irekmisiak Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Noszę się z zamiarem zakupu wędki UGLY STIK CUSTOM 240/30-60. Ma ona służyć połowów z łódki kopytkami 5 i 6 na główkach ok 15 - 30g i trollingu większymi woblerami. Ważyłem samą gumę i waży ona 30g + główka to w podanym wyrzucie wędki akurat będzie. Zastanawia mnie tylko, czy ta wędka nie będzie za sztywna i czy na plecionce nie będą się z niej rybki spinały. Niestety nie mam możliwości pomacania tej wędeczki.Szukałem 210, ale chyba w ogóle w takiej gramaturze nie produkują. Proszę o radę, czy będzie ona dobra do takiego łowienia, czy może jednak za lżejszą się porozglądać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Miałem tę wędkę, do podobnych jak Twoje zastosowań. Moim zdaniem bardziej trolling niż jakieś precyzyjne jigowanie.Kupując ją w ciemno, sugerowałem się modelem 15-40 g; miałem nadzieję na coś podobnego, tylko mocniejszego trochę. Model 2,40/30-60 okazał się zupełnie inny: mniej zbieżny, o głębszym, płynniejszym ugięciu. Łowiąc na 15 cm gumy z obciążeniem 10-20 g miałem poważne zastrzeżenia do jego sztywności i, co za tym idzie, czułości; natomiast jeśli chodzi o hol ryby na plecionce - amortyzował lepiej niż wspomniany model 15-40.No i ta rękojeść - szukałem wędki na łódkę, a w wędce 2,40 wystawało mi poniżej łokcia ponad 10 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi