Skocz do zawartości

SHIMANO Stradic 2015 JDM opinie, uwagi

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

No to faktycznie, tak mierząc będzie 50mm. Kurcze, te 5mm to faktycznie niewiele...

Ale mam jeszcze jedno pytanko, może nie w kwestii samych Stradiców, ale ogólnie Shimano. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że podwójne korbki są krótsze niż pojedyńcze. Prawda to?

Jeśli tak, to dałoby się coś dopasować do mojego Stradica? Fajnie byłoby mieć korbkę tak 40mm, o ile to możliwe z takim knobem jak mam teraz :ph34r:

Nie miałem w sumie nigdy możliwości pomacać multików, ale wydaje mi się, że tam te korbki są chyba krótkie... A może to tylko złudzenie optyczne spoglądając na zdjęcia?

Edytowane przez Henri

O to mi chodziło. Ten pierwszy rozmiar mnie zaciekawił. Mógłbym pytać na priv, ale może komuś innemu jeszcze się to przyda.

http://www.mefistofishing.pl/podwojna-korbka-shimano-stradic-2500-fd-p-1785.html

Jak wygląda sytuacja z tą korbą? Jaka długość? I jeszcze prośba o ocenę ogólną do sprzedawcy, czy podpasuje kolorystycznie do kołowrotka, bo ze zdjęcia ciężko wyczuć...

O to mi chodziło. Ten pierwszy rozmiar mnie zaciekawił. Mógłbym pytać na priv, ale może komuś innemu jeszcze się to przyda.

http://www.mefistofishing.pl/podwojna-korbka-shimano-stradic-2500-fd-p-1785.html

Jak wygląda sytuacja z tą korbą? Jaka długość? I jeszcze prośba o ocenę ogólną do sprzedawcy, czy podpasuje kolorystycznie do kołowrotka, bo ze zdjęcia ciężko wyczuć...

brak na stanie, nie wiem czy będzie kolorystycznie pasować :), na zdjeciu widac że jest srebrna przecież :) rozmiaru również nie pamiętam, ale jest taka jaka być powinna bo obecnie shiamno robi takie korbki tylko do rozmiarów C3000DH, czyli pasują zarówno do C3000/2500 jak i do 4000, do 1000 chyba ciut za duży rozstaw, ale alternatywy nie ma, bo nie ma pod∑ójnych korbke do 1000...oczywiście nie mówią tu o tunningach YUMEYA za cięzkie pieniądze

No te Yumeya za 150-200 baksów, to raczej dla fanatyków. U mnie raczej odpada. Szkoda, że nie będzie nic z tych podwójnych korbek 38mm w rozsądnych pieniądzach, co dałoby się podpasować.

W takim razie muszę pomyśleć nad tą korbką od 1000 co polecałeś...

Edytowane przez Henri

• 3 tygodnie później...

Pewnie użytkownikom Stradick-ów moje pytanie wyda się śmieszne :rolleyes: 

Myślę o kupnie jakiegoś Shimano do zestawu UL i L i tak mi właśnie Stradic wpadł w oko.

Który waszym zdaniem  jest lepszy ten z 2012 czy 2015?

Czy model 2012 jest jeszcze gdzieś dostępny?

Kiedy oglądałem różne modele widziałem ogromną rozpiętość w cenach pomiędzy wersją EU i JDM,- skąd się ona bierze nie wiem...

Czy różnica jest warta tej prawie dwukrotnie wyższej ceny?

Posiadam 2500 FK z polskiej dystrybucji i jestem bardzo zadowolony. Większą wagę rekompensuje cicha, gładka praca, której bliżej do biomastera niż większości

obecnych kołowrotków z CI4. Pomimo większego przełożenia kręci tak jak młynki ze standardowym 5.0. Koncentrowałbym się raczej na trafieniu

"odpowiedniego" egzemplarza niż wybieraniu pomiędzy JDM a EU. Wg. mnie to to samo.

Edytowane przez sajdol1

Mam stardic z nowych wypustow od ci4 poprzez ci4+ fa - ci4+ fb. Moim zdaniem wersja ci4 kreci znacznie lepiej niz ci4+ fa pod wzgledem miekosci pracy i praktycznie brakiem szumu. Za to wersja ci4+ fb nie posiada wady fa i ma mniejsze przelozenie.

Jak do ul to sa to godne polecenia maszynki, tylko trzeba trafic dobra sztuke...

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Mam stardic z nowych wypustow od ci4 poprzez ci4+ fa - ci4+ fb. Moim zdaniem wersja ci4 kreci znacznie lepiej niz ci4+ fa pod wzgledem miekosci pracy i praktycznie brakiem szumu. Za to wersja ci4+ fb nie posiada wady fa i ma mniejsze przelozenie.

Jak do ul to sa to godne polecenia maszynki, tylko trzeba trafic dobra sztuke...

Wersje Ci 4+ JDM także są "gorsze" od Ci 4?

Oglądałem taki filmik na youtube, gdzie gość rozkręca jednocześnie i porównuje każdy element Ci4 (2012) i Ci4+(2016) w wersji 2500.

W starszym nie dopatrzyłem się plastikowych trybików a w nowym i owszem i to mnie trochę schłodziło. Co prawda owe trybiki nie przenoszą jakichś znacznych sił a obecnie produkowane plastiki potrafią być mega pancerne ale jednak,- mimo to uważam to za minus...

Edytowane przez Rheinangler

Nie mialem doczynienia z wersja jdm. Czy bedzie to lepsza sztuka niz ta na EU?

Uwazam tylko, ze przed zakupem trzeba sprawdzic wybrana sztuke.

W zasadzie precyzując moje pytanie skłaniam się do wyboru pomiedzy dwoma z tego filmiku:

Jeśli model 2016 jest bardziej udany to myślę, że jednak wersja JDM, w której podejrzewam, że wszystkie trybiki są metalowe...

Intuicyjnie jednak skłaniam się w kierunku wersji 2012...

Edytowane przez Rheinangler

Podobno wersje JDM i europejskie sa takie same, w JDM jest jeden z nizszym przelozeniem (model 4000). Roznica w cenie wynika najpewniej z podobnej ceny zakupu w Japonii i Polsce (po przeliczeniu, np z plata) ale do wersji sprowadzonej trzeba doliczyc clo, podatki itd wiec musi byc drozszy. Ja mam wersje europejska od Mefiego i narzekac jedynie moge na rolke, po sezonie bede musial wyslac na jakies smarowanie/wymiane w ramach gwarancji

Co prawda nie CI4+ ale od półtora roku dość często użytkuję dwie sztuki FK. Jeden FK HG 2500S czyli jdm, drugi FK XG 4000 na Europę. Mały ma lżej i po tym czasie zupełnie niczym nie odbiega od tego stanu gdy wyjąłem go z pudełka. Duży ? Ciągał boleniówki pod 20g czasem gumki z ołowiem max 20g w nizinnej rzece. Po tym czasie rolka kabłąka mocno zaczęła szumieć (brak łożyska?) i pojawił się niewielki luz na korbce. Generalnie uważam, że to bardzo fajne i ciekawe młynki w tym przedziale cenowym a wykonanie jdm od tego "gorszego" raczej niczym nie odbiega od siebie ;)