Skocz do zawartości

SHIMANO Stradic 2015 JDM opinie, uwagi

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

I mam Ci uwierzyć że rozebrałeś FK? W pół dnia znalazłeś i rozebrałeś....

W Twoim jest inne niestety , mimo ze wygląda tak samo.

Wytłumacze Ci jak odczytać schemat he he

W twoim jest Line Roller (with bearing czyli z łożyskiem) w Fk Line Roller.....

Chociaż nie kłam bezczelnie....

Widzisz @Bazyl nic nie pomaga :-)

Edytowane przez przemow
  • Like 3

• 1 miesiąc temu...

Rozebrałem to i złożyłem, rolka pracuje bez zarzutu, takie samo mam w swoim stradicu, znaczy się że można.

Czyli wyjąłes łożysko z rolki w modelu Stradic Ci4+ FB? Nie dalej jak kilka dni temu nabyłem Stradica Ci4+ 1000FB i za chu...a nie idzie wyjac tych białych uszczelnień i lozyska ze środka rolki... Jak zes zatem to zrobił?

Popatrz na schemat...wydaje się, że brakuje jednego łożyska, jest o jedno mniej niż podają katalogi i karton. Rolka jest najwidoczniej "zintegrowana" z tym zaginionym łożyskiem, ja bym tego bez potrzeby nie ruszał :)

Były kiedyś jakieś niedrogie w sumie Quantumy, których rolka była po prostu odpowiednio wyprofilowanym łożyskiem. Kręciłem i przyznam, że rozwiązanie genialne.

Czyli wyjąłes łożysko z rolki w modelu Stradic Ci4+ FB? Nie dalej jak kilka dni temu nabyłem Stradica Ci4+ 1000FB i za chu...a nie idzie wyjac tych białych uszczelnień i lozyska ze środka rolki... Jak zes zatem to zrobił?

W rozmiarze 4000fb da się wymienić, i tu @Hunter miał racje, ale jak widać jeden model , różne wielkości i jest różnica.

W rozmiarze 4000fb da się wymienić, i tu @Hunter miał racje, ale jak widać jeden model , różne wielkości i jest różnica.

Nie twierdze, ze nie ma racji, skoro wymienił to łożysko. Boje sie u siebie mocniej ingerować, zeby nie uszkodzić tej uszczelki. Wg mnie jest ona niewymienna w 1000FB.

Jako niemańkut z dwoma lewymi łapkami, staram się unikać wszelkich czynności okołokołowrotkowych...oczywiście dbam, czyszczę, suszę, a w porywach zaglądam do rolki, ale tylko wtedy, gdy naprawdę muszę. No i diabli forumowi mnie podkusili, bez potrzeby rozebrałem ustrojstwo, coby zweryfikować naocznie co tam siedzi. Bo jednego łożyska doliczyć się nie można. Na pudle 6+1:

post-55272-0-37549600-1480951712_thumb.jpg

A na schemacie jedynie 5:

post-55272-0-41310700-1480951740_thumb.jpg

Na szczęście rolka da się odkręcić zwykłym śrubokrętem, a nie torxem. O dziwo była dokręcona bardzo mocno, nieco za mocno, trzeba było użyć znacznej siły, większej niż się spodziewałem. Może ma to związek z "szimanowskim mag seal", w środku ujawniły się ślady białego smaru. Szkoda, że wcześniej się temu nie przyjrzałem, postanowiłem dołożyć nieco Quantum Hot Sauce, na szczęście tylko po bokach...okazuje się, że jest zakaz smarowania, oliwka rzekomo mogłaby zniszczyć koncepcję...wydaje mi się jednak, że na tym poziomie kołowrotków to taka trochę ściema:

post-55272-0-70070900-1480951903_thumb.jpg

W każdym razie łożysko jest zintegrowane z rolką. Być może poszczególne elementy są jedynie mocno w siebie wciśnięte, ale tworzą całość oznaczoną na schemacie numerkiem 17672. Nie widzę potrzeby rozbierania tej części. W starszych konstrukcjach zawsze się zastanawiałem, czy dawać tu smar, wydawało mi się, że to powinno być raczej "sklejone"...no i Shimano doszło w końcu do tego samego wniosku, co ja laik :D Ma ktoś pod ręką schemat do 4000? Bo to, że w jednym egzemplarzu udało się rozebrać nie musi od razu oznaczać, że rolka jest inna. Ale może jest po prostu "tradycyjna", kto zrozumie Malezyjczyków ;)  

post-55272-0-52943000-1480952703_thumb.jpg

Jezu, bo na schemacie są części zamienne, a łożysko w rolce wg producenta jest niewymienne

ps. w Daiwa cała korbka (ramię, knob, łożyska w nim) jest oznaczana jaka jeden element i tylko tak można zamówić, jak chcesz np. sam knob to RCS

Edytowane przez BazyL

I o to mi przecież chodzi, skąd te nerwy :rolleyes: Pierwszy raz spotykam się z takim rozwiązaniem w rolce, nie wydaje mi się, aby było złe, lepsze na pewno od łożysk ślizgowych. Posiadałem kiedyś Daiwę Procyon, naprawdę piękna sztuka, ale poza tym niestety więcej minusów niż plusów, w tym właśnie brak łożyska kulkowego w rolce. Oczywiście rzecz do naprawy, ale pozostałe minusy skłoniły mnie do pozbycia się ślicznotki.

Poza tym Shimano nigdzie nie wspomina, że "line roller" to nierozbieralny element złożony między innymi z łożyska, tego trzeba się domyślać (po obu bokach jest "bearing spacer"), ewentualnie po prostu rozebrać i sprawdzić. Zresztą powstało zagadnienie, czy "line roller" na pewno jest nierozbieralny, jeden z Kolegów pochwalił się, że w modelu 4000 dokonał tradycyjnego rozkładu rolki na czynniki pierwsze. Model 1000 oraz 2500/C3000 tak nie potrafi ;)

Edytowane przez cristovo

@cristovo co jest przed Line roler i po? Napisałeś sam :-) Podkładka łożyska. Sugeruje Ci to że w środku musi być łożysko. W ci4+ 4000fb jest dopisek że z łożyskiem i tam jest rozbieralne.

Łożysko jest wprasowane bo inaczej jak by je tam wsadzili? Prasa albo sprytny wypychacz śrubowy( jak do wymiany silentblocków w aucie) w rozmiarze mini i można kombinować z wymianą. Tylko czy jest sens?

Ps. Ilu z nas szukało brakującego łożyska np w TP'15? ha ha ha a tu Shimano psikusa zrobiło :-)))

Edytowane przez przemow

@Przemow, ale ja już niczego nie szukam (szukałem chwilę po wyjęciu kołowrotka z pudełka), ja piszę jak jest...ech te internety, same nieporozumienia :D Próbowałem jedynie pokazać, że to łożysko jednak jest oraz że "line roller" nie jest rozbieralny. A jak ktoś to rozczłonkował, to być może zrobił rolce kuku. Nie jest oczywiście wykluczone, że działać będzie, tak jak działa w innych :) No i będzie można wstawić Ezo :rolleyes:

Edytowane przez cristovo

Po tuningu na ceramike w rolke to dopiero się szumy zaczną :-) Ceramiczne łożysko poza tym że jest głośniejsze niż zwykłe to kosztuje tyle co cała orginalna rolka z łożyskiem .

Hybryda zresztą też jest głośniejsza. Więc jest sens? :-)

A ile rolek będzie uszkodzonych jak dostaną dobrego strzała tam gdzie nie potrzeba przy wybijaniu albo wbijaniu .....? :-)

Jak zaznaczyłem, ja się interesuję tematem, ale sam kołowrotków nie serwisuję. Mam zaufanego człowieka od tego tematu i polegam na nim jak na Zawiszy, choć osobiście nie miałem okazji poznać. Zdjęcia dostałem od Przemka alias Hunter_pike, sam ich nie wstawi, bo dostał bana zdaje się. Pikantnych szczegółów historii z banem nie znam i nie muszę, ale wciąż jest to świetny serwisant kręciołków. Do tego typu zabawy z łożyskami ma specjalną prasę, no ale on serwisuje trochę tego sprzętu. 

Także to moje 3 grosze w temacie...  da się wymienić łożysko w monolicie, choć sam bym w życiu w tym nie grzebał, na bank bym rolkę uszkodził. Jeżeli jednak by mi coś przeszkadzało, to Przemkowi bym to bez wahania powierzył, zwłaszcza, że daje gwarancje, że w przypadku uszkodzenia rolki bierze na siebie kupno i wymianę na nową oryginalną. 

• Like 1

Śruba, nakrętka, dwie tulejki ot cała prasa :-)

Śrube z nakrętką można zastąpić młotkiem z odrobiną delikatności.

Aha i koniecznie plus troche bajeru....

Konstrukcja skomplikowana jak w wyciskaczu do pestek :-)

Ps. Łożysko z fotki jest uszkodzone . Czyżby ta specjalistyczna prasa źle zadziałała?

Jeśli podczas wybijania się uszkodziło to w drugą stronę mogło stać się to samo :-)

Powiększ fotkę to zobaczysz że uszczelnienie jest też źle wsadzone :-) bo się zdeformowało podczas wyjmowania?

Edytowane przez przemow
  • Like 1