Skocz do zawartości

SHIMANO Stradic 2015 JDM opinie, uwagi

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Stradic Ci4+ 2500FB - 600zl

Szpulka Vanquish 2500S '16 - 340zl

Korbka Vanquish 2500 45mm - 100zl (choć normalnie ok 250 chyba)

Łożyska 3szt - 40zl

Razem wyszło mi 1080zl. Do tego sprzedałem szpulke oryginał i korbkę od Stradica za 280zl, wiec całośc wyszła 800zl. Fabryczny Vanquish 2500S '16 to koszt ok 1750-1800zl, wiec powiedzmy, ze mamy polowe kwoty ;) ;)

Do tego jest lzejszy niz Vaniek ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 2

Mimo wszystko...a łowię C3000...chyba bym wolał Vańka :D Mój Stradic kosztował 750 zł, gdybym wszystko pododawał, a z odsprzedażami nie mam szczęścia, wyszłoby pewnie 1400 zł...za blisko do Vanquisha.

Stradic jest fajnym kołowrotkiem do UL, zwłaszcza do jigów i innych gumek. Ale to tylko Stradic.........

Powiem Ci, ze pozbyłem sie praktycznie nowego Vanquisha 1000S '12, bo uważam, ze w stosunku do Stradica Ci4+ 1000FB nie jest wart prawie 3-krotnej ceny Stradica.

A ze jedyne dwa kołowrotki spiningowe jakie posiadam (reszta to multiki) kręcą z wędkami 6 i 8lb, to uważam, ze Stradic w zupełności wystarczy ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 3

Powiem Ci, ze pozbyłem sie praktycznie nowego Vanquisha 1000S '12, bo uważam, ze w stosunku do Stradica Ci4+ 1000FB nie jest wart prawie 3-krótkiej ceny Stradica.

A ze jedyne dwa kołowrotki spiningowe jakie posiadam (reszta to multiki) kręcą z wędkami 6 i 8lb, to uważam, ze Stradic w zupełności wystarczy ;)

a ja właśnie idę w tą druga stronę .. moim zdaniem warto dołożyć .. 

Nie uważam absolutnie, ze Stradic Ci4+ FB jest lepszy od Vanquisha czy Stelli. Miałem Vanquisha 1000S '12, miałem dwie Stelle 2500 '10, miałem TP 2500 '11. One na pewno kręcą trochę lzej i płynniej niz Stradic. Nie mniej, uważam, ze ta roznica w pracy nie jest absolutnie warta 3-4x tyle w cenie (Stradic 600, Vanquish 1800, Stella 2400), a nawet 2-krotnej różnicy, porownujac TP za 1200.

Do lekkich wedek 4-10lb Stradic jest dla mnie hitem sezonu. Można go fajnie stuningować (szpulki, korby od wyższych modeli), dołożyć mu łożysk (co i tak nie polepszy jakos odczuwalnie jego pracy, tak samo jak nie polepsza jej w wyższych modelach), jest lekki (lzejszy niz wyższe modele) i po odrobinie "dopieszczenia" pracuje bardzo przyzwoicie.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 3

dla mnie vaniek kręcił duzo lepiej od stradica i był idealny do ul, nie pisze tu o rozmiarze 1000 ale 3000 (193g) bo lubię mieć większy młynek do ul ,a łowie kijami do 240 -260 cm

Na pewno troszkę lepiej ale nie 3 x lepiej a kosztuje 3x więcej

nie będę się spieral co jest lepsze bo vaniek na pewno wygra ale cena stradica do jego jakości jest korzystniejsza niż przy vanku

jak dla mnie vaniek nie jest wart tych pieniędzy ile trzeba za niego zaplacic

Edytowane przez tony1983
  • Like 2

nie ma "wad" pracuje lekko, równo i gładko, jest dobrze spasowany, luzy jak na Shimano są małe,nic nie stuka i puka, ale mój wydaje przy kręceniu takie cichutkie cmokanie, pykanie, jest to słyszalne w domu z odległości 50, max 70cm, dziwne, ale w niczym nie przeszkadzające, nie da się tego "wyczuć"

• Like 1

nie ma "wad" pracuje lekko, równo i gładko, jest dobrze spasowany, luzy jak na Shimano są małe,nic nie stuka i puka, ale mój wydaje przy kręceniu takie cichutkie cmokanie, pykanie, jest to słyszalne w domu z odległości 50, max 70cm, dziwne, ale w niczym nie przeszkadzające, nie da się tego "wyczuć"

To cmokanie to rybek, co wołają, a Ty iść nie chcesz :D 

Moim zdaniem Stradic jak i wszystkie te plastiki to pomyłka. Jedynym CI4+ jaki bym kupił był Rarenium FB. Nowy Stradic to popsuty Rarek - nie jest tak spasowany i trzeba wybrać z kilku sztuk bo różnice w pracy są bardzo duże. Jeśli coś poniżej Twin Powera to tylko Biomaster. A jeśli komuś te kilkadziesiąt gram przeszkadza to niech zmieni hobby na oglądanie telewizji lub inne kanapowe rozrywki. Jestem nie obiektywny bo lubię kołowrotki z amelinium i już.

Edytowane przez Pawgas
  • Like 2

ciekawe i subiektywne, miałem 2szt Rarenium, CI4 i CI4+ obie były zdecydowanie gorzej spasowne od 3szt 16 Stradica CI4+ jakie miałem w ręku

miałem w ręku kilkadzisiąt stradicków Ci4+ FB i rarków FB.....rarek przy tym nowym stradicu wypada blado pod każdym wzgledem...

• Like 1

@ Mefi , a który Ty byś polecił młynek do UL w wadze do 220 g rozmiar 2500 - 3000 ? a jak ten nowy complex?

nowy complex :) trzaby być na targach w japonii by cos powiedzieć :) nikt go nie miał w reku jeszcze :) ale to jak widać hybryda stradic i vankisz :) i cena nie będzie niska ok 1570 zł brutto ( chyba, że ktos sobie sam sprowadzi bez podatków ) więc na pewno lepiej brać vanquish :) bo cena dobra...jak taniej to stradic Ci4+...220 gram to dużo jak do UL chyba, że masz dłuuugi kij?

Edytowane przez MefistoFishing