zyga75 Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Witam , Mam pytanie , czy ktoś z szanownych forumowiczów był może na jeziorze Kösen w Szwecji ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 witam,ponawiam pytanie kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Kosen koło Bolmen ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mordeo Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Osobiście nie bylem, ale poczytałem na niemieckich stronach. Piszą, że dużo jest szczupaka, sandacza i okonia. Jest też dorodny miętus. Najlepiej mieć echosondę i szukać opadających kantów. Tam stoją sandacze. Interesująca jest rzeka łącząca to jezioro z Bolmen. Dochodzi do 15 m głębokości. Jest na niej elektrownia, dlatego nie da się przepłynąć. Przy tamie są sandacze. Chyba pomogłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Jeśli obok Bolmen to byłem tam dwa razy , Jedyna moja metrówka z tamtąd pochodzi ,Szczupaka i okonia było sporo w latach 2010/ 2011 , sandacza sporo ale małego. może coś się zmieniło na+ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taurone Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Byl ktos jeszcze na jeziorze Kosen przy Bolmen? Wybieram sie w maju na szczupaka. O bolmen czytalem slabe opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Bolmen to kawał trudnej wody, można dostać ładny wpi...ol. Kilka lat temu był artykuł w WŚ o Bolmen i rzece wpadającej do jeziora...sandacze rzeczywiście są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenon Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Na Bolmen o mało nie straciłem życia.Fale jak na morzu.Pływalnie to masakra.Jedna metrówka na trzech na tydzień pływania i 7 sandaczy po 50cm.Wszystko z trola. Jezioro ma chyba kilkadziesiąt km długości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Może nie moja opinia bo to mój kumpel był w 15' pod koniec maja ok tygodnia na Kosen ale szału nie zrobił. Jakieś krótsze sandacze, bodaj 7 sztuk, szczupaki też "polskich" rozmiarów. Największy ok 8 dych. Ponoć wiało niemiłosiernie i chłop miał ciężkie warunki. Na owej rzeczce zębacza od diabła ale jak pisałem, miernych rozmiarów. Ryba oczywiście jest dużo większa ale chyba trzeba kogoś znać lub zatrudnić żeby pokazał jak i gdzie się łowi. Nie jest łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Bolmen ma 184km2 a i tak przy Wener i Wetter wygląda jak kałuża....ja podobną historię przeżyłem na Hjalmaren...ale bez metrówki:) Edytowane 18 Stycznia 2016 przez malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Może nie moja opinia bo to mój kumpel był w 15' pod koniec maja ok tygodnia na Kosen ale szału nie zrobił. Jakieś krótsze sandacze, bodaj 7 sztuk, szczupaki też "polskich" rozmiarów. Największy ok 8 dych. Ponoć wiało niemiłosiernie i chłop miał ciężkie warunki. Na owej rzeczce zębacza od diabła ale jak pisałem, miernych rozmiarów. Ryba oczywiście jest dużo większa ale chyba trzeba kogoś znać lub zatrudnić żeby pokazał jak i gdzie się łowi. Nie jest łatwo.Co do maja zeszłego roku to opinie mogą być niemiarodajne. BYłem wtedy w Szwecji na rybach i pogoda była jak u nas w październiku...Cały tydzień lało i wiało. Mówię o końcówce maja. Byłem na Vidostern i pływanie po tym jeziorze to był hardcore. Wyniki - przemilczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taurone Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Własnie wybrałem Kosen ze względu na mniejszą wielkość. Zastanawiam się jeszcze nad Unnen, ale jest już większe, a mi głównie chodzi aby spokojnie połowić szczupaki ewentualnie sandacz i okoń.Macie inne sprawdzone jezioro typowo szczupakowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzik Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Jezeli szczupaki i oknie to polecam Norra Vallsjon . Tam polowisz przy każdej pogodzie. Na tygodniowy wyjazd Bolmen bym sobie darował , jak trafisz pogodę to możesz przez tydzień nie wypłynąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taurone Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 A masz sprawdzony namiar na domek nad jeziorem Norra Vallsjon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzik Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 A masz sprawdzony namiar na domek nad jeziorem Norra Vallsjon?Niestety nie domków tam zawiele niema . Najtaniej i najszybciej znajdziesz coś na Nowasol.