Skocz do zawartości

SHIMANO Stradic 2015 JDM opinie, uwagi

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Trybiki z plastiku są m.in. w TP Fa oraz w jego odmianie JDM 02' i jakoś zepsuć się nie chcą przez całe 13 lat :) . W wielu konstrukcjach shimano i daiwy są plastikowe części i daję radę...

Spoko, te nie przenoszą  od obciążeń, więc mogą być z plastico :) . To też jest coś w rodzaju bezpiecznika, w razie "zacięcia" prędzej się ukruszy jak metal, więc przekładnia jest zabezpieczona od awarii.

Edytowane przez Jozi

Trybiki z plastiku są m.in. w TP Fa oraz w jego odmianie JDM 02' i jakoś zepsuć się nie chcą przez całe 13 lat :) . W wielu konstrukcjach shimano i daiwy są plastikowe części i daję radę...

Zgadza sie.

Malo tego, bo patrzac na cala koncepcje tego przeniesienia napedu, to na mysl przychodzi wlasnie ta od TP `02 - oczywiscie w zebatkach jest inna geometria i wielkosc poszczegolnych zebow, ale sam posow wzorowany na TP `02. Naturalnie sam uklad worma jest tez inny. Zreszta jak i TP `15 i stelli `14.

Ale takie plastikowe zebatki (nie trzy a jedna, bo w koncu to nie koncepcja spowoleniania posowu szpuli) wystepuje w TP `98 oraz `95 i to wlasnie tych z wolniejszym przelozeniem tj. 5:1. Paradoksalnie te z przelozeniem wyzszym (wkrecane korby)  tj. 6:1 maja ta zebatke duraluminiowa.. no ale tam jest zupelnie inna charakterystyka glownego kola i piniona.

Ja osobiscie nie moglbym uzywac nad woda cos tak swiecacego jak owy stradic i TP `15 ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

http://jerkbait.pl/topic/58533-stradic-2015-jdm/page-5#entry1725740

juz troche nim pokrecilem i jedynce zastrzezenie to uchwyt korby(knob) potrafic stukac/jest troche za luzny. przynety stawiajace duzy opor w wodzie nie stanowia najmniejszego problemu.

ps uzywam wersji o malym przelozeniu tj. 1:5.0

Edytowane przez 1ns4n1ty
  • Like 2

Mam ale kupiony w warszawskim sklepie. W moim nic nie stuka, knob nie jest luźny. Jest cisza.

Mam 2500. Kręci wzorowo.

• 3 tygodnie później...

Zamówiłem w poniedziałek, dostałem po 4 dniach z Japonii. Dzwoni dzisiaj Pocztex, że paczka... Myślę na pewno nie Japonia, bo Twin Power szedł prawie 2 tygi. 

Przyjechał, sąsiad odebrał. Mówię, w końcu będę miał w miarę dobry kołowrotek do mocniejszej okoniówki... Jakież jest moje rozczarowanie! Kurde, on szeleści głośniej od 3 sezonowego Team Dragona 920iz. Słychać, że ewidentnie coś ociera, a szczególnie w miejscu gdzie korbka równa się ze stopką po pełnym obrocie. Generalnie kupa z bakielitem za te niecałe 700 zł. Da się to jakoś wyeliminować czy Allegro? Może Józef Leśniak pomoże?

Nie chce mi się nawet patrzeć na ten badziew...  

no teraz to już chyba ciężko. będzie [emoji14]h34r:

Allegro, to takie 1000 JB.pl

Korba ociera o stopke? Tego jeszcze nie grali ????

Zastanawiam się gdzie napisałem średnio jasno, ale nie widzę.

Słychać tarcie w momencie kręcenia kiedy korbka równa się że stopką... Sorry, prościej nie potrafię. :-)

Zamówiłem w poniedziałek, dostałem po 4 dniach z Japonii. Dzwoni dzisiaj Pocztex, że paczka... Myślę na pewno nie Japonia, bo Twin Power szedł prawie 2 tygi. 

Przyjechał, sąsiad odebrał. Mówię, w końcu będę miał w miarę dobry kołowrotek do mocniejszej okoniówki... Jakież jest moje rozczarowanie! Kurde, on szeleści głośniej od 3 sezonowego Team Dragona 920iz. Słychać, że ewidentnie coś ociera, a szczególnie w miejscu gdzie korbka równa się ze stopką po pełnym obrocie. Generalnie kupa z bakielitem za te niecałe 700 zł. Da się to jakoś wyeliminować czy Allegro? Może Józef Leśniak pomoże?

Nie chce mi się nawet patrzeć na ten badziew...  

Sprzedać i kupić taki:

http://bazar.fishing.pl/var/bazar/storage/images/aukcje/kolowrotki/kolowrotek-shimano-stradic-aero-4000/109317-3-pol-PL/Kolowrotek-Shimano-Stradic-Aero-4000.jpg

Nie żartuję :) .

• Like 1

A w Japonii też tak rzetelnie opisali?

Kupujesz w sklepie internetowym i też masz taki rzetelny opis?

Jak mi coś nie pasuje odsyłam sprzedawcy i nawet ponosząc straty wolę odzyskać część kasy niż wciskać bubel dalej , nieświadomemu kupującemu. Nigdy nie sprzedałem nikomu (przynajmniej świadomie) bublowatego sprzętu , ani nic innego pomimo, że sam nie zawsze byłem zadowolony z zakupów.

A przez takie akcje kupno kołowrotków przypomina kupowanie auta , miód (znaczy się masło  :rolleyes: ) malina , kręcony dwa razy , 4000 dla mnie za duży na jazgarze... itp. ściemy.

Edytowane przez Szymon82

A skąd Ty wiesz, że ten kołowrotek to bubel? Ja jeszcze tego nie wiem, bo nie kręciłem innymi Stradicami. Piszę, że za te pieniądze to szmelc, a nie że bubel.

Skąd wiesz, że jakiś człowiek nie będzie zadowolony? Ja tego nie wiem, ale sprawdzę i dam koledze pokręcić, którego najlepszym kołowrotkiem do tej pory był Spro Red Arc.

Sam nie wiem czy go gdzieś wyślę na serwis, czy zostawię sobie, czy odeśle, czy sprzedam, a Ty karzesz mi z siebie robić durnia i pisać, że nowy kołowrotek z Japonii jest bublem i chcę go komuś wcisnąć. Trochę za daleko chyba :-)

Oczywiście , że nie wiem , ale laurki to mu nie wystawiłeś zbyt ciepłej :) Niestety ja też zauważyłem , że po przesiadce z takiego kołowrotka jak RedArc , o ile trafił nam się przyzwoity egzemplarz to te wszystkie topowe modele wcale nie robią wielkiego szału , w każdym coś szumi, w każdym coś rzęzi w każdym coś postukuje czy szmera - nie ważne czy to Stella czy Turek czy inny , po prostu tak już jest. Nie kręciłem Millenium , może tam jest wszystko bezszelestne , nie wiem .

Akurat sam chciałem sobie kupić takiego Stradica czy Twin Powera bo ile można kręcić samymi ponad 10-cio latkami - wyleczyłem się szybko z tego pomysłu .

Edytowane przez Szymon82