Skocz do zawartości

Farby

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim. Przychodze tu z prosba o opinie i porade bardziej doswiadczonych kolegow po kiju. Aktualnie zaczalem struganie, zakupilem zwyczajne akrylki w tubkach do tego pedzelki lecz efekty nie sa zadowalajace. (m.in. smugi po pedzlu ). Planuje pobawic sie w inny sposob a dokladniej spraye / aero. Moje pytania, co bedzie lepszym wyborem - puszki czy zakup aero itd? Nie maluje zbyt duzo - ~20 wobkow miesiecznie. Chodzi mi o koszty i efekty. Co byscie doradzili ? I ewentualnie jakie spraye polecacie zeby nie gryzly sie z poliuretanem? Slyszalem ze motip daje rade, lecz czy sa moze tansze zamienniki ? Z gory dziekuje za kazda pomoc. Z wedkarskim pozdrowieniem, Michal.

Na początek wystarczą spraye. Kup sobie zestaw tanich farb np.  http://galeriakoloru.pl/mieszanka-farby-spray/mieszanka-150-zestaw. Ja takich używam, z Domaluxem się nie gryzą. Do tego kilka takich końcówek http://galeriakoloru.pl/index.php?route=product/search&keyword=Level%201%20Skinny%20Cap , żeby się lepiej malowało.

Czesc wszystkim. Przychodze tu z prosba o opinie i porade bardziej doswiadczonych kolegow po kiju. Aktualnie zaczalem struganie, zakupilem zwyczajne akrylki w tubkach do tego pedzelki lecz efekty nie sa zadowalajace. (m.in. smugi po pedzlu ). Planuje pobawic sie w inny sposob a dokladniej spraye / aero. Moje pytania, co bedzie lepszym wyborem - puszki czy zakup aero itd? Nie maluje zbyt duzo - ~20 wobkow miesiecznie. Chodzi mi o koszty i efekty. Co byscie doradzili ? I ewentualnie jakie spraye polecacie zeby nie gryzly sie z poliuretanem? Slyszalem ze motip daje rade, lecz czy sa moze tansze zamienniki ? Z gory dziekuje za kazda pomoc. Z wedkarskim pozdrowieniem, Michal.

Ja też zaczynałem malować akryle z tubki i pędzle i nie byłem zachwycony  :wacko:  jak malujesz mało to myśle, że puchy ci wystarczą. Jak cie bardziej to wciągnie to wtedy możesz myśleć nad aero  ;) Puchy to polecam Motp, bardzo dobrze kryje i z Hartz Lakiem się nic nie gryzie  ^_^  aero troche droższa sprawa, bo jeszcze do tego kompresor potrzeba i w miare jakieś farby. Używałem na początku Pactra, ale zapychało mi aero i lipa ( inni ich używają i nic się nie dzieje), teraz zakupiłem Vallejo Air i jest gitara  ;)  jednak są droższe.. No i efekty aero można zrobić kosmiczne  B)

Na początek wystarczą spraye. Kup sobie zestaw tanich farb np. http://galeriakoloru.pl/mieszanka-farby-spray/mieszanka-150-zestaw. Ja takich używam, z Domaluxem się nie gryzą. Do tego kilka takich końcówek http://galeriakoloru.pl/index.php?route=product/search&keyword=Level%201%20Skinny%20Cap , żeby się lepiej malowało.

Czescc. 30 zl za 20 puszek czy 1 puszke?

Edytowane przez bodzio233

Czescc. 30 zl za 20 puszek czy 1 puszke?

Tak jak jest napisane, 30 zł za 20 sztuk, farby są prawdopodobnie przeterminowane, dlatego takie tanie. Na początku trzeba dobrze wymieszać, bo nie chce lecieć, ale później jest ok. Kupowałem trzy razy i wszystkie były dobre. Zresztą ktoś na forum już je polecał.

Tak jak jest napisane, 30 zł za 20 sztuk, farby są prawdopodobnie przeterminowane, dlatego takie tanie. Na początku trzeba dobrze wymieszać, bo nie chce lecieć, ale później jest ok. Kupowałem trzy razy i wszystkie były dobre. Zresztą ktoś na forum już je polecał.

Na początek za takie hajsiwo to warto kupić :D

O prosze.. :huh:

Akrylami trzeba malować parę warstw żeby nie było smug.Polecam tempery,można je mieszać z akrylami.

Słuchaj Eli, wie co mówi :D

Ja polecam rzucić się od razu na głębszą wodę :rolleyes:. Proponuję malowanie aerografem, żadne tam pierwsze kroki tylko zaopatrzyć się w tani pistolet do aero, sprężarkę można wykonać samemu z lodówki i butli od gaśnicy. Trzeba na początku trochę pracy i wytrwałości ale wystarczy to na lata, i zdobywasz nowe umiejętności. Im wcześniej zaczniesz tym wcześniej będziesz umiał :lol:. Jeżeli chodzi o koszta to aerograf maluje najbardziej oszczędnie, jedną kroplę gęstej farbki rozprowadzisz na kilka wobków. Efekt wizualny też jest najlepszy, prezyzja duża, zakres możliwości ogromny, można malować prawie wszystko prawie każdą zabarwioną cieczą. Potrzeba tylko wytrwałości żeby wejść w temat. Ale jeżeli już wchodzić w jakiś temat, jeżeli cokolwiek drążyć, to  właśnie drążyć uporczywie temat aerografu.

Edytowane przez muddler

Wygląda dość kosmicznie :) , to to takie czerwone to kompresor do pompowania kół ?

Co by tak poza tematem zupełnie nie było :D , michalosix przyjacielu nie rezygnuj tak od razu z tradycyjnych farb . Popróbuj z innymi metodami nakładania np gąbkami o różnej fakturze . Spreje czy aero maja jedną ale za to ogromną wadę , potrzeba na to trochę miejsca ^_^ i porządnej wentylacji .

Edytowane przez wedkarzyk1