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taurone Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Wybor padl na Kosen z biura novasol. Mozna lowic na zywca w szwecji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Wybor padl na Kosen z biura novasol. Mozna lowic na zywca w szwecji?Głupie pytanie tutaj. To forum C@R. Łowiący na żywca nie wypuszczają.Zamrażarkę chcesz wypełnić? Edytowane 20 Stycznia 2016 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taurone Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zadalem pytanie bo chce wiedziec czy jest taka mozliwosc. Rozumiem, ze nikt tutaj na forum nie zjadl nigdy zlowionej ryby:) jak ktos bedzie chcial to nie wazne jaka metoda lowienia, moze wypuscic albo zjesc. Temat dotyczy jeziora takze nie ma co dyskutowac i oceniac innych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Nie rozumiesz. To forum propagujące C&R. Żywiec o ile mi wiadomo w niemal w 100% prowadzi do śmierci ryby. Co z tego że temat dotyczy jeziora?. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Byłem tam dwa razy wszystko wyłowili żywczarze .Zostało naprawdę niewiele 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Byłem tam dwa razy wszystko wyłowili żywczarze .Zostało naprawdę niewieleI tyle na ten temat. Sam wiele lat temu łowiłem na żywca i widziałem efekty połknięcia głęboko żywca. Znałem też wielu łowiących tą metodą i o ile mnie pamięć nie myli ( było to ponad 16 lat temu) to żadna ryba nie wróciła do wody . Widziałem też spustoszenia jakie ta metoda na niewielkim zbiorniku poczyniła. Dobrze że w tej chwili nie znam nikogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taurone Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Jesli sie zatnie w odpowiednim momencie to podobnie to wyglada jak przy spinningu. Ale lowilem tak tylko dwa razy bo mi nie pasuje. Jak jest tak jak piszecie to szkoda, ze do takiego stanu jest doprowadzane jezioro.jacekp29- jakie efekty miales i na ile dni? Nie piszemy dwóch postów podrząd masz godzinę na edycję wiadomości Edytowane 21 Stycznia 2016 przez milupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Przeczytaj od początku wątek, znajdziesz moją opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr zamiara Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 we wrześniu 2015 byliśmy we dwóch przez 2 tyg. na Unnen. Nie wiem, czy pogoda była do bani czy nie umieliśmy ryby znaleźć. Próbowaliśmy z opadu na głębokościach 8-10 m. Praktycznie nic nie było, drobne pstryknięcia i nic. Kilka niemiarowych sandaczy, 2 sandaczki ledwo wymiarowe, 1 szczupak 75 cm/2,3 kg złowiony w pół wody nad górką. W sumie dno. Baliśmy się wpływać między kamienie i szukaliśmy w głębszych miejscach, przy podstawie górek. Jezioro absolutnie bezludne, żadnej łodzi nie widzieliśmy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eston Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Ja byłem 3 razy na Kosen2010-2011.Pierwszy raz super mój pierwszy meterek w sandaczu + codziennie przerzucone po 10-15szt.sandacza i 1-2 szczupaki (wszystko z rzutu).Byłem tydzień początek listopada pogoda różna( deszcz, grad, śnieg i słońce)-2 do+5, domek nad wodą100m od łódki, wszystko ok.Drugi raz od 2 czerwca następnego roku i tu porażka.przez 7 dni złapaliśmy w 4 os. 10 wymiarowych sandaczy i 4szczupaki jakby jezioro wymarło bez zapisów na sondzie.Trzeci raz ten sam rok początek listopada, myślałem że będzie jak rok wcześniej a tu dupa lepiej niż w czerwcu ale dużo, dużo gorzej niż rok wcześniej.Dużo sandaczy nie wymiarów trochę szczupaków okonie pojedyńcze. Na tym wyjeździe odkryta rzeka i najlepsze wyniki były na rzece. A przyczyna?Jak się okazało dowiedzieliśmy się ,że po naszym pierwszym wyjeździe z jeziora została upuszczona woda o ok 2 metry bo była remontowana elektrownia na rzece wypływającej z jeziora. Więc myślę że i ryby poszły z wodą gdy dostały większego nurtu.Reasumując wrócę jeszcze kiedyś na te jezioro jak się odbuduje.Byłem też dwa dni na Bolmen w czasie drugiego wyjazdu bo ryby nie brały ,fajne duże jezioro ale bardzo ciężkie miałem w miarę dużą łódkę4,4metra+25hp a i tak ciężko było jak wiatr wiał.Ryby przewaga szczupaków nad sandaczem parę fajnych okoni bez szału. gdyby nie mapy to i tego by nie było.Pozdrawiam i sukcesów na kosen. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi