wujek Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Posiada ktoś instrukcje obsługi, instalacji w języku polskim w formie elektronicznej? pozdrawiamwujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mercoss Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 masz taką sondę? próbuję się dowiedzieć jak podgrac do niej jako mapę skalibrowany raster. manuala niestety nie mam ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 StCroix Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 o ile się nie mylę, dla HDI i CHIRP jest jedna instrukcja. głowy nie dam. posiadam gdzieś zapisane instrukcje, muszę tylko sprawdzić na którym komputerze.ponadto dla 5 i 7 instrukcja też zdaje się jest jedna. tym razem znów głowy nie położę.odezwij się prywatnie lub telefonicznie. omówimy sposób przesłania.(502 964 610)Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Instrukcja do Chirpa jest niemalże identyczna jak do HDI(roznica jest tylko w wyborze opcji -chirp wysoki,sredni,niski.)Także jak kolega Irek przesle ci instrukcje to będzie ona w pełni adekwatna do twojego modelu.Pozdro.Rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Dzięki, już dostałem instrukcję i jak piszecie jest taka sama dla 5 i 7. Echo mam ale jeszcze jest nieodpalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Pływał może ktoś z tym echem po Wiśle, jakie ustawienia będą najlepsze żeby uzyskać dobry obraz? W instrukcji czytałem że na płytką wodę będzie dobry high chirp, ale ostatnio używaliśmy tego echa z kolegą na Bugu i jakość obrazu nie powalała, obraz dna był dość rozmazany, a ekran dsi praktycznie nic nie pokazywał. Czy to tak jest, czy coś jest nie tak z ustawieniami? Ręczne nastawienie czułości dawało jakiś obraz przy ok 25%, ale z kolei nie za wiele było widać. Czy te echa działają tylko w czystej wodzie i mętne nie pozwalają na dużą czułość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemsol Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 technologia CHIRP za Lowrance:łatwiejsza identyfikacja ryb i prostsze wyodrębnienie przynęty,dokładniejsze obrazy na większych głębokościach,silne echa ryb (łuki ryb) przy większych prędkościach łodzi.niestety HDI, DSI tak jak to reklamują działa lepiej na większysz głębokościach.....ja pływam z podpiętymi dwoma sondami HDS'em i DSI (którą kupiłem jako mobilną na lód - czujnik podlodowy od HDS'a pasuje)na początku nie widziałem nic na DSI..... ustawienia, ustawienia i jeszcze raz ustawienia i tylko i wyłącznie na manualu, zarówno w czułości jak i kontraście wtedy faktycznie fajnie to działa - widać okonie na 1,4m gdzie na HDSie już było wydać tylko "nierówności" dna.przy mętnej wodzie dodatkowo trzeba zejść z czułościami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Otóż to, teraz będę testował to echo na stojącej jeziorowej wodzie, więc pozwoli to na późniejsze dopasowanie ustawień na Wisłę, ale jeśli nadal będzie coś nie tak to Lowrance jest guzik wart bo widziałem co potrafi Hummingbird na Wiśle i dużo było widać. Użytkowałem już Mark 5X Pro i też szału nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemsol Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 tylko ustawienia, nic więcej.... ja widziałem humminbidra na zalewie (jeden z wyższych modeli) tak ustawionego że łatwiej było pływać na najstarszej czarno-białej sondzie..... niestety czasami trzeba przestawiać czułości i zakresy głębokości w zależności od miejsca w którym się aktualnie pływa.... widać kolosalną różnicę i przede wszystkim włączyć tryb manualny i dopiero później przestawiać czułości itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hubert_lbn Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Pływał może ktoś z tym echem po Wiśle, jakie ustawienia będą najlepsze żeby uzyskać dobry obraz? W instrukcji czytałem że na płytką wodę będzie dobry high chirp, ale ostatnio używaliśmy tego echa z kolegą na Bugu i jakość obrazu nie powalała, obraz dna był dość rozmazany, a ekran dsi praktycznie nic nie pokazywał. Czy to tak jest, czy coś jest nie