Skocz do zawartości

SHIMANO Stradic 2015 JDM opinie, uwagi

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Na sucho biomek kręci tak samo jak stradic FK, rarek szumi (nad wodą nie słychać). Pod przynętą (kleniowe wobki w wiślanym nurcie) stradic wypada tak samo jak rarek i tu plus dla stradica z racji wyższego przełożenia. Biomek wygrywa ze stradikiem i rarkiem...on może więcej. Wszystkie różni mniej więcej 30 g wagi więc należałoby najpierw zastanowić się do czego będziemy używać kołowrotka. Ma być lekko - rarek (u mnie ul, opad okoniowy na lekkich główkach, wobki kleniowe), ma być szybko - stradic(np. pstrągi  ale +30g), ma być uniwersalnie - biomek ( nawet większe przynęty leciutko zwija ale znowu + 30g.) Mowa o rozmiarach 2500/3000. Jak z trwałością?   Czas pokaże ;)

• 2 tygodnie później...

Szpiegu, jeden z kolegów na forum opisywał przypadek, że Biomaster 4000 FB miał za luźne jedno łożysko i przez to chodził niezbyt przystępnie - mnie spotkało to samo. Ja omijam Biomaster'a na Europę najszerszym łukiem jakim tylko mogę :/

A miejscie Biomka FB zajmie Sustain 4000 FG (EUDM - 4:8:1)

Pstrągów nie łowię wiec ja chyba nie doradzę ale jeśli to miałby być rozmiar 2500 to ja spróbowałbym na Twoim miejscu któregoś z tych : Rarenium 2500S (2012 JDM)

Complex BB 2500S tudzież HGS ; Ultegra 2500S (2012)...no i dlaczego nie spróbować tego nowego Stradic'a ? ;)  To są kołowrotki w miarę znośnych cenach, tak myślę :)

Sam myślę o Stradic'u 4000 (JDM z przełożeniem 4:8:1) do lekkiego sandaczowego zestawu  - Inazuma Flash Perch 2.40 c.w 18g ; gumy do 9cm główki max 12g

Mam lekkie obawy czy podoła  :/

Co Wy o tym myślicie ?

Szpiegu, jeden z kolegów na forum opisywał przypadek, że Biomaster 4000 FB miał za luźne jedno łożysko i przez to chodził niezbyt przystępnie - mnie spotkało to samo. Ja omijam Biomaster'a na Europę najszerszym łukiem jakim tylko mogę :/

Pstrągów nie łowię wiec ja chyba nie doradzę ale jeśli to miałby być rozmiar 2500 to ja spróbowałbym na Twoim miejscu któregoś z tych : Rarenium 2500S (2012 JDM)

Complex BB 2500S tudzież HGS ; Ultegra 2500S (2012)...no i dlaczego nie spróbować tego nowego Stradic'a ? ;) To są kołowrotki w miarę znośnych cenach, tak myślę :)

Sam myślę o Stradic'u 4000 (JDM z przełożeniem 4:8:1) do lekkiego sandaczowego zestawu - Inazuma Flash Perch 2.40 c.w 18g ; gumy do 9cm główki max 12g

Mam lekkie obawy czy podoła :/

Co Wy o tym myślicie ?

Myślę że da spokojnie radę.

Complex BB 2500S tudzież HGS ; Ultegra 2500S (2012)...no i dlaczego nie spróbować tego nowego Stradic'a ? ;) To są kołowrotki w miarę znośnych cenach, tak myślę :)

Sam myślę o Stradic'u 4000 (JDM z przełożeniem 4:8:1) do lekkiego sandaczowego zestawu - Inazuma Flash Perch 2.40 c.w 18g ; gumy do 9cm główki max 12g

Mam lekkie obawy czy podoła :/

Co Wy o tym myślicie ?

Przepraszam ze sie wtrącę ale... Gdy jeszcze lowilem na korbę ciężej to do takich przynęt uzywałem modelów 2500, 3000 i dawały swobodnie rade - a 4 tysiące uzywałem do typowego ciężkiego łowienia w ciężkim nurcie - az tak spadła jakoś kołowrotków, przeraszam ich wytrzymałość ?

• Like 2

Meme, nie przepraszaj tylko wypowiedz się jeśli masz ochotę ;)

Ja w dalszym ciągu jestem amatorem telegrafowania z sandaczami także zdarza się podbić korbą, a będąc tego świadom staram się dobrać kołowrotki z zapasem.

Ile da radę dzisiejsze Shimano w rozmiarze 2500 - 3000 ? Nie wiem, czas pokaże.

