Skocz do zawartości

Nowy magazyn-tylko muchowy !

w.d.wobler

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ładna szata graficzna, na dobrym papierze. Przyzwoite zdjęcia(jednak nie wszystkie), aż się prosi o więcej całostronicowych fotek. Dobrze (przynajmniej w moim odczuciu) opracowany temat Streamer, min. interesujący tekst D. Tanony o wędziskach streamerowych. Ciekawe zapowiadały się niby reportaże ze Słowenii i egzotycznego Omanu - szkoda ,że króciutkie – zwłaszcza temat „Słowenii” wydaje się ledwie liźnięty - ot wstęp do czegoś. Liczyłem na coś wiecej. Może dlatego, że marzył mi się tekst w rodzaju bajecznych reportaży Przemka Lisowskiego zamieszczonych na FFF. Jest jeszcze w „Szuce Łowienia”sporo artykułów „około muchowych” których nie zdążyłem jeszcze przeczytać. Reklamy są, ale w większości na dobrym poziomie i w umiarkowanej ilości.

To tyle jeśli chodzi o moje pierwsze wrażenia.

Niestety ale takie są ograniczenia magazynów drukowanych.

Nie jesteśmy w stanie zamieścić tekstów tak szczegółowych, wieloczęściowych jak na portalach - z prostego powodu - braku miejsca. Taki tekst zająłby pewnie kilka-kilkanaście stron tekstu, plus zdjęcia, a to = się 4-5 artykułów w gazecie. Staramy się znaleźć rozsądny balans między zawartością a objętością magazynu. Postaramy się stosować do Waszych sugestii aby kolejne numery spełniały coraz bardziej Wasze oczekiwania.

Dziękuję.

Co do artykułu o Słowenii - często czytelnicy odnoszą wrażenie, że temat został potraktowany pobieżnie. Powiem szczerze - o mniej więcej taki artykuł prosiłem autora - Milo. Byliśmy pewni, że niestety ograniczenia stronowe nie pozwolą nam na opisanie łowisk w dokładny sposób - ale obiecuję, że jeszcze w tym roku powrócimy do tematów bałkańskich. Bardzo mi zależało, prosiłem o to autora, aby opisał strukturę organizacyjną tamtejszych łowisk - czyli odpowiedział na pytanie - dlaczego w kraju też ex-komunistycznym, o bardzo, bardzo trudnej historii udało się stworzyć, nie boję się napisać - mekkę muszkarzy. Jakim cudem na wodach, gdzie tak trudno się łowi, gdzie często trudno trafić z wodą i trzeba się obejść smakiem, stworzono łowiska, nad które jeździ tak wielu muszkarzy z całej Europy. I myślę, że Daniel dość wyczerpująco to opisał.

Zdawaliśmy sobie sprawę, że wielu może odczuwać niedosyt informacji, z resztą takie głosy są też m.in. o artykule o Rabie, ale to też jest +- celowe - nie chcemy podawać łowiska na tacy. Można opisać rzekę krok po kroku, miejsce po miejscu, ale... co za przyjemność zostaje z eksploracji i odkrywania nowego samemu? Niestety jest to skaza autorska - to, że my wolimy ten sposób łowienia - bez podania gotowych recept, zostawiający miejsce na poszukiwania, ale jednocześnie umożliwiający nie wpadnięcie w koleiny i rutynowe zachowanie nad wodą, a spojrzenie na każde miejsce świeżym okiem, znalezienie swojego podejścia do tematu.

Ale oczywiście gazety nie robimy dla siebie, bierzemy Wasze uwagi bardzo serio i w następnych artykułach postaramy się podawać więcej szczegółów, recept na łowiska, tak abyście po przeczytaniu artykułu byli wyposażeni w jak największą ilość informacji. To są niestety rzeczy które musimy dotrzeć - znaleźć akceptowalny dla obu stron kompromis między naszą wizją a tym czego oczekują różni czytelnicy, bo przecież każdy szuka czegoś innego.

W każdym razie za informacje dziękuję.

Pozdrawiam i na więcej uwag i spostrzeżeń czekam (niecierpliwie).

• 2 tygodnie później...

Właśnie nie dawno wszedłem w posiadanie Sztuki Łowienia i musze przyznać że w kwestii szeroko pojętej szaty graficznej, papieru i ogólnie jakości wydawnictwa jest naprawde tak jak sobie wymarzyłem - poziom światowy. Wydaje mi się że od wielu wielu lat nie było tak dobrego pod tym względem czasopisma wędkarskiego w Polsce.

Nie zdarzyłem jeszcze wszystkiego przeczytać ale co do niektórych artykułów to uważam że mogły by byś nieco obszerniejsze może kosztem np nieco mniejszej czcionki.

Cześć. Przeczytałem pierwszy numer czasopisma i muszę (chcę) powiedzieć, że jest bardzo OK. Może kilka słów na temat tego czego ja bym oczekiwał (propozycje/uwagi) jako „szeregowy” muszkarz w kolejnych numerach pisma.

- Poza wiedzą stricte muchową ważne jest ciągłe popularyzowanie tej dziedziny wędkarstwa wśród wędkarzy, promowanie postaw i zachowań wysoce etycznych, bo tylko z taką „twarzą” wędkarstwo będzie miało rację bytu w przyszłości.

