Skocz do zawartości

SHIMANO Stradic 2015 JDM opinie, uwagi

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem 2500s na poczatku sierpnia, uzywany byl do  lekkiegiego spinningu(glowki do 8g, obrotowki max nr2), zadna ze stosowanych przynet nie stanowila problemu. Lowilem na sredniej rzece o powolnym nurcie, jeziorch, morzu i dalej kreci jak nowy, jedyna wada to koszt importu z japonii :P

Sorki,że zaśmiecam temat-prosił bym w wolnej chwili o opinie co Byście wybrali.Łowię głównie na woblery 7-15gram,oraz obrotówki nr.1,2,3 i wahadła.Zależy mi ,żeby się nic nie plątało itp...zawsze starannie mam nawiniętą linkę i dbam o odpowiednią jej ilość :mellow: .

Zastanawiam się ``wstępnie :unsure: `` nad kupnem czegoś dobrego w rozsądnej cenie i znalazłem tak-pokażę od ceny od najniższej do najwyższej;

-Więc szukając po necie czegoś solidnego B) z najniższej półki cenowej,bo około 300zł za coś w miarę solidnego to znalazłem;

Exage4000FD model 2014shimano-carrete-exage-4000-fd.jpg

Za około 350zł Daiwa Exceler 4000 lub  Ew.3000-Ciekawostką jest ,że ta Daiwa 4000 za jednym obrotem zwija linkę jak Stradic 2015 czyli (+-100cm) :) ,ma  nawój krzyżowy,ale nie wiadomo,czy ma takie walory jak Stradic przy zarzucaniu,no i masa Daiwy jest od Stradica większa.EXE-1.jpg

Kolejny na myśl,za jeszcze Ew... na moją kieszeń,czyli około 500zł jest Aero4000 Spining.Jest od stradica cięższy o te 50 gram i właśnie nad nim się zastanawiam.Mimo przełożenia 4,8:1 Aero zwija 86cm linki ma X-Ship.Jak myślicie bę :unsure: dzie duża różnica miedzy Aero Spin-em a Stradikiem?

aerospin_B.jpg

No i wiadomo mistrzostwo :) ,tylko drogo trochę :o ,bo około 850zł  za Str 4000

Shimano-Stradic2015JDM-max.jpg

Ja będę uderzał w ten ostatni młynek. Wielkość 4000 można już wyrwać za 720 zł w sklepach.

Proponuję przed zakupem udac się do pobliskiego sklepu i pokręcic nim na sucho. Ja też myślałem nad stradicikiem 2015. Natomiast jedna wizyta w sklepie ,w ktorym ów stradic sie znajdował i wyleczyłem się z niego na zawsze . Może trafiłem na felerny model ale kręcił jak kolowrotek za 5 dych z bazaru.Poważnie ....

• Like 1

Proponuję przed zakupem udac się do pobliskiego sklepu i pokręcic nim na sucho. Ja też myślałem nad stradicikiem 2015. Natomiast jedna wizyta w sklepie ,w ktorym ów stradic sie znajdował i wyleczyłem się z niego na zawsze . Może trafiłem na felerny model ale kręcił jak kolowrotek za 5 dych z bazaru.Poważnie ....

Myślę, że trafiłeś na jakiś koślawy egzemplarz, chociaż mój import po rozpakowaniu kręcił jakoś tak... bez fajerwerków - może miałem oczekiwania "zepsute - przerośnięte" od moich wcześniejszych młynków. Ciekawość jednak zwyciężyła i po przesmarowaniu od podstaw, kręci o niebo lepiej.

Pozdrawiam,

Sławek

Myślę, że trafiłeś na jakiś koślawy egzemplarz, chociaż mój import po rozpakowaniu kręcił jakoś tak... bez fajerwerków - może miałem oczekiwania "zepsute - przerośnięte" od moich wcześniejszych młynków. Ciekawość jednak zwyciężyła i po przesmarowaniu od podstaw, kręci o niebo lepiej.

Pozdrawiam,

Sławek

Sławku.

Kręciłem 4000 i 3000. Oba kręciły "plastikowo " ...Może taka partia poszła do sklepu...tego nie wiem. Co nie zmienia faktu , że ładny jest :)

Pzdr

Pokręcę nim na pewno przed zakupem. Jakie wady miał ten egzemplarz o którym piszesz, głośny, luzy na szpuli, korbce?

Sławku.

Kręciłem 4000 i 3000. Oba kręciły "plastikowo " ...Może taka partia poszła do sklepu...tego nie wiem. Co nie zmienia faktu , że ładny jest :)

Pzdr

Podobnie rzecz się miała z TP 11, na dzień dobry kręcił bardzo ok, ale dopiero po wyczyszczeniu i smarowaniu dostał "masła". Ten Stradic tez miał sucho na dzień dobry i takie smarowanie rozwiązało problem.

• Like 1

Podobnie rzecz się miała z TP 11, na dzień dobry kręcił bardzo ok, ale dopiero po wyczyszczeniu i smarowaniu dostał "masła". Ten Stradic tez miał sucho na dzień dobry i takie smarowanie rozwiązało problem.

Tego nie wiem ,puki co nie znam nikogo kto ten kręciol smarował i co bylo potem .... :)

Ogólnie co do stradica HG, Mam ten kołowrotek '2500' 4razy już byłem nad woda łowiłem i ogólnie w mojej sztuce wszystko chodzi jak powinno, Jedynie jak to Shimano troszke sucho, ale mimo to jakoś nie odczuwam tego[po sezonie wyśle aby posmarowali lepiej].I zobaczymy czy dostanie tego MASŁA :)

Hmm ciekawe ..bo jeśli tak to wziął bym go sobie od dawka1 na próbę . W sumie nie jest drogi :)

Ale pytanie tylko czy rozmiar 4000 wytrzyma  nocne woblerowanie sandaczowe ....

W sumie cena bardzo podobna - biomek czy stradic ?  :)

Nowy Stradic4000 XG czy wytrzyma nocne sandaczowanie?-Myślę,że skoro ma hamulec do 11kg to i sumowanie by wytrzymał. :mellow:

Biomaster4000 bardziej by miał optymalne tempo i łatwiej by go było wyczuć :) ,ale więcej trzeba by było niż Stradikiem nakręcić się korbką. :(

Stradic4000 ma takie przełożenie,że przy normalnym kręceniu z ``nocnymi pobiciami`` mogła by być lipa. :( Trzeba by zwijać powoli to wtedy O.K. :)

Technicznie oby dwa są na wysokim poziomie(również cenowym :D ) - jak dla mnie bez pytań,bo odpowiedź jest w danych technicznych.

KWESTIA GUSTU :rolleyes:

Ja używam od roku Exage 4000 FD. Nie jest rewelacją, ale radzi sobie nieźle. Łowię przynętami 10-30 gram. Wyciągnął sporo szczupaków ponad 80 cm i nie mogę narzekać, żeby coś hałasowało, czy rzęziło. Zobaczymy co będzie po drugim sezonie. Cudów się nie spodziewam, ale czas pokaże. Pozdro.

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/25925/

Odpowiedź w tabelce. Nie ma 3000HG. Jest C3000HG. Waga wskazuje że jest to 2500 z większą szpulką.

A 3000XGM to korpus 4000 i rotor 2500. Tylko szpulka płytka i nawój duży.

Jeśli ci wystarczy taka pojemność szpulki brałbym XGM.

• Like 1

• 4 tygodnie później...