tak z ustawieniami? Ręczne nastawienie czułości dawało jakiś obraz przy ok 25%, ale z kolei nie za wiele było widać. Czy te echa działają tylko w czystej wodzie i mętne nie pozwalają na dużą czułość? Mam podobny problem z Elite 4 CHIRP, na 3 wypady, wszystkie wody stojące ciężko mi było ją dobrze ustawić, nawet przy wykrywalności ryb echo szalało i byliśmy w istnym raju jeśli chodzi o rybostan. Co do DSI, również ledwo co nam cokolwiek pokazywał. Może ktoś z Was ma już sprawdzone ustawienia, równiez szukałem instrukcji, ale nigdzie na nią nie natrafiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateush Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Dwa wyjazdy na 7 X chirpie i jestem bardzo zadowolony . Z tym , że przesiadłem się z 5 mark x pro . Ale faktycznie poustawiać to szlag może trafić . Widać dużo , wyłapuje ryby kiedy hdi nie widzi . Pływałem z kolegą na dwóch echosondach , zbiorniki zamknięte . Nie poznałem wszystkich ustawień i możliwości echa bo dwa wypady nawet całodniowe to za mało . Przecież trzeba łowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 K-Pon Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Na moim CHIRPie na Wiśle lipa, na stojącej za to bajka. Muszę to ustrojstwo do lipca skonfigurować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 technologia CHIRP za Lowrance:łatwiejsza identyfikacja ryb i prostsze wyodrębnienie przynęty,dokładniejsze obrazy na większych głębokościach,silne echa ryb (łuki ryb) przy większych prędkościach łodzi.niestety HDI, DSI tak jak to reklamują działa lepiej na większysz głębokościach.....ja pływam z podpiętymi dwoma sondami HDS'em i DSI (którą kupiłem jako mobilną na lód - czujnik podlodowy od HDS'a pasuje)na początku nie widziałem nic na DSI..... ustawienia, ustawienia i jeszcze raz ustawienia i tylko i wyłącznie na manualu, zarówno w czułości jak i kontraście wtedy faktycznie fajnie to działa - widać okonie na 1,4m gdzie na HDSie już było wydać tylko "nierówności" dna.przy mętnej wodzie dodatkowo trzeba zejść z czułościami@ Przemsol 1." niestety HDI, DSI tak jak to reklamują działa lepiej na większysz głębokościach....." - co to dla Ciebie są wieksze głebokości?? Dla mnie na 2-4 m wodzie DSI radzi sobie bardzo dobrze a HDI to pzrecież nic innego niż DSI + echosonda broadband w jednym czujniku.2. Jak to mozliwe, że do HDSa pasuje Ci czujnik podlodowy od DSI???? Po pierwsze nie ma czujników podlodowych do DSI- śa tylko na wtyk uniplug lub niebieski, po drugie DSI ma inną wtyczkę niz HDS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemsol Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 1. większe głębokości czyli właśnie ok 4 metrów. na płytszej wodzie trzeba zjechać w ustawieniach z kontrastem i włączyć redukcję szumów2. tak właśnie - niebieska wtyczka obsługuje Elite DSI i HDS'a. czujnik podlodowy kupiłem do HDS'a ale dźwiganie 20 amperowego aku na lodzie mnie zmęczyło więc kupiłem elitkę. akumulator 3 razy lżejszy i mniejszy o połowę co daje więcej miejsca w kojberku. bardzo istotną rzeczą w elitce jest instalacja czujnika.nawet po podłączeniu czujnika z zestawu trzeba go zainstalować - wybrać z menu w sondzie, inaczej mogą się dziać dziwne rzeczy na ekranie.oddzielnym tematem jest to że elitka potrafi się zawiesić czasem dwa trzy razy podczas dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 1. większe głębokości czyli właśnie ok 4 metrów. na płytszej wodzie trzeba zjechać w ustawieniach z kontrastem i włączyć redukcję szumów2. tak właśnie - niebieska wtyczka obsługuje Elite DSI i HDS'a. czujnik podlodowy kupiłem do HDS'a ale dźwiganie 20 amperowego aku na lodzie mnie zmęczyło więc kupiłem elitkę. akumulator 3 razy lżejszy i mniejszy o połowę co daje więcej miejsca w kojberku. bardzo istotną rzeczą w elitce jest instalacja czujnika.nawet po podłączeniu czujnika z zestawu trzeba go zainstalować - wybrać z menu w sondzie, inaczej mogą się dziać dziwne rzeczy na ekranie.oddzielnym tematem jest to że elitka potrafi się zawiesić czasem dwa trzy razy podczas dnia.Niebieska