Skocz do zawartości

SHIMANO Stradic 2015 JDM opinie, uwagi

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Columba poniosło raczej, przynajmniej ja nie widziałem do Vańka 4000 szpuli w tej cenie, ale za 3 stówy w ravenie kupisz :)

Są ale do rozmiaru 3000. O 4000 pewnie trzeba zapytać i może coś się znajdzie.

http://jerkbait.pl/topic/22205-duel-plecionki-fish-arrow-keitech-21-z%C5%82-paczka-twin-power-4000pgc3000-szpule-zapasowe-stradic-rarenium-itp/?view=findpost&p=1666028

Oj tam poniosło :P czasem pewne szczegóły umykają (w tym wypadku słowo zamienniki) i takie kwiatki wychodzą :) A ja pisząc 300zł miałem na myśli oryginalną szpulę do Vańka RD15515 także sry, nieco namieszałem, ale już wszystko wyjaśnione :)

Edytowane przez asafa

Panowie a macie doświadczenia z tymi tulejkami zamiast łożysk? Nie wyciera się to? Bo w tym stradicu worm jest na dwóch tulejkach i jeszcze w 2 miejscach je znalazłem (schemat).

To Cię pocieszę bo w twin powerach z 2011 roku też worm na tulejkach lata.I w sw też i jakoś mają się dobrze :)

Zawsze możesz wymienić na łożyska ;)

worm shaft nie przenosi dużych obciążeń więc jak ma podparcie na tulejkach spokojnie chodzi. W wielu modelach shimano jest takie rozwiązanie i się sprawdza.Wg mnie w kołowrotkach tak naprawdę wystarczy tylko podeprzeć newralgiczne punkty łożyskami a będzie służył latami jak będzie odpowiednio traktowany.

• Like 1

worm shaft nie przenosi dużych obciążeń więc jak ma podparcie na tulejkach spokojnie chodzi. W wielu modelach shimano jest takie rozwiązanie i się sprawdza.Wg mnie w kołowrotkach tak naprawdę wystarczy tylko podeprzeć newralgiczne punkty łożyskami a będzie służył latami jak będzie odpowiednio traktowany.

Z tego co kojarzę to jeszcze starsze kołowrotki na ślizgach kręciły i kręcą do dzisiejszego czasu :) .

Teraz to wypierdziane łożyska są.....

A które miejsca są newralgiczne według Ciebie?

1. Rolka

2. Główne łożysko pod rotorem

3 i 4. Przekładnia po obu stronach

5...?

tak jak napisałeś.Reszta to tylko komfort pracy w niektórych przypadkach niezauważalny.Wszystko zależy z jakiej jakości komponentów jest złożony np: główna przekładnia,pinion. Wg mnie do komfortowej pracy kołowrotka wystarczą te łożyska. Posiadam stelkę oraz twina 98 i stary model shimano super gt-fa (2010malaysia) o który dbałem,dołożyłem podstawowe łożyska czyli rolka+przekładnia i praca nie odbiega od stelli a nawet wyprzedza twina pod względem pracy.Co do luzów to tylko na szpulce minimalny na przekładni najmniejszego.Zawsze sam serwisuje swoje młynki.Wszystko zależy od tego jak się użytkuje i konserwuje.