grunwald18 Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 jak w temacie...czy jest roznica w doborze kija wzgledem multika???jak sie ma np vendetta abu garcia do c3,c4 badz cardiffa 201a..ktory z tych multikow znajdzie lepsze zastosowanie w jerkach od 20-80gr.z tego co wiem najlzejszy i o najmniejszej szpuli jest cardiff i ma dobre przelozenie 5:8 chyba tyle co c4(roznica 0.1)i jest lzejszy 8.6 o ile sie nie myle do 10.6 czyli jakies 56gr a to juz duzo.zatem czy cardiff podola jerkom 20-80+gr?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Witam, Moze i Cardiff podola jerkom: pytanie brzmi jak dlugo? Jesli juz zdecydowales sie, ze chcesz lowic w ten sposob, poszukaj okraglaka jak chociazby Daiwa Luna czy tanszej wersji Calcutty Shimano. Waga przy ciezkich z natury wedkach jerkowych przynajmniej wedlug mnie nie ma az takiego znaczenia ( w porownaniu do trociowej wedki 3.20 i kreciolka wielkosci 4000 jest piorkiem). Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 @bujo chodziło chyba o zwykłego cardiffa a nie DC?moim zdaniem cardiff jak najbardziej da radę, ale ja tej konstrukcji nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Witam, @peresada- DC to juz byla by ostra przesada do jerkow :D Nawet jak piszesz, ze podola to dalej w moim odczuciu nie jest to optymalna maszynka do jerkowania, podobnie jak w Twoim :D Nie wiadomo tez jak dlugo kolega @grunwald18 bedzie lowil na jerki. Jesli metoda mu pasuje to warto wybrac cos mocnego na lata. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald18 Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 dzieki za wasze opinie.wlasnie ze wzgledu nakijdo jerkow wolalbym lzejszegoszego.wczeniej pisalem o c3 i c4 moze zatem ktorys z tych.c3 wydalby sie odpowiedni tylko jego przelozenie 5:2 bodajze troszke go dyskwalifikuje,zatem moze c4 dobre przelozenie 6:2 tylko jak z jego waga??ogolnie chodzi mi o jerki do 80gr.do mniejszych zastanawiamsie nad niskoprofilowcem.czy ktos moglby zrecenzowac kijek abu vendetta 1/2-3oz??dzeikuej za pomoc.c&r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Daj spokój temu przełożeniu i z tą wagą też bez przesady.Każdy zestaw jeśli jest dobrze dobrany i prawidłowo wyważony, będzie wygodny.. parę gramów w jedną czy w drugą nie robią, a sprzęt do solidnej roboty trochę ważyć musi.Co do przełożenia.. nie tylko od tego zależy ilość na obrót zbieranej linki (chyba na tym Tobie zależy, z tego co czytam), poza tym różnice między 5:2 a 6:2 nie są drastyczne.Nawet do łowienia bolków hiper napęd nie zawsze jest konieczny... poza tym mniejsze przełożenie, to wyższa trwałość.Wybierz to, co Tobie pasuje, ale dyskwalifikować kręcioł, bo ma przełożenie 5,2:1 to nie fair Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald18 Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 za bardzo jestem dociekliwy i wnikam w szegoly ;p ale jak cos nie gra to sie wszytskiego odechciewa.czytalem wlasnie ze roznica miedzy 5:2 a 6:2 nie jest az tak gigantyczna,odczuwalna jest miedzy 4:7 a 7:2 np i jesli chodzi o jerkowanie jedni mowia ze 5;2 wystarczy inni natomiast ze lepiej 6:2 z tym trwalszy bedzie 5:4.zatem c4 czy c3?? mowie tu onajnizszych modelach.c&r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 @grunwaldDoskonale Cię rozumiem, ja również mam castingowy mętlik w głowie i wiem,że dokonanie wyboru jest znacznie trudniejsze, niż w przypadku kołowrotka o stałej szpuli i spinningowej wędki.To konkretne pytanie C3 czy C4 zapewniam Cię, było tu dyskutowane nie jeden raz i bez problemu znajdziesz odpowiedzi za i przeciw,chociaż większość upiera się, że to i tak (między tymi Abu zwłaszcza) od własnych preferencji zależy, a tych nikt Tobie nie podpowie Nie chcę wielce radzić, bo sam jestem żółtodziób, ale w tym konkretnym wypadku nie ma wielkiej filozofii i każdy z tych Abu będzie OK.A kwestię trwałości, czy użytkowości przełożeń między 5,0 a 6,0:1 w ogóle nie brałbym pod uwagę, wśród sprawdzonego i polecanego sprzętu.Jeśli Koledzy mówią, że maszynki nie do zdarcia i są dobre do danej metody, to ja im wierzę.Dużo trudniej jest z wędką, bo korespondencyjnie wszystkiego nie da się opowiedzieć PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald18 Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 jesli zatem przelozenie nie gra znaczenj roli to przymierzalbym sie do c3(mniejsza waga i lepsze opinie)pozatym mysle rowniez o niskoprofiolwym o przelzoeniu 6:4.....kijek ktory zamierzam nabyc to abu vendetta 1/2-3 oz lub st croix mojo bass 7'9 h/fast problem z jego dlugoscia bo jest to jednoczesciowy kij wiec bardziej odpowiada mi abu 7'6(tez jednoczesciowy) i jego moc/MH.glownie zamierzam stosowac go do ciezszych jerkow do lzejszych oraz gum mysle o berkley 7'6MH 1/4-1 1/4 oz oraz niski profil bass pro shop pro qualifier 6:4 8.6 oz...badz jeden zestaw uniwersalny (o ile uniwersalnosc w castingu jest mozliwa)kij bass pro shop carbon lite 3/8-2 oz 7'6 H/F (jednoczesciowy) i abu revo st....c&r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi