Skocz do zawartości

SHIMANO Stradic 2015 JDM opinie, uwagi

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

TP15 2500s jest na europę ;) I jest z 2015 ;)

Dlatego napisałem, ze nie wiem czy to prawda ;)

Kupując szpulke zapasowa do Stradica Ci4+ (i do FK) dostałem info, ze do wersji EU sa tylko standardowe głębokie szpule, a jak chce płytka S, to jedynie od wersji JDM, do ściągniecia z JP (i prawie 2-krotnie droższa...)

Ciekawe czy w fabryce malezyjskiej nie kleją również nalepek made in Japan na stopki?:D W cale bym się nie zdziwił...

Chcesz wywołać falę samobójstw wśród gadżeciarzy? :D

Alivio, Catana, Exage, Aernos czy Nasci też mają szpulki z oznaczeniem S. Modele 2015 oczywiście. Wysyp JDM, Shimano dba o ego Polaka z najbardziej wymagającego rynku świata.

Czy na prawdę te JDM ma takie znaczenie? :D

Edytowane przez Kamil_Be
  • Like 2

Mam ultegre made in japan z 2002 roku pięknie kręci. Miałem malezyjską produkcję super GT-Fa praktycznie bliźniacze konstrukcje i również byłem bardzo zadowolony. Mam najnowsze shimano nasci c3000 malezja i także nic złego na razie nie powiem o tym kołowrotku.Wręcz jestem zadowolony. 

• 2 tygodnie później...

To kto powie czy SHIMANO STRADIC 4000 XG FK będzie odpowiednią maszynką pod szczupaka na lekko-średnio ? Czy jednak dołożyć parę złotych i kupić BIOMASTER 400 FB choć powiem , że przełożenie ze stradica by mi nie przeszkadzało bo czy zwija 99 cm żyłki czy 85 to dla mnie nie jest różnica 

A według mnie to nie przeszkadza nawet czasami pomaga bo zdarzyła mi się sytuacja wiele razy , że szczupaki tylko reagowały na szybkie prowadzenie a jeżeli reagują na wolniejsze to wtedy kręcę korbą mozolnie i te 99 cm nawoju nie przeszkadza najbardziej chodzi mi o pracę i płynność zwijania . Trochę ,,przeorałem " te forum i opinie są różne dlatego nie wiem czy zaryzykować i wziąć tego stradica czy biomka a w grę wchodzi też caldia 300 a 

Edytowane przez michumzt

Aż tak ciężko to nie będę łowił , maksymalnie 25 gram i to rzadko zazwyczaj gumy 10 cm uzbrojone w główki 7-10 gramowe . Nowy stradic będzie fajnie pasował do mojej wędki i ogólnie podoba mi się :D Biomek też niczego sobie lecz już 300 stówki drożej 

Aż tak ciężko to nie będę łowił , maksymalnie 25 gram i to rzadko zazwyczaj gumy 10 cm uzbrojone w główki 7-10 gramowe . Nowy stradic będzie fajnie pasował do mojej wędki i ogólnie podoba mi się :D Biomek też niczego sobie lecz już 300 stówki drożej

Dołóż do biomka.

Zapnij do stradica coś co stawia opór w wodzie np. obrotówkę albo dobrze trzepiącego wobka to zobaczysz różnice na korzyść biomka.

Jeśli masz zamiar łowić tylko na gumy to i Stradic może być ale....przy takim nawoju i "szczupakowaniu" to naprawdę trzeba ręki pilnować.

Ja też miałem wybór Biomek 4000 FB vs. Stradi'c 4000 (2015 4:8:1)...lepiej byłoby trzymać w ręku 18g więcej kołowrotka w ręku, mieć 2 szpule...i masywniejszą obudowę ;)

Stradic jakoś kręci, nawój nie jest idealny, jeszcze nie miałem czasu się za niego wziąć...dzisiaj kupiłbym Biomka :)

Szumią to knieje...i Vanquishe 2012 :D Bo przykładowo mój Stradic C3000 Ci4+ 2016 pracuje bardzo przyzwoicie, chociaż z wyczuwalną wewnętrzną suchością. Znacznie ciszej kręci niż Vaniek. Coś tam słychać oczywiście, ale jaki z tego wniosek? Żaden. 

Dobry kołowrotek do lekkiego łowienia, zwłaszcza na przynęty mało-oporowe, czyli gumy i jigi. Czy wytrzyma większe przeciążenia...nie wiem. U mnie trafił do działu UL. Przy okazji fotka nawoju, raczej bez większych zarzutów (a wyżej jeden z Kolegów narzeka na Stradica 2015 w tym zakresie, dziwna sprawa).

post-55272-0-69413700-1484087694_thumb.jpg

Te szumy to tylko we fotelu ;)

U mnie co prawda zwykły stradic 1000Fk,nowy po wyjęciu z pudełka szumiał dość slyszalnie, ale po kilkukrotnym użyciu nad wodą ucichł.Więc polepszyło mu się lub też moje ucho nie zwraca juz na to uwagi ;)

4000xg tej przypadłości wogóle nie miał.

Edytowane przez marcin186