200 nic tak "uniwersalnego" szczupakowo-okoniowo-kleniowego nie dostaniesz. Choć może nie, wróć... Dostaniesz, jeśli łowisz tak jak mój znajomy, który boczny trok, opad 30g główka+guma, bolenie i jazie ogarnia jednym Trabucco do 25g Edytowane 13 Maja 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabalukasz Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 temat uważam za zamknięty bo beka w chuj jak widzę że gostek pisze "Jak na razie moim skromnym zdaniem 200 zł starczy na wędkę od której odechce Ci się łowić zastanów się Pozdrawiam" do tej pory używam kija za 50zł i mam dużo frajdy z wypadów nad wodęnapisałem tutaj bo nie mam czasu się orientować, przeglądać katalogi a sklep w miasteczku jest ubogi w sprzęt, miałem nadzieję że ktoś mi po prostu doradzi konkretnego dobrego kija spelniający mniej wiecej moje wymogi.. z którym będę latał 5 lat, szukam czegoś bardziej komfortowego, do tej pory używałem black arrow jaxona 240cm, c.w. 10-30 i zdarzało się łowić sprzętem za 20zł ale jak można powiedzieć że muszę się wykosztować żeby się nie odechciało, mało tego nawet Ci powiem że w rybach nie zawsze chodzi o ryby"Drogi sprzęt sam nie zrobi z Ciebie lepszego wędkarza." - święte słowadzięki Ludziska za zainteresowanie i życzę dużych ryb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 To jedź do większego miasta i tam poszukaj kija. Do mnie ludzie przyjeżdżają z różnych miejscowości oddalonych nawet o 80 km i nie narzekają. Jac72 nawet z Norwegii przyjechał po zestaw (pozdro Jacku) :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrr Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Witamidziesz do kilku wedkarskich i macasz wszystko co spelnia warunki. Masz 2 lata gwarancji. Jak polamiesz to dostaniesz nowy albo zwrot kasy. I tak dopuki nie trafisz w to cos. Jezeli lowisz szczupaki po 80 cm to powinienes wiedzieć ze kijek takowy to do okoni min 30 cm zeby poczuc rybe na kiju . Wyczucie brania na kiju to inna sprawa. Nawet okonek 15 cm moze strzelic po lokciu... ale to jak isc z armata na wróble. Kiedys słyszałem. ..dobrze nie jest tanio...tanio nie jest dobrzeI nie raz sie przekonałem. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztyniak Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Kolega Arturrr dobrze pisze w moim wcześniejszym tekście chodziło o to by Cię przekonać abyś do zbierał trochę kasy i kupił wędkę naprawdę dobrą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Kolega Arturrr dobrze pisze w moim wcześniejszym tekście chodziło o to by Cię przekonać abyś do zbierał trochę kasy i kupił wędkę naprawdę dobrą Trochę kasy? Człowiek chce wydać max 200zł, a Ty doradzasz mu, żeby dozbierał trzy razy więcej (ton wypowiedzi pomijam). Jeżeli nie masz nic sensownego do powiedzenia w temacie taniego sprzętu, to wypowiadaj się w wątkach o Phenixach w tytanach. Ważniejsza jest merytoryka niż ilość nabitych postów. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herwald Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Witam mogę polecić kij Konger Stallion Hybrid Medium 244/5-21 waga kija 110g cena około 250zł ale jak masz znajomego sprzedawcę to powinien trochę zejść z ceny. Edytowane 14 Maja 2015 przez Herwald Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoko Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Shimano technium df bx mam jesli chcesz to pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi