Skocz do zawartości

SHIMANO Stradic 2015 JDM opinie, uwagi

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...

Czy ktos moze zaproponowac jakas plytka szpule do Stradica 1000 FB w rozsadnej cenie? Chodzi mi o plytsza niz w standardzie. WIem, ze pasuje od Vanquisha ale to juz ponad 300 pln do wydania. Wolalbym cos tanszego.

Edytowane przez arti24

• 3 tygodnie później...

czy natrafił ktoś na schemat Stradica C14+ w rozmiarze 4000 ? Byłbym wdzięczny za link  :rolleyes:

Proszę

http://www.shimanofish.com.au/media/fishing/shimano/saf/documents/all_schematics/spinning_reels/STCI44000XGFB_v1_m56577569831025512.pdf

Edytowane przez Arkiewicz

A są takie rączki ogólnodostępne gdzieś w sklepie, czy raczej na zamówienie? Jaki jest przybliżony koszt takiej rączki? Mam podpiętego 2500FB do UL i zastanawiam się, czy krótsza rączka byłaby lepsza do tego typu łowienia... Te 5mm długości, to 1cm po okręgu. Duża byłaby różnica w komforcie prowadzenia przynęty przy takiej zamianie?

W większości przypadków kręcenie krótsza korba jest mniej wygodne niż dłuższa. Często zmieniałem w swoich kołowrotkami korbkę na dłuższa, bo 40 czy 45 były za krótkie. Do Shimano 1000/2500 optymalna jest dla mnie 50mm, dla 3000/4000 55, ew. 60mm.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

ja wprost odwrotnie, 5mm odczuwam wyraźnie i jeśli łowię lekko zawsze wolę krótszą korbkę, przy wielkości 2500, C2500 - 45mm jest dla mnie idealne, 50mm za długie, używam również 40mm, tylko 35mm jest dla mnie za krótkie

nawet w wielkości Daiwa 2500R (korpus 3000, rotor i szpula 2500) jeśli łowię woblerami bez dużego oporu zmieniam fabryczną na 50mm, a do jigowania na 55mm

Być może zależy to, od techniki łowienia... Np. przynęty, które stawiają większy opór we wodzie, lub cięższe wagowo łatwiej jest poprowadzić (podbić) dłuższą dźwignią korbki? Ja od długiego czasu łowię przynętami UL i rzadko kiedy jigi ważą więcej niż 2g. U mnie kołowrotek służy głównie do wybierania luzu, zatem ciut krótsza korbka mogłaby to ułatwić, tak mi się wydaje. Jak będę miał okazję to kiedyś podepnę korbkę od tysiączka i ocenię. Choć w moich okolicach takie kołowrotki nie są zbyt często spotykane, tak więc pewnie nie uda się to zbyt szybko.

Zatem powtórzę pytanie... Czy ktoś wie, gdzie można kupić takie korbki?

Być może zależy to, od techniki łowienia... Np. przynęty, które stawiają większy opór we wodzie, lub cięższe wagowo łatwiej jest poprowadzić (podbić) dłuższą dźwignią korbki? Ja od długiego czasu łowię przynętami UL i rzadko kiedy jigi ważą więcej niż 2g. U mnie kołowrotek służy głównie do wybierania luzu, zatem ciut krótsza korbka mogłaby to ułatwić, tak mi się wydaje. Jak będę miał okazję to kiedyś podepnę korbkę od tysiączka i ocenię. Choć w moich okolicach takie kołowrotki nie są zbyt często spotykane, tak więc pewnie nie uda się to zbyt szybko.

Zatem powtórzę pytanie... Czy ktoś wie, gdzie można kupić takie korbki?

u mnie możesz kupic korbki jakie tylko chcesz :)

Na stronce nie mogłem znaleźć, może na jakiś kurs szukania muszę się zapisać :) . Mogę prosić o szczegóły co do korbki stradic 1000fb ci4+ na priv?

http://fish.shimano-eu.com/media/fishing/shimano/sefh/documents/exploded_views/16STCI41FB_v1_m56577569831032352.pdf

To nie jest giełda.

To może zadam inaczej pytanie...

Jak mierzone są długości korbek? @Żbiku napisał, że korbka od 2500 ma 50mm. Ja zmierzyłem i mnie wyszło 63mm, zatem różnica spora. Tak więc ile ma korbka od 1000 mierzona moim sposobem? Będzie któryś z kolegów tak miły i zrobi dla mnie podobny pomiar i wrzuci zdjęcie? Fotka może być na zwykłej linijce jeśli ktoś nie ma suwmiarki, w końcu to nie apteka ;).

Jeśli okaże się, że tym sposobem będzie 45mm, to chyba będzie to czego było mi trzeba...

post-58705-0-10847900-1502747377_thumb.jpg

Edytowane przez Henri