Skocz do zawartości
  • 0

krasnopióry

sebek

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

jak ktoś zrobi 10 mm glidera pod mikroskopem to czemu nie? A tak serio Wzdręgi całkiem fajnie łowi się na muchówkę, więc może na jakiegoś powierzchniowego mini woblerka też się da? Nie próbowałem, ale na imitację pijawy brały. Myślę, że to nie są aż tak agresywne ryby żeby brały na typowe przynęty dla drapieżników typu szczupak i nie ważne będą rozmiary przynęt jakie zastosujesz. Dla wzdręg trzeba czegoś innego odpowiadającego ich preferencjom bo to nie typowe drapieżniki.

• 0

Zasadniczo można, jednak w naszym łowisku (30-70cm głębokości) wszelkie przynęty pływające bardzo płoszyły ryby. Woblerek opadał na powierzchnię wody, robił kółka itd. Trzeba było długo czekać aż woda się uspokoi i ryby wrócą w okolice przynęty. Brały też raczej nieufnie.

Tych problemów w ogóle nie było przy zboczku. Ciężarek wpadał do wody, robił trochę plusku a ryby to ignorowały. Do tego brały na twisterki bez większych oporów.

Dlatego odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - tak, można, ale boczny trok był dużo lepszym rozwiązaniem.

• 0

Ja krasnopiórki łowię na jeziorze. Długo szukałem odpowiedniej przynęty wszelkiego rodzaju aż znalazłem killera :D

@Pseudokibic, ja ze swoich skromnych doświadczeń mogę powiedzieć że łowiąc na łowisku max 1 m zauważyłem że ( w przypadku woberków ze zdjęcia) kółeczko tworzące się po opadnięciu przynęty na powierzchnie wcale nie płoszy a wręcz przeciwnie. Najczęściej nie zdążam zamknąć kabłąka w wzdręgi już uderzają w wobler który unosi się na powierzchni i jeszcze nie pracuje.

post-2577-1348914639,5753_thumb.jpg

• 0

Co prawda, nie mam wielkiego doświadczenia z muchową wzdręga, niemniej zeszłego lata metodą prób i błędów znalazłem mikro przynętę spinningową, na którą reagowały zdecydowania najlepiej spośród wszystkich im podawanych.

Jest to taki mały jig, ukręcony przez moją dziewczynę na haku #16, na nim najcieńsza lameta ołowiana i włóczka (tu: Uni Yarn) - im bardziej włochata i postrzępiona, tym lepiej. Wklejanką do 8g da się osiągnąć całkiem odległe rzuty jak na takie maleństwo.

Co do łowienia wzdręg na muszkę - złowiłem kilka, zwykle na suche imitacje chruścików lub mokrą. Dla mnie to nadal temat do zgłębienia.

post-691-1348914639,679_thumb.jpg

• 0

A ja się zastanawiam jak to jest z muchą. Jakie i jak? To moim zdaniem może być bardzo skuteczna metoda.

Pozdrawiam

Remek

Bo to jest bardzo skuteczna metoda :D Ja dwa lata temu troszkę bawiłem się muchówką z wzdręgami zabawa przednia a jak siadła wzdręga rzędu 30 cm to na muchówce #3 jazda że szok take to waleczne rybki.Łowiłem z łodzi,kotwiczyłem na odległość 10 metrów by nie męczyć się z rzutami jak powieje i podawałem nimfę brązkę z jakimś czerwonym lub pomarańczowym akcentem w zatoczki czy wcięcia w trzcinach.Po braniu natychmiast należało siłowo odciągnąć wzdręgę by nie uciekła w las trzcin.Naprawdę super zabawa szczególnie jak znajdzie się żerujące stadko to brania murowane co chwila.

• 0

Na Narwiańskich starorzeczach połączonych z nurtem powinieneś znaleźć ich jeszcze sporo, w lato często w szuwarach grzeją się w słońcu niezłe sztuki.

I rzeczywiście niezwykle waleczne są te rybki, pamiętam jak kilka lat temu łowiłem je na obrotówki 00 to takie 30cm kluski potrafiły wyciągnąć kilka metrów strofta 0,14