Skocz do zawartości
  • 0

Kotwica z uwalniaczem z zaczepów

Paprykarz

Pytanie

Czy któryś z kolegów trafił gdzieś w sprzedaży kotwicę taką jak na filmiku poniżej ? Chodzi mi o tą która jest w dalszej części filmu (gdzieś około 30 sekund od startu) i jest wyposżona w system uwalniania z zaczepów.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/A6Fto5t7ulY"frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Edytowane przez Paprykarz

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Taki sam efekt daje zamocowanie kotwicy parasolowej (składanej) zamocowanej za dolne ,a nie za górne ucho. Linkę główną montuje się za dolne ucho kotwicy, a górne za pomocą plastikowych obejmek zaciskowych dopiero do niej. Po uwięźnięciu kotwicy w zaczepie wystarczy mocno pociągnąć za linkę kotwiczną ,zerwaniu ulega obejmka zaciskowa i  kotwica zachowuje się identycznie jak ta na filmie, czyli się odwraca. Wtedy można ją bardzo łatwo uwolnić.

Kotwice parasolowe są dostępne bez problemu , od dawna w ten sposób z nich korzystam.

kotwica.jpg

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

• 0

Nie wiem czy dobrze się domyślam że chodzi Ci o uwalnianie kotwicy z zaczepu .Ja stosuję na swojej łodzi kotwicę łamaną COR i przy najgorszych zaczepach na Odrze zawsze udało mi się ja wyrwać wystarczy zrobić zwrot i dyszel łamiąc się wyrywa lemiesz z najgorszych zaczepów, kiedyś bojąc się o nią bo zrobiona jest z nierdzewu, zakładałem z tyłu druga linkę ale to jest upierdliwe rozwiązanie. Jedno co muszę zaznaczyć że były sytuację że rękoma nie byłem w stanie jej ruszyć w takich sytuacjach płynę na silniku w górę rzeki i nie ma bata aby nie puściła .

• 0

Samo rozwiązanie zrywanego zabezpieczenia jest oczywiste i możliwe po małych przeróbkach w wielu typach kotwic. Ale mnie interesuje własnie ten typ kotwicy ze względu na łatwość mocowania w żurawiku wciągarki. Kształt trzpienia który najbardziej by mi odpowiadał ta taki jak w kotwicach typu River

Edytowane przez Paprykarz

• 0
  • 0

Ja widziałem kilka lat temu podobny patent tylko uchwyt do linki szekla chodziła po całym ramieniu kotwicy.

W momęcie gdy ta się zaklinowała w dnie wystarczyło zrobić zwrot i po sprawie.

Zajade u siebie do sklepu i jak będzie to zrobię zdjęcie.

Coś podobnego do kotwicy Bruca

Edytowane przez nurek28