wtyczka nie pasuje do Elite DSI za Chiny Ludowe, ma taki mały trójkącik po srodku i 6 pinów. foto poniżej. Chyba pomyliłeś DSI z HDI.HDI wyposażone są w gniazdo blue 7 pin connector tak jak i HDSy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemsol Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 ok ok... zbyt duży skrót z mojej strony... HDI i owszem to model a ja go używam tylko w ustawieniu obrazowania stąd moje zbyt duże uproszczenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Potestowałem echo i na wodzie stojącej spisywało się świetnie, wyodrębnienie obiektów rzeczywiście działa i widać że to ryba a nie np. kamień. Działałem na ręcznych ustawieniach, ale jak raz się ustawiło było już ok. Zobaczymy jak teraz da sobie radę na Wiśle bo na jeziorze była czysta woda, a to ma duże znaczenie. Pewnie na mętnej wodzie trzeba będzie zjechać z czułością. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 elpojo Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Panowie, gdyby ktoś chciał się podzielić optymalnymi ustawieniami na wodę stojącą dla w/w echo będę zobowiązany. Pływam na tyle rzadko, że każdą chwilę wolę spędzać na machaniu, nie klikaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mercoss Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) Użytkuje elite 5 CHIRP i moje spostrzeżenia są takie, że CHIRP nie bardzo daje się używać na płytkiej wodzie. niestety jest tak - masz dużo opcji i ustawień to się musisz namachać ustawieniami w zależności na jakiej wodzie łowisz. Uważam że to dobry sprzęt, ale jak chcesz wyciągnąć z niej maksymalne możliwości to trzeba przeklikać ręcznie ustawienia. Nie potrafię podać jakiś generalnych ustawień, ale zawsze używam CHIRP jak się tylko da i 200Hz. Uważam że najczytelniejsze jest białe tło. Najczęściej reguluję czułość i częstotliwość przy powierzchni. Jeżeli ktoś nie miał wcześniej do czynienia z Elitka to polecam ściągnięcie symulatora na PC ;-) co prawda nie mam tam Chirpa, ale fajna rzecz na początek do treningu na sucho. Inny wariant ćwiczenia jaki praktykowałem to zapisywanie logów i później jego odtwarzanie na sucho i zabawa z ustawieniami i chyba to najlepsza droga do wypraktykowania, jeżeli często pływa się na tej samej wodzie. Zauważyłem, że dla w tej sondzie bardzo duże znaczenie ma klarowność wody. Nawet tego samego dnia jak się wpłynie w strefę intensywniejszego zakwitu wody to trzeba lekko skorygować sondę. Mały poradnik na koniec jeszcze:http://castmania.jimdo.com/artyku%C5%82y/elektronika-w%C4%99dkarska/jak-skutecznie-korzysta%C4%87-z-echosondy-lowrance-elite-5-7-hdi/ Edytowane 8 Lipca 2016 przez mercoss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Dlatego przesiadłem się na Garmina, bo jest praktycznie Fire&Forget Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Koledzy czy do tej sondy bedIe pasował przetwornik od Elite 5xdsi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Koledzy czy do tej sondy bedIe pasował przetwornik od Elite 5xdsi?? @czopernie bedzie, DSI ma zupełnie inny przetwornik z inną wtyczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Hej.akcja była szybka.Ale juz temat ogarnalem,znalaLem w neciedzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Dlatego przesiadłem się na Garmina, bo jest praktycznie Fire&Forget Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Jakie modele Garmina polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 synek007 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Panowie jak poustawiam sobie echo ale nie zaznaczę trybu ręcznego tzn że urządzenie pracuje ciągle w automacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Jakie modele Garmina polecasz?Kwestia jaki masz budżet. Jak nie musisz mieć mapy a wystarczy sama funkcjonalność GPS, to Striker jest bezkonkurencyjny w stosunku jakość/cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wujek
Posiada ktoś instrukcje obsługi, instalacji w języku polskim w formie elektronicznej?
pozdrawiam
wujek
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi