Skocz do zawartości
  • 0

Jak mierzymy ryby

Krisu23

Pytanie

Witam. Sprawa wydaje się prozaiczna ale czy na prawdę? Chodzi mi o to, że co dla jednego łowcy jest 65cm, nie zawsze znaczy dla drugiego. Przykład na zlocie Jerkbaita nad Odrą kolega @Ziuta złowił bolenia na miarę wygranej. Komentarz to: lekko ponad 65cm. I teraz zadaję pytanie, jak to się właściwie mierzy? Nie jestem wielkim fanem PZW ani jego regulaminów, ale zawsze mierzyłem rybę od pyska do środka płetwy ogonowej. Stosując tą zasadę, wyżej wymieniony boleń miałby ok 60cm. Parę razy spotkałem się też z polemiką kolegów. Przykład: kolega złapał bolenia. Dla mnie miał on 70cm, tj od pyska do środka płetwy ogonowej, ale koledzy miarę brali do końca ogona i wyszło 81cm, bo przy sporym boleniu to normalne. Chciałbym wiedzieć jak do tego odnoszą się koledzy na forum.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podawanie długości ryby od końca pyska do środka płetwy ogonowej jest jak podawanie wysokości człowieka od czubka głowy do koniuszka wiszącego penisa :D

ad Tomaszek

Myślę że śmaiło można powiedzieć że nie istnieje nic takiego jak ogólnie przyjęte zasady.

Równie dobrze możesz powiedzieć, że nie istnieje coś takiego jak etyka, która jest ogólnie przyjętym zbiorem zasad. Nigdzie nie jest powiedziane, że w teatrze się nie pierdzi, ale jednak sam przyznasz, ze to byłoby niestosowne.

Tak mi jeszcze przyszło do głowy..

O kim powiemy, że jest większy?

Grubasek 150kg i 150cm wzrostu czy koleś 202cm i 90kg?