Skocz do zawartości

Przelotki Daiwa AGS

Vasyl

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 lata później...

Odkopie temat.

Kolejną nowością Daiwy są absolutnie innowacyjne i przełomowe nowe przelotki AGS (AGS = Air Guide System) z włókna węglowego zaczynające nowy etap w rozwoju technologii budowy wędzisk. 

1-ags.jpgPrzelotki AGS posiadają ramę z włókna węglowego dzięki czemu są wyraźnie lżejsze, niż np. przelotki FUJI® Titanium, które były dotąd jednymi z najlżejszych modeli na świecie. 

Zredukowana waga optymalizuje akcję wędziska, które staje się szybsze i stabilniejsze. Zastosowanie przelotek z włókna węglowego umożliwia również oddawanie celniejszych rzutów. Trzymając w dłoni wędkę z przelotkami AGS natychmiast dostrzeżemy, jaką różnicę sprawiają dla jej akcji!

AGS w porównaniu ze zwykłymi przelotkami są nawet do 40% lżejsze. Oznacza to mniejsze obciążenie blanku skutkujące poprawioną zdolnością powrotu do pozycji wyjściowej

Konstrukcja ramy redukuje niebezpieczeństwo splątania żyłki. Szczególnie podczas połowu plecionkami w wietrzne dni istnieje zagrożenie zawinięcia się jej wokół przelotki i zerwania przynęty. Przelotki AGS umożliwiają żyłce "samodzielne uwolnienie się", minimalizując ryzyko utraty wabika przy wyrzucie. 

Kar

bon z którego wykonane są przelotki AGS jest 3 razy sztywniejszy od tytanu - węglowa rama tytanu poprawia czułość blanku jak żaden inny materiał.

Źródło: http://www.wedkuje.pl/film,nowosci-daiwa,84513

Co otym myślicie ?

Ja wysiadam, za cienki jestem podobnie jak moja percepcja nie pozwalajaca mi zrozumiec po co  kolejne, iles  tam procent lzejsze przelotki w wedce ( te procenty tez sie zapewne ciut zmienily bo od tego czasu Fuji wprowadzilo Torzite). 

Wygladaja super, dodac letki ale jednoczesnie ciezki korek ciemny na tulejach z plastiku i nie ma ch..a na jerkbaicie :) Takich nie maja nawet najlepsze spece w kastomach rodem z Chin :)

• Like 2

• 5 lat później...

Fajnie byłoby wziąć na wagę porównywalny set Torzite i tych AGS i porównać. Bo co do stylistyki to każdy ma własne upodobania..

Stylistyka to w sumie dla mnie rzecz drugorzędna w tym przypadku. Pytam bo mam blank legend elite 2,9m 12lb i chciałbym żeby zachował jak najwiecej szybkości, którą ma ma sucho a wagowo według danych producenta to nawet torzity nie są zbliżone do nich. Są ultralekkie.

W jakim sensie się „nie przyjęły” ? Skoro taki St.croix pakuje te przelotki do patyków za 3,5 kafla to chyba jednak muszą coś sobą reprezentować

W sensie takim że są na rynku od co najmniej 10 lat a nikt nie robi nic na tych przelotkach. St.Croix jest wyjątkiem. Seria pewnie sie skończy za rok, max 2 lata. To moje zdanie.

Edytowane przez dziurban

Stylistyka to w sumie dla mnie rzecz drugorzędna w tym przypadku. Pytam bo mam blank legend elite 2,9m 12lb i chciałbym żeby zachował jak najwiecej szybkości, którą ma ma sucho a wagowo według danych producenta to nawet torzity nie są zbliżone do nich. Są ultralekkie.

Jeśli chcesz żeby Twoja elitka zachowała jak najwięcej szybkości to zdecydowanie polecam Torzite. Dane producenta to jedno, a waga rzeczywista to drugie.

Jeśli masz wątpliwości to napisz do pracowni oni Ci doradzą.

Jeśli chcesz żeby Twoja elitka zachowała jak najwięcej szybkości to zdecydowanie polecam Torzite. Dane producenta to jedno, a waga rzeczywista to drugie.

Jeśli masz wątpliwości to napisz do pracowni oni Ci doradzą.

Szukałem właśnie alternatywy dla Torzite żeby spróbować teraz czegoś innego. Niestety daiwa ags są nie do kupienia i będę musiał pozostać przy Torzite’ach. Myśle, że przy zastosowaniu minimalnej ilości omotek i lakieru efekt będzie równie fajny. Dzięki i pozdrawiam
  • Like 1