Ogólnie rzecz biorąc potrzebuję dwóch kołowrotków dobranych z takim zapasem żeby przekładnie nie zjadły zębów :D

1. Kołowrotek na kanały - głębokość 1 - 1.2m  gumy max 8-9cm główki bardzo sporadycznie w razie dużego wiatru 14g ale z reguły 8-10g     - I tu miał być Stradic 4000 JDM

2. Zaporówka z głębokościami do 30m  Gumy 8.5 - 10 cm główki 18 - 28g  -  Tu miał być Biomaster 4000 FB ale jeden egzemplarz mnie zawiódł i postanowiłem o Sustainie 4000 FG (EUDM 4:8:1) - po wypłacie planuję zakup :D

Odnośnie rozmiarów 2500-3000 kupiłem sobie 2 sztuki TP 2011   2500S...właśnie teraz wolnymi chwilami serwisuję je (podkładki pod worma, smar i powinno być cacy) i może wytrzymają dłużej niż Exage ;)

To samo muszę zrobić z zakupionym kiedyś Biomasterem  2008  C3000S

Te kołowrotki będą wisiały pod wklejankami z c.w 13 - 15g do cięższego łowienia okoni, do sandaczyków "na UL" gumki 6-7cm główki do 8g.

Rolen, ten TP to aż tak dobra maszynka ? Powiem Ci tak - zakup tych 2 szt. to było tyranie nadgodzin do bólu, szkoda by było mi zajechać go...a z moim talentem psuja kołowrotków to bardzo możliwie :)

Najlepiej będzie jak zrobię tak : Wyserwisować TP 2500 S, wezmę go na kanał, sprawdzę granicę i ocenię czy daje radę.

A wczoraj kupiłem 2015 Stradic 4000 (JDM 5:0:1)

Także jak przyjdzie, mogę zapodać zdjęcia, relacje, a nawet filmik "unboxing" jeśli będziecie chętni....z filmikiem z połowu nim też nie powinno być problemu :)

Jeśli Stradic by się sprawdził nawet na tej zaporówce, to wtedy Sustaina mógłbym odpuścić na rzecz jakiegoś C2000S...pod UL wykałaczkę na pasiaste zbóje :)

:Witam, 

ponieważ posiadam tego kręcioła pozwolę sobie dodać coś od siebie. Kupiłem wersje na Japonie 4000- obniżone przełożenie 1: 4,8 bodajże. Kołowrotek chodzi bajka. zero szumów i innych dzwięków . Natomiast ma odmienną pracę od daiwy theory którą używam do spinu a ona ma pracę maślaną. Stradik w porównaniu robi wrażenie idealnie spasowanej maszynki bez żadnych luzów która potrzebuje więcej siły do ruszenia ale jak ruszy to czuć moc przekładni. i jeszcze jedno : byłem z moim kołowrotkiem w sklepie i porównywałem pracę z wersją na Europę i powiem tak, coś było nie halo : jakieś dzwięki , obtarcia , chodził inaczej , Powiem wiecej ten na Japonie ma pracę podobną do TP 4000 którego też sprawdzałem. Konkluzja : nie żałuję że dopłaciłem do wersji na Japonię , tego na EU bym nie wziął  za te pieniądze, jeżeli już to TP ale ten to już w Japonii robiony więc wszystko jasne. 

Witam.

Tworze posta z myślą i waszych wypowiedziach a najlepiej osób których łowi/łowiło na ten młynek 

Shimano Stradic XG 4000 FK

Powiem szczerze że na dniach mam zamiar kupić ten kołowrotek (na bolki i nocne sandacze na wobki) lecz martwi mnie tak duże przełożenie tego akurat modelu (6:2:1 = 99cm na jeden obrót korbki). Miałem go w rekach... Wszystko spoko ale czy każdy kołowrotek z takim przełożeniem tak "szumi" ty tylko ten tak miał?

Czekam na wasze odpowiedzi i co wy o tym myślicie.

Z góry dzieki i pozdrawiam ! 

Edytowane przez milupa

Witam.

Tworze posta z myślą i waszych wypowiedziach a najlepiej osób których łowi/łowiło na ten młynek 

Shimano Stradic XG 4000 FK

Powiem szczerze że na dniach mam zamiar kupić ten kołowrotek (na bolki i nocne sandacze na wobki) lecz martwi mnie tak duże przełożenie tego akurat modelu (6:2:1 = 99cm na jeden obrót korbki). Miałem go w rekach... Wszystko spoko ale czy każdy kołowrotek z takim przełożeniem tak "szumi" ty tylko ten tak miał?

Czekam na wasze odpowiedzi i co wy o tym myślicie.

Z góry dzieki i pozdrawiam ! 

He he he wszystkie szumią. Wszystko zależy jak dobry masz słuch i jak cicho jest w pokoju....i jak wygodny masz fotel :-))))))))))))))

• Like 3

Tydzień temu przyjechał 2015 Stradic 4000 JDM (4:8:1)

Od nowości czuć i troszkę słychać wałek ślimakowy, praca podobna trochę do Biomastera 4000 FB wydaje się czuć "suchość" pracy i jednego i drugiego kołowrotka.

I jeden i drugi moim zdaniem warty swojej ceny.

Moje plany odnośnie tego kołowrotka : Kupiłem, połowię nim, rozbiorę, nasmaruję po swojemu i może będzie lepiej :)

Ten trzeci też jest JDM http://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-4000xg-new-2015-p-1419.html :) Daj znać po jakimś czasie jak kręci. Mam od marca 2500S pod lżejszym kijem i jak dla mnie rewelacja. Teraz zastanawiam się nad 4000 ale HG. Może też będzie promo w budżecie +-750 zł :D

• Like 1