Skocz do zawartości

Wyginanie steru

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, chodzi o sprowadzenie przynety na niezbyt duza glebokosc.

Z tym, ze istnieja inne konstrukcje woblerow, z innym sterem, ktore mozna sprowadzic na znacznie wieksze glebokosci.

Wiec nasowa sie pytanie po co kombinowac ze sterem skonstruowanym do lownienia plytszego ( nie rokujace spektakularnych dokonan), skoro sa inne konstrukcje, przystosowane do lowieia glebszego?

Gumo

Ja wyginałem na zimno, na gorąco miałem problem z temperaturą i poliwęglan trochę zbielał. W sumie to zrobiłem tylko kilka takich wobków i po za zaczepami to nie miały brania. chyba przy lipie trzeba by było umieścić w miarę wysoko obciążenie. Może kiedyś jeszcze jakieś ustrugam.

http://images33.fotosik.pl/123/7b98a059a8db258cm.jpg

Może się mylę....

Z tego co pamiętam, Rapala uruchomiła projekt woblera, gdzie podstawowym założeniem było wierne naśladowanie ruchów małej ryby. Tak powstał Shad Rap w podstawowych wielkościach 5 i 7cm. Konstruktorzy określili ruch przynęty jaki chcieli uzyskać. W tego typu konstrukcjach ster ma dwa zastosowania:

- wpływa na głębokość zanurzenia woblera

- wpływa na jej ruchy - akcję

W wyniku prób doszli do momentu, gdzie skracanie lub kąt wklejenia steru nie był wystarczający do tego, by wobler płytko schodzący ruszał się tak samo jak ten, który schodzić miał głębiej. W efekcie zastosowano inny kształt steru. Było to w czasach kiedy nie było nadmiaru szumu marketingowego, więc nie chodziło o tak zwany chłyt małkietingowy (Ani mru mru :lol:)

Parokrotnie wyginałem na zimno nad wodą ster w połowie jego długości do kąta prostego by przekonać się, że wygięcie typowo wklejonego steru do woblera typu minnow Salmo lub oryginal Rapali, całkowicie zmieniało jego akcję, niemal nieznacznie wpływając na głębokość zanużenia.

Zmienianie steru klasycznego na inny musi mieć większy sens, niż tylko fakt, że chcemy mieć po prostu łamany ster, inaczej po co kombinować? :o

• 9 lat później...

Jak najłatwiej i najprościej wygiąć gruby, ster w dużym woblerze?

Chcę przerobić kilka 20-25 cm woblerów na płycej schodzące.

Można na szybko podgrzać palnikiem ale widać przypalenia ale to nie jest największym problemem.

Linia zagięcia musi być idealna aby się nie wykładał.

• 2 tygodnie później...

Poliwęglan możesz wyginać na zimno ,wszystko zależy od grubości steru im grubszy tym więcej siły potrzeba do wygięcia(mała powierzchnia),kombinerki ,mocne paluchy+imadełko (różne kombinacje),od 15 lat wysyłam na Finlandię woby z takimi sterami i jest ok

Potwierdzam gięcie na zimno, szybko i skutecznie.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka