Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 Chirp

wujek

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

o ile się nie mylę, dla HDI i CHIRP jest jedna instrukcja. głowy nie dam. posiadam gdzieś zapisane instrukcje, muszę tylko sprawdzić na którym komputerze.

ponadto dla 5 i 7 instrukcja też zdaje się jest jedna. tym razem znów głowy nie położę.

odezwij się prywatnie lub telefonicznie. omówimy sposób przesłania.

(502 964 610)

Irek

• 0

Pływał może ktoś z tym echem po Wiśle, jakie ustawienia będą najlepsze żeby uzyskać dobry obraz? W instrukcji czytałem że na płytką wodę będzie dobry high chirp, ale ostatnio używaliśmy tego echa z kolegą na Bugu i jakość obrazu nie powalała, obraz dna był dość rozmazany, a ekran dsi praktycznie nic nie pokazywał. Czy to tak jest, czy coś jest nie tak z ustawieniami? Ręczne nastawienie czułości dawało jakiś obraz przy ok 25%, ale z kolei nie za wiele było widać. Czy te echa działają tylko w czystej wodzie i mętne nie pozwalają na dużą czułość?

• 0

technologia CHIRP za Lowrance:

• łatwiejsza identyfikacja ryb i prostsze wyodrębnienie przynęty,
  • dokładniejsze obrazy na większych głębokościach,
  • silne echa ryb (łuki ryb) przy większych prędkościach łodzi.

niestety HDI, DSI tak jak to reklamują działa lepiej na większysz głębokościach.....

ja pływam z podpiętymi dwoma sondami HDS'em i DSI (którą kupiłem jako mobilną na lód - czujnik podlodowy od HDS'a pasuje)

na początku nie widziałem nic na DSI..... ustawienia, ustawienia i jeszcze raz ustawienia i tylko i wyłącznie na manualu, zarówno w czułości jak i kontraście wtedy faktycznie fajnie to działa - widać okonie na 1,4m gdzie na HDSie już było wydać tylko "nierówności" dna.

przy mętnej wodzie dodatkowo trzeba zejść z czułościami

• Like 1

• 0

Otóż to, teraz będę testował to echo na stojącej jeziorowej wodzie, więc pozwoli to na późniejsze dopasowanie ustawień na Wisłę, ale jeśli nadal będzie coś nie tak to Lowrance jest guzik wart bo widziałem co potrafi Hummingbird na Wiśle i dużo było widać. Użytkowałem już Mark 5X Pro i też szału nie było.

• 0

tylko ustawienia, nic więcej.... ja widziałem humminbidra na zalewie (jeden z wyższych modeli) tak ustawionego że łatwiej było pływać na najstarszej czarno-białej sondzie..... niestety czasami trzeba przestawiać czułości i zakresy głębokości w zależności od miejsca w którym się aktualnie pływa.... widać kolosalną różnicę i przede wszystkim włączyć tryb manualny i dopiero później przestawiać czułości itd....

• 0

Pływał może ktoś z tym echem po Wiśle, jakie ustawienia będą najlepsze żeby uzyskać dobry obraz? W instrukcji czytałem że na płytką wodę będzie dobry high chirp, ale ostatnio używaliśmy tego echa z kolegą na Bugu i jakość obrazu nie powalała, obraz dna był dość rozmazany, a ekran dsi praktycznie nic nie pokazywał. Czy to tak jest, czy coś jest nie tak z ustawieniami? Ręczne nastawienie czułości dawało jakiś obraz przy ok 25%, ale z kolei nie za wiele było widać. Czy te echa działają tylko w czystej wodzie i mętne nie pozwalają na dużą czułość?

Mam podobny problem z Elite 4 CHIRP, na 3 wypady, wszystkie wody stojące ciężko mi było ją dobrze ustawić, nawet przy wykrywalności ryb echo szalało i byliśmy w istnym raju jeśli chodzi o rybostan. Co do DSI, również ledwo co nam cokolwiek pokazywał. Może ktoś z Was ma już sprawdzone ustawienia, równiez szukałem instrukcji, ale nigdzie na nią nie natrafiłem.

• 0

Dwa wyjazdy na 7 X chirpie i jestem bardzo zadowolony . Z tym , że przesiadłem się z 5 mark x pro . Ale faktycznie poustawiać to szlag może trafić . Widać dużo , wyłapuje ryby kiedy hdi  nie widzi . Pływałem z kolegą na dwóch echosondach , zbiorniki zamknięte . Nie poznałem wszystkich ustawień i możliwości  echa  bo dwa wypady nawet całodniowe to za mało . Przecież trzeba łowić :) 

• 0

technologia CHIRP za Lowrance:

• łatwiejsza identyfikacja ryb i prostsze wyodrębnienie przynęty,
  • dokładniejsze obrazy na większych głębokościach,
  • silne echa ryb (łuki ryb) przy większych prędkościach łodzi.

niestety HDI, DSI tak jak to reklamują działa lepiej na większysz głębokościach.....

ja pływam z podpiętymi dwoma sondami HDS'em i DSI (którą kupiłem jako mobilną na lód - czujnik podlodowy od HDS'a pasuje)

na początku nie widziałem nic na DSI..... ustawienia, ustawienia i jeszcze raz ustawienia i tylko i wyłącznie na manualu, zarówno w czułości jak i kontraście wtedy faktycznie fajnie to działa - widać okonie na 1,4m gdzie na HDSie już było wydać tylko "nierówności" dna.

przy mętnej wodzie dodatkowo trzeba zejść z czułościami

@ Przemsol 

1." niestety HDI, DSI tak jak to reklamują działa lepiej na większysz głębokościach....." - co to dla Ciebie są wieksze głebokości?? Dla mnie na 2-4 m wodzie DSI radzi sobie bardzo dobrze a HDI to pzrecież nic innego niż DSI + echosonda broadband w jednym czujniku.

2. Jak to mozliwe, że do HDSa pasuje Ci czujnik podlodowy od DSI????  Po pierwsze nie ma czujników podlodowych do DSI- śa tylko na wtyk uniplug lub niebieski,  po drugie DSI ma inną wtyczkę niz HDS.

• 0

1. większe głębokości czyli właśnie ok 4 metrów. na płytszej wodzie trzeba zjechać w ustawieniach z kontrastem i włączyć redukcję szumów

2. tak właśnie - niebieska wtyczka obsługuje Elite DSI i HDS'a. czujnik podlodowy kupiłem do HDS'a ale dźwiganie 20 amperowego aku na lodzie mnie zmęczyło więc kupiłem elitkę. akumulator 3 razy lżejszy i mniejszy o połowę co daje więcej miejsca w kojberku. bardzo istotną rzeczą w elitce jest instalacja czujnika.

nawet po podłączeniu czujnika z zestawu trzeba go zainstalować - wybrać z menu w sondzie, inaczej mogą się dziać dziwne rzeczy na ekranie.

oddzielnym tematem jest to że elitka potrafi się zawiesić czasem dwa trzy razy podczas dnia.

• 0

1. większe głębokości czyli właśnie ok 4 metrów. na płytszej wodzie trzeba zjechać w ustawieniach z kontrastem i włączyć redukcję szumów

2. tak właśnie - niebieska wtyczka obsługuje Elite DSI i HDS'a. czujnik podlodowy kupiłem do HDS'a ale dźwiganie 20 amperowego aku na lodzie mnie zmęczyło więc kupiłem elitkę. akumulator 3 razy lżejszy i mniejszy o połowę co daje więcej miejsca w kojberku. bardzo istotną rzeczą w elitce jest instalacja czujnika.

nawet po podłączeniu czujnika z zestawu trzeba go zainstalować - wybrać z menu w sondzie, inaczej mogą się dziać dziwne rzeczy na ekranie.

oddzielnym tematem jest to że elitka potrafi się zawiesić czasem dwa trzy razy podczas dnia.

Niebieska wtyczka nie pasuje do Elite DSI za Chiny Ludowe, ma taki mały trójkącik po srodku i 6 pinów. foto poniżej.

DSI-pwr-pinout.jpg

Chyba pomyliłeś DSI z HDI.

HDI wyposażone są w gniazdo blue 7 pin connector tak jak i HDSy.

• 0

Potestowałem echo i na wodzie stojącej spisywało się świetnie, wyodrębnienie obiektów rzeczywiście działa i widać że to ryba a nie np. kamień. Działałem na ręcznych ustawieniach, ale jak raz się ustawiło było już ok. Zobaczymy jak teraz da sobie radę na Wiśle bo na jeziorze była czysta woda, a to ma duże znaczenie. Pewnie na mętnej wodzie trzeba będzie zjechać z czułością. 

• Like 2

• 0

Użytkuje elite 5 CHIRP i moje spostrzeżenia są takie, że CHIRP nie bardzo daje się używać na płytkiej wodzie. niestety jest tak - masz dużo opcji i ustawień to się musisz namachać ustawieniami w zależności na jakiej wodzie łowisz. Uważam że to dobry sprzęt, ale  jak chcesz wyciągnąć z niej maksymalne możliwości to trzeba przeklikać ręcznie ustawienia. Nie potrafię podać jakiś generalnych ustawień, ale zawsze używam CHIRP jak się tylko da i 200Hz. Uważam że najczytelniejsze jest białe tło.  Najczęściej reguluję czułość i częstotliwość przy powierzchni. Jeżeli ktoś nie miał wcześniej do czynienia z Elitka to polecam ściągnięcie symulatora na PC ;-) co prawda nie mam tam Chirpa, ale fajna rzecz na początek do treningu na sucho.  Inny wariant ćwiczenia jaki praktykowałem to zapisywanie logów i później jego odtwarzanie na sucho i zabawa z ustawieniami i chyba to najlepsza droga do wypraktykowania, jeżeli często pływa się na tej samej wodzie. Zauważyłem, że dla w tej sondzie bardzo duże znaczenie ma klarowność wody. Nawet tego samego dnia jak się wpłynie w strefę intensywniejszego zakwitu wody to trzeba lekko skorygować sondę.

Mały poradnik na koniec jeszcze:

http://castmania.jimdo.com/artyku%C5%82y/elektronika-w%C4%99dkarska/jak-skutecznie-korzysta%C4%87-z-echosondy-lowrance-elite-5-7-hdi/

Edytowane przez mercoss