Qowax001 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Krzysztofie,gdybyś zadał sobie sporo trudu to przejrzałbyś tematy dotyczące exista i stelli na tym forum i doszedłbyś do wniosku, że:1. daiwy ząbkują2. stelle są do d.3. Mniej więcej głosy na powyższe punkty układają się w proporcjach 50:50 wśród użytkowników, podobnie jak fankluby w/w kołowrotków . Zapewne nie pomogłem. Na pomoc jednak nie licz w tym temacie.Oba kołowrotki są "topowe" i nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie - do takich wniosków zapewne doszedłbyś sam po lekturze tysiąca postów Oj Kolego nieładnie z Twojej strony , że nie pomogłes.Ja pomogę. Daiwa exist 3000 od exista 3012 różni się pojemnością szpuli Tadammmm ! Obejdzie się bez oklaskow 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 cześćrozumiem, że chodzi o pierwszą generację Exist'a- pojawiła się ona w 2005 roku (nie 2004).Te dwa (3000 i 3012) różni tylko głębokość szpuli- 3012 jest płytsza.Odnośnie ząbkowania- dotyczy to wszystkich kołowrotków, także stelli i wynika ze zużycia przekładni.Jeśli kołowrotek jest prawidłowo używany (zgodnie z przeznaczeniem) i profesjonalnie serwisowany (min. raz do roku) to ząbkowanie pojawia się dopiero po wielu latach- wtedy wystarczy wymienić (dość drogie) części, by z powrotem był sprawny. Części do tego modelu są wciąż dostępne w Japonii.W Polsce dostęp do profesjonalnego serwisu jest ograniczony, mało kto chce wysyłać do serwisu w Niemczech nie mówiąc już o Japonii.Porównanie do stelli Fe, bo o to mogę się pokusić- exist pracuje minimalnie lżej, ma szybszy start, ale stella pracuje bardziej miękko (maślanie).Komfort i odczucia przy łowieniu są zbliżone.Reszta trochę tak jak napisał Radek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
młody 75 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Do mojego zestawienia z postu #29- korekta:Exist 2506 50th Anniversary ma zwykłą przekładnię (nie hyper). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi