Zbrojarz Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Nie na temat.Wiem, wiem ot się zrobił, przepraszam. Nie chce wchodzić i wypowiadać się też za bardzo na temat smarowania młynków, nie mam w tym zbyt dużego doświadczenia, choć sam swoje serwisuję. Jednak zauważyłem w wielu produktach, tak kołowrotkach jak i innych, że producenci celowo wypuszczają "jakieś nieodciągnięcia" czy tam inne niedosmarowania by szybciej produkt zużyć i kupić nowy, taki miał być mniej-więcej sens mojej wypowiedzi. A co do rozmiaru kołowrotka i mocy kija, sam do kija 20lb używam rozmiaru 2500, ale raczej z tych pancernych modeli i nie widzę jakiś oznak konania czy innego jęczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Ciekawe czy co niektórzy jak kupią nowe auto to też je rozkręcają bo Japoniec czy Niemiec słabo przesmarował Nie ma co porównywać do samochodu.Już bardziej mi się nasuwa podobieństwo do wiatrówki.Po kilku strzelaniach gromadzą sie różne drobinki metali i jest zalecane wyczyszczenia tłoka i innych mechanizmów z tego szlamu.Tak samo robię w nowych młynkach. Trochę poużywać i na stół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Powoli przymierzam się do zakupu tytułowego młynka (FK) w rozmiarze 4000 z przekładnią XG Jest ktoś kto kręci nim już dłużysz czas i jest w stanie opisać jak wygląda "zmęczenie" materiału po czasie ? Będę wdzięczny nawet za jakieś szczątkowe opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Jaki to jest "dłuższy czas"? Ten młynek moze byc max rok w użyciu więc nie dostaniesz jeszcze miarodajnych wypowiedzi. Narazie nikt nie pisał ze po roku mu się rozpadł :-). Na przykładzie TP '15 po raptem pół roku na rynku leciały opinie ze się nie nadaje, ze nie wytrzyma i co? Młynki po roku kręcą bez śladów zużycia..... Tu trzeba zasmucić tych co myślą że nowoczesne młynki sezonu nie przetrzymają :-) nawet taki Stradic..... Jak nie będziesz się po nim spodziewał ze jest Stellą w innym opakowaniu to będziesz z niego zadowolony :-)) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Ma ktoś może zdjęcie rozmiarów 2500 i 4000 obok siebie? Bez różnicy czy JDM czy na resztę świata, może być Ci4+ '16 lub zwykły '15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Co prawda nie zdjęcie ale film 3000 jest takie samo jak 2500 różni się tylko knobem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
infernovip Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Pytanie do posiadaczy FK,czy to prawda, ze shimano zabrania oliwienia/smarowania rolki w nowym stradicu?pod pretekstem zniszczenia jakiejś warstwy zabezpieczającej przed wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 To pytanie do Shimano, nie do właścicieli. Ja pierwsze słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
infernovip Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) znalazłem takie coś, stradic FK instrukcja:http://s266.photobucket.com/user/haugusnord/media/haugusnord029/post-33013-0-07952900-1446409419_zpszg4aaphc.jpg.htmlwięc coś jest na rzeczy Edytowane 17 Października 2016 przez infernovip 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Jak widać chociażby na powyższym filmiku, Stradic FK nie ma portu do smarowania łożyska rolki. Czy tam w ogóle jest łożysko kulkowe, czy tylko jakieś ślizgowe??? Miałem przez jakiś czas Rarenium FB i wydał mi się wizualnie bardziej dopracowany od tego Stradica, przykładowo w Stradicu 4000 knob sprawia wrażenie...hmmm...taniego Ja póki co do takich wynalazków, co to niby zastępują na wieki wieków smarowanie uczciwie pracujących podzespołów, podchodzę jak kot do szynki z dyskontu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Nie wiem czy moje pisanie ma sens bo zaraz wskoczy tu człowiek od Ezo i kasowania luzów we wszystkich istniejących młynkach....ze swoją teorią ....Tam jest pewnie takie łożysko jak w TP'15 czy Stelli '14 i wg założeń Shimano nie podlega wymianie na Ezo, oliwieniu i myciu a jak padnie wymienia się ten element na nowy. Konstruktorzy Shimano czytali pewnie wpisy naszego mistrza serwisu i skomplikowali za kare ten element... Oliwienie rolki to wogóle głupi zabieg bo wypłukasz smar z fabrycznie nasmarowanego, zamkniętego łożyska... Edytowane 18 Października 2016 przez przemow 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Przemo dobrze pisze, polać mu Pany kochane to są tylko kołowrotki. Brać nad wodę i łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Te Stradicki FK wychodziły też z normalnym przełożeniem (5.0:1 ) ? ? Jeżeli tak to gdzie takiego znaleźć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) FK 2500S ma 5.0:1 i z tego co widziałem tak ten jak i reszta tych z mniejszym przełożeniem jest do nabycia u Mefisto Cena spora ale na 99% będzie to kołowrotek robiony na rynek japoński Edytowane 18 Października 2016 przez grisha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Co to jest w tym JDM, że tyle kosztuje.. przecież to niczym się nie różni od wersji EU poza przełożeniem... Edytowane 18 Października 2016 przez Rebus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Co to jest w tym JDM, że tyle kosztuje.. przecież to niczym się nie różni od wersji EU poza przełożeniem... To pytanie skierowane do importerów czy też dystrybutorów Ja nie widzę totalnie żadnej różnicy tak w pracy kołowrotka jak i w jego wykonaniu. O trwałości wypowiem się za rok, dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Co to jest w tym JDM, że tyle kosztuje.. przecież to niczym się nie różni od wersji EU poza przełożeniem... Przełożenie bardziej pożądane/uniwersalne i więcej kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Nie wiem czy moje pisanie ma sens bo zaraz wskoczy tu człowiek od Ezo i kasowania luzów we wszystkich istniejących młynkach....ze swoją teorią ....Tam jest pewnie takie łożysko jak w TP'15 czy Stelli '14 i wg założeń Shimano nie podlega wymianie na Ezo, oliwieniu i myciu a jak padnie wymienia się ten element na nowy.Konstruktorzy Shimano czytali pewnie wpisy naszego mistrza serwisu i skomplikowali za kare ten element...Oliwienie rolki to wogóle głupi zabieg bo wypłukasz smar z fabrycznie nasmarowanego, zamkniętego łożyska...Nie wiem jak w stradic FK ale jeśli jest w nim tak samo skonstruowane łożysko w rolce jak w stradic FB Ci+4 to się rozbiera uszczelnienia rolki i wymienia bez problemu łożysko, oliwić nie należy żadnego łożyska w rolce o czym napisał przemow w ostatnim zdaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) A nie mówiłem że wskoczy :-)Jak nie wiesz to nie pisz ( ciężko ci ze schematu wyczytać bo nie ma tam oznaczenia że to łożysko a element nazwany jedynie Line Roller ...).Nikogo nie interesuje twój młynek bo nie o nim mowa więc potraktuje twój wpis jako nic nie wnoszący do tematu, hejt.Obiecywałeś ze mnie zablokujesz więc dotrzymaj słowa! i choć raz zachowaj się jak mężczyzna. Edytowane 18 Października 2016 przez przemow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 18 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 http://www.hedgehog-studio.co.jp/product-list/186 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 @bazyl myślisz że to coś da? Ja już straciłem nadzieje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 18 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) może siła realnych argumentów (takich co się da gałami zobaczyć ) Edytowane 18 Października 2016 przez BazyL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Zaraz dostaniemy obydwaj riposte typu: Nie o to chodziło, ze sie uwzieliśmy, ze się nie znamy, ze hejtujemy.....ahhhhhh....cóż zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 przy ludzkim użytkowaniu i nie ukręcaniu śrub od rolki jak ma w zwyczaju hunter to czy w tepeku czy w stelli czy stradivariusie taka rolka wystarczy na bardzo długo a shimano nie ma kosmicznie wysokich cen i dostępność jest w zasadzie "wszystko od ręki" więc nie ma nad czym płakać, odnośnie portów serwisowych z każdym przeczytanym postem na jb uświadamiam sobie że producent nie zrobił ich do serwisu a do słuchania pracy kołowrotka fotelu przez otwarty port serwisowy.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 http://www.hedgehog-studio.co.jp/product-list/186 Rozebrałem to i złożyłem, rolka pracuje bez zarzutu, takie samo mam w swoim stradicu, znaczy się że można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi