Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w dobraniu sprzętu na słoną wodę!!!Tunezja

Szymi132

Rekomendowane odpowiedzi

Witam;)

Pomóżcie koledzy;)

Mianowicie kolega z Tunezji potrzebuje sprzęt na wody słone. Będzie poławiał Dorady w morzu oraz tak jak mi tłumaczył- łososiowate przy morzu i w morzu także. Budżet myślę że okolice 800zł jeśli chodzi o zestaw (węda plus młynek).

Ja łowie u nas w polsce na pstrągowych ciurkach i nie bardzo mogę coś poradzić, chyba że posiedziałbym nad tym i poczytał ale wiąże się to z poświęceniem czasu a mam go nie za wiele.

To co mi przychodzi do głowy to dobry młynek a na wędce bym starał się zaoszczędzić. Na razie z wędek wymyśliłem coś z savage gear mpp te do 60gr, ale oczywiście to tylko takie pierwsze skojarzenie. Wiem że są dla początkującego przyzwoite i w dobrej cenie co pozwoliłoby na zakup dobrego w miarę kołowrotka na słoną wodę dla początkującego.

Proszę was doświadczonych o zdanie;)

pozdrawiam

Szymon

Witam;)

Pomóżcie koledzy;)

Mianowicie kolega z Tunezji potrzebuje sprzęt na wody słone. Będzie poławiał Dorady w morzu oraz tak jak mi tłumaczył- łososiowate przy morzu i w morzu także. Budżet myślę że okolice 800zł jeśli chodzi o zestaw (węda plus młynek).

Ja łowie u nas w polsce na pstrągowych ciurkach i nie bardzo mogę coś poradzić, chyba że posiedziałbym nad tym i poczytał ale wiąże się to z poświęceniem czasu a mam go nie za wiele.

To co mi przychodzi do głowy to dobry młynek a na wędce bym starał się zaoszczędzić. Na razie z wędek wymyśliłem coś z savage gear mpp te do 60gr, ale oczywiście to tylko takie pierwsze skojarzenie. Wiem że są dla początkującego przyzwoite i w dobrej cenie co pozwoliłoby na zakup dobrego w miarę kołowrotka na słoną wodę dla początkującego.

Proszę was doświadczonych o zdanie;)

pozdrawiam

Szymon

Poradz koledze by zwiększył budżet.

Kolega miał pena na halibutach.

Halibut jednym odjazdem zweryfikował  skutecznie jego wytrzymałość.

Co prawda nie Tunezja ale Hiszpania znajomi używają kije daiwa crosscast 244 14-42g i kołowrotki shimano aernos 4000 , ja poszedłem po sprzęt nisko budżetowy bo nie wiem czy mi podejdzie spinning na morzu i zamówiłem kołowrotek ryobi arctica 4000 rzekomo dedykowany na morze , czytałem że łowi się nim trocie i spisuje się dobrze i do tego kij daiwa Crossfire HX 14-56g 240cm. Kij już w domu a kołowrotek w drodze.

A co z tym penem sie stało jakby można jakieś szczegóły się dowiedzieć.