- Promowanie zasad „no-kill”, używania haczyków bezzadziorowych, podbieraków, itp. „technologii”

- Wydaje się, że pozycję pisma bardzo utwierdzi stała obecność na jej łamach ludzi znanych w świecie muszkarskim (z kraju i zza granicy). Artykuły takich ludzi sprawią, że pismo będzie chętnie czytane zarówno przez początkujących jak i przez „wszystkowiedzących”, zawodników itp.

- Muszkarze to „sprzętomaniacy”, konieczne są, nawet krótkie, testy sprzętu- wędek, kołowrotków, pudełek, kamizelek itp. Nawet krótki artykuł o jednej z serii wędek Sage rozpali ludzi do białości :D Mogą to być testy sprzętu, który już nie jest produkowany, a który jednak jest u ludzi i jest powodem ich dumy i radości, i emocji! - Henry’s Fork Orvis’a, seria G Scott’a, IM6 Winston’a, RPL Sage’a itp.

- Mile widziane artykuły o tym jak jest w innych krajach- sprzęt, metody, techniki stosowane w innych krajach. Chętnie poczytałbym np. przetłumaczone jakieś artykuły angielskich/amerykańskich/skandynawskich/niemieckich/innych autorów o „czymkolwiek”- technikach, sprzęcie.

- Może jakiś cykl na temat wędek klejonych. Swojego czasu byłą seria artykułów Artura Banachowskiego na ich temat w Wiadomościach Wędkarskich. To ciekawy (bo trochę ezgotyczny) i intrygujący temat. Wielu facetom to klejonki (a nie kobiety) śnią się po nocach :D Klejonki- rzadkie, drogie, niedostępne, owiane jakby tajemniczą mgiełką, pożądane i wyśmiewane.... super temat :D

- Może jakieś artykuły (cykl?) na temat kołowrotków. Chętnie przeczytałbym np. o CFO Orvisa, o starych modelach Hardy’ego itp.

- Konieczna stała obecność działu na temat budowy much, krok po kroku z fotografiami każdego etapu budowy. Człowiek chętnie takie rzeczy ogląda :D nawet jeśli nie chce mu się akurat kręcić much.

- Fajny byłby jakiś artykuł na temat „systematyki” sztucznych much. Nowe wzory much są fajne i skuteczne, ale nie zawadziłoby wiedzieć coś o tradycyjnych, starych muchach.

- Kiedyś w Wiadomościach Wędkarskich był taki kącik- „Mucha miesiaca”, w której przedstawiano przepis na wykonanie danej muchy np. Red Tag. Fajnie by był to cykl tworzący w sumie jakby Encyklopedię Sztucznych Much. Coś takiego jest w obecnym (i to od dawna) Wędkarskim Świecie.

- Pasjonujące (dla mnie) były artykuły w portalu NaMuchę- doskonałe artykuły o narzędziach muchowych, o budowaniu skrzydełek suchych much (wszystko tam było wyjaśnione, dużo lepiej niż w podręczniku Węglarskiego), o technice rzutów.

- Pewnie ciekawe byłyby materiały o łowieniu na wędki dwuręczne. To wszystko trudne do zrozumienia- wybór wędki w zależności od zaplanowanej metody połowu łososi, rodzaju linki, techniki rzutów taką wędką itp.- ale przyjemnie się o tym czyta :D

- Może kącik fotograficzny, żeby popularyzować raczej fotografowanie a nie zabieranie ryb do domu.

- Konieczne artykuły o rybach „niemuchowych”- kleniach, szczupakach, sandaczach i sposobach ich połowu na muchę.

- Wskazany cykl o materiałach muchowych- tych wszystkich kapkach, genetycznych piórkach, dubbingach, haczykach, itp.

- Ciekawym byłby „kącik” dla muchowych rod- builderów.

- Może kącik dla początkujących (?)

To takie moje marzenia o tym co chciałbym zobaczyć w idealnym piśmie muszkarskim. Ale i tak już jest dobrze :D

Pozdrawiam

- Może kącik dla początkujących (?)

W zasadzie zgadzam się z Hermanem co do jego sugestii oprócz powyższego cytatu.

Moim zdaniem dla początkujących jest kilka ciekawych pozycji które powinni opanować.Jak to zrobią to nie będą już początkującymi i nie ma co marnować miejsca w czasopiśmie.

:D OK, może masz rację. Myślałem o takim kąciku w którym byłoby pokazane jak połączyć linkę z przyponem, jak przywiązać muchę do przyponu, ile nawinąć podkładu żeby linka nie szorowała o poprzeczkę kołowrotka, o tym jak w zestawie do mokrej przywiązać skoczka na przyponie żeby ta mucha spływała w prawidłowej pozycji a nie do góry nogami itp. Rzeczy podstawowe, proste, bez których jednak ani rusz. Nie ma jak kolorowe czasopismo ilustrowane, książki niektórych odrzucają :mellow:

PS. Nie zazdroszczę Standerusowi :D

Hm, tak teraz patrzę po tematach na Forum, w których zabieram głos i wychodzi mi, że gdzie coś napiszę to dyskusja od razu tam przycicha. Muszę to sobie przemyśleć na spokojnie, hm :D

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj odebrałem z drukarni pierwsze sztuki drugiej Sztuki....

Dobrze wyszła :D

W tym numerze o:

belonach

boleniach

łososiach

szczupakach

nimfach (o nich to naprawdę sporo)

i wiele, wiele więcej, plus recenzja okraszona ślicznymi fotkami prosto od producenta.