Skocz do zawartości
  • 0

Silnik zaburtowy Mercury 9,9 ELP 4S - pomocy

gregkrak

Pytanie

Witam,

Posiadam silnik dwusuwowyMercury 9,9 ELP 4 S post-49917-0-19250900-1431878797_thumb.jpg

i mam kilka pytań:

1. Jak mam sprawdzić kompresję, czy silnik mam odpalić na jednej świecy i wówczas to zrobić – nie mam zielonego pojęcia  stąd to laickie pytanie. Nie znam się na silnikach wiem jedynie że mierzy się tam gdzie są świece ale czy mam dwie odkręcić ( jedną ), przy zapalonym silniku, itd. ?
  2. Czy posiada ktoś jakąś instrukcję, schemat budowy takiego silnika – do stopy dostaje się woda i chciałbym to jakoś uszczelnić lecz nie wiem jak rozebrać i na co zwrócić uwagę.
  3. Jaka mieszanka powinna być do tego silnika 1:50 czy może 1:100 ?

Będę bardzo wdzięczny za każdą informację na temat tego silnika która pomoże mi w jego naprawie i użytkowania.

Z góry dzięki za pomoc :)

ps. Czy ktoś wie jak rozebrać i uszczelnić spodzinę - wlewa mi się tam woda która miesza z olejem :(

Edytowane przez gregkrak

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kompresję mierzy się wykręcahąc świecę, a w jej miejsce wkręcasz specjalny manometr do pomiaru ciśnienia sprężania (wskazówka blokuje się w najwyższym punkcie). Mieszanka 1:50. Spodzina to grubsza sprawa bo jak wlewa się woda, to może być już nie tylko uszczelnienie do wymiany.

P.S.

Sugeruję poszukać dobrego serwisu w okolicy.

• 0

http://boatinfo.no/lib/mercury/manuals/6-8-99-10-15.html#/188

Tu masz rysunek spodziny a nawet cały manual naprawczy do tej serii silników.

Jednak biorąc pod uwagę pytania, które zadałeś też raczej tak jak sugeruje kol. Psulek polecałbym zlecić robotę serwisowi, bo choćby do wymiany simmeringu na wałku poziomym spodziny  trzeba wyjąć ściągaczem łożysko, a jak rozłożysz samodzielnie ,,zawartość,, spodziny to możesz już jej nie złożyć lub będą problemy z biegami itp.

Samodzielnie możesz sprawdzić czy na wałku nie nawinęła się plecionka lub żyłka, która potrafi ,,podnieść,, gumkę simmeringu i powodować nieszczelności spodziny.

Zdecydowanie sugeruję serwis w zakresie : sprawdzenie kompresji i uszczelnienie spodziny.

• 0

Dziękuję za Waszą pomoc i  odpowiedzi ! :)
Ale jaką w końcu mam dać mieszankę, 1:50 czy może 1:100 ?
Jaki olej polecacie do mieszanki z benzyną - nie musi być najdroższy bo silnik ma swoje lata ale znowu nie coś za 5 złotych za litr aby silnika nie zepsuło.
Mam kilka kolejnych pytań:
1. Czytałem gdzieś na forum że można używać olejów mineralnych do silników samochodowych ale nie wiem ile w tym prawdy i jakie musi mieć parametry.
2. Jaki olej do stopy polecacie - chcę kupić który spełni swoje zadanie po wymieszaniu z wodą która tam się dostaje  ( jakby nie udało mi się uszczelnić spodziny ).

Jeszcze raz dziękuję za dotychczasową pomoc i proszę o odpowiedzi na powyższy mój post.