Darecki Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Koledzy, proszę o opinie o silnikach Haibo, nowość z Tokareksu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek_ Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Tomek mam taki sam zestaw czyli kolibri 280 i haibo ale powiedz mi jedno plywalem jakies 4-5 godzin na 4 biegu napiecie juz spadało na 11.2 wiec myslalem ze aku słaby ale dziwne ze ładował się tylko ok 12 godziny gdzie inni piszą ze laduje sie im 20h.wszystko zależy od prostownika ładowarki do akumulatorów i ustawionego amperażu im większy tym szybciej naładuje akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Dzisiaj plywalem tym zestawem na lodce brata 3.3m i powiem tak ze slabo to plynie na 3 to pcha na 5 daje nawet rade ale to i tak polowa predkosci hondy 2km. Wiec taki zestaw to tylko chyba do pontonow. Acha naladowany aku po podlaczeniu pokazuje 12.9v a nie powinien 13.4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 nie porownuj silnika 12V do spaliny 2km. jak juz chcesz prownywac to 24V i w tedy jest inna rozmowa. to ile pokazuje zalezy od aku , jeden bedzie mial ponad 13V drugi ponad 12V, Pod obciazeniem sprawdzaj , pod koniec plywania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Na koniec plywania jak plynolem na 5 bylo 11.2v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 To dobrze. Dla mnie granicą jest 11v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pan bubu 1 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) A ja wczoraj testowałem silnik na Wiśle pod prąd przy niewielkim wietrzyku. Na trójce stoi w miejscu ale na piątce śmiało posuwa się ...w żółwim tempie . Co prawda daleko odpływać nie mogę ale i tak daje mi to sporo nowych możliwości . Na początek zrobiłem ok .2km pod prąd i spokojnie spłynąłem w miejsce wodowania. 2 aku 55Ah rozładowałem do 11.2 V - przynajmniej tyle pokazywał voltomierz na silniku. Jestem zadowolony, bo w końcu mam święty spokój. Nie stoję w korkach, woduje się blisko domu, a nad wodą nie muszę się wkurviać na szalejących głąbów na skuterach i innych wodnych machinach, którzy w dupie mają wędkarzy. Na Zegrzu czy Narwi (za mostem w Wierzbicy) to jakaś masakra jest. Jestem też mega zaskoczony czystością Wisły. Oczywiście nie chodzi mi o odcinek na wysokości miasta . Tu jeszcze nie jest najlepiej, ale już na wysokości Jabłonny woda jest naprawdę spoko. Przy niezamulonym dnie przejrzystość dochodzi do pół metra. Osobiście uważam, że jest taka sama jak w Narwi. Wczoraj cały dzień moczyłem jajka No i te wysepki z odkrytymi łachami ...coś pięknego ! O rybach nie wspominam bo...oj tam, oj tam... Obyśmy zdrowi byli Edytowane 20 Czerwca 2016 przez pan bubu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Podkęciłeś mnie kolego tymi opowieściami, muszę zobaczyć jak się będzie sprawował mój Osapian 55lbs na ...Odrze.?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pan bubu 1 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Podkęciłeś mnie kolego tymi opowieściami, muszę zobaczyć jak się będzie sprawował mój Osapian 55lbs na ...Odrze.?. Podkęciłeś mnie kolego tymi opowieściami, muszę zobaczyć jak się będzie sprawował mój Osapian 55lbs na ...Odrze.?. Zobacz. A co Ci szkodzi ? Ja też miałem obawy tym bardziej, że na pokładzie miałem żonkę która nie umie pływać . Spróbowałem i nie żałuję. Jak tylko pogoda będzie pozwalać to ładuję gumiaka, Haibo i srru nad Wisłę. Myślę, że pogoda ( niewielki wiatr lub jego brak ) i niski stan wody ( mniejszy uciąg) jest tu kluczem. Trzeba bacznie monitorować prognozy no i za daleko się nie oddalać Podejrzewam, że przy silniejszym wietrze to i na piątce stałbym w miejscu lub nawet się cofał. Na Narwi raz już tak miałem i ledwo dopłynąłem do brzegu. Ponton to łajba strasznie wyczulona na silny wiatr. Mam za sobą dopiero kilkanaście wypadów a już kilka podstawowych zasad zdążyłem poznać i przetestować na własnej skórze. Jeśli chodzi o sam silnik, to na razie jest wszystko okej . Poniżej zdjęcia podglądowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 No własnie,tak jak Napisałeś mam partnerkę która nie umie pływać mimo to pływałem z nią p całej Solinie przy różnej pogodzie.... .ale rzeka to rzeka..mimo to. zapakuję ją w kamizelkę ratunkową i sprubujemy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 A ja wczoraj testowałem silnik na Wiśle pod prąd przy niewielkim wietrzyku. Na trójce stoi w miejscu ale na piątce śmiało posuwa się ...w żółwim tempie . Co prawda daleko odpływać nie mogę ale i tak daje mi to sporo nowych możliwości . Na początek zrobiłem ok .2km pod prąd i spokojnie spłynąłem w miejsce wodowania. 2 aku 55Ah rozładowałem do 11.2 V - przynajmniej tyle pokazywał voltomierz na silniku. Jestem zadowolony, bo w końcu mam święty spokój. Nie stoję w korkach, woduje się blisko domu, a nad wodą nie muszę się wkurviać na szalejących głąbów na skuterach i innych wodnych machinach, którzy w dupie mają wędkarzy. Na Zegrzu czy Narwi (za mostem w Wierzbicy) to jakaś masakra jest. Jestem też mega zaskoczony czystością Wisły. Oczywiście nie chodzi mi o odcinek na wysokości miasta . Tu jeszcze nie jest najlepiej, ale już na wysokości Jabłonny woda jest naprawdę spoko. Przy niezamulonym dnie przejrzystość dochodzi do pół metra. Osobiście uważam, że jest taka sama jak w Narwi. Wczoraj cały dzień moczyłem jajka No i te wysepki z odkrytymi łachami ...coś pięknego ! O rybach nie wspominam bo...oj tam, oj tam... Obyśmy zdrowi byli Mierzyłeś te 11,2 V pod obciażeniem pod koniec pływania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pan bubu 1 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Oczywiście,że tak - na 5 biegu. Po wyłączeniu silnika napięcie skoczyło do 12.3v . Biorąc pod uwagę, że w pełni naładowane pokazują 12.9 v wychodzi, że rozładowały się w niewielkim stopniu. Potwierdziło to ładowanie które trwało tylko ok.8 godz. Zazwyczaj po całodziennym pływaniu na niższych biegach ładowania trwa 12 -16 godzin. Ładowarka oczywiście automatyczna do aku żelowych. Następnym razem wypuszczę się troszkę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Niestety ale silniczek po jakiś 20 mth nabawił się na piątym biegu jakiś dziwnych wibracji.Rumpel tak lata, że aż mi plomby w zębach dzwonią.Sprawdziłem śrubę i ośkę, wyglądają ok.Coś jakby z wirnika, może łożysko i to tylko na wysokich obrotach.Niezbyt udany zakup.Drugi raz bym się na Haibo nie zdecydował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 MK i po kłopocie. To jest obecnie najlepszy silnik 12 v na rynku i nic tego nie zmieni. Nawet narzekanie stetryczałych staruszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Sprawdziłem śrubę i ośkę, wyglądają ok. w jaki sposób dokonałeś sprawdzenia?Kiedyś uczestniczyłem swoją MK w akcji ratunkowej i przywaliłem śrubą w miecz wywróconej żaglówki. Zgięło mi kołek na osi wirnika i wyszczerbiło śrubę, łącznie z gniazdem pod kołek. Trochę było zabawy w idealnym ustawieniu śruby po regeneracji. Udało się.Najważniejsze, że bazy nie uszkodziło, czyli osi wirnika. Ale to przecież Minn Kota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Sprawdziłem organoleptyczni.W nic nie przywaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Zdejmij śrubę, popatrz od wewnątrz czy przypadkiem odważniki od wyważenia nie odpadły. A przy okazji pomacaj oś wirnika czy nie ma luzów.Wysokie obroty i wibracje kojarzą mi się z brakiem wyważenia. O ile takowe występuje w tym modelu śruby i silnika. Edytowane 29 Czerwca 2016 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 MK i po kłopocie. To jest obecnie najlepszy silnik 12 v na rynku i nic tego nie zmieni. Nawet narzekanie stetryczałych staruszków Też Będziesz staruszkiem,i to licho wie jakim.. ..szybciej niż Myślisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Sprawdź czy podczas obracania ręką śruby, szczelina pomiędzy obudową (stojanem) jest zawsze taka sama.Sprawdź czy śruba po dokręceniu nie ma luzów. Czasami jest tak, że trzeba przerobić podkładkę. Wyoblić ją. Kładziesz podkładkę na nakrętce z większą dziurą, na podkładkę kulkę od łożyska (dość dużą). Traktujesz to młotkiem, albo w imadle ściskasz i masz wypukłą podkładkę. Taka podkładka super dociska śrubę.Czasami wystarczy przełożyć śrubę o 180stopni.Przywalenie śrubą w podwodny kołek trwa ułamek sekundy. Można tego czasami nawet nie zauważyć.Ja jestem staruszkiem, chociaż żona mówi, że jestem w błędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 aroaro Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Właśnie zakupiłem hajbusa, zrobiłem przymiarki do łodzi, pierwsze wrażenia:Uchwyt jest super, solidny metalowy, trzyma super, niemal jak z boku w spalanieNie spodobał mi się materiał śruby, cienki, połyskliwy plastik sprawiający wrażenie kruchego i łamliwego, już zaczynam się obawiać pierwszego starcia śruby z czymś twardszym, na szczęście dorzucają identyczną zapasową - mam nadzieję że moje pesymistyczne przypuszczenia się nie sprawdzą i nie będzie trzeba wymieniać tuzina śrub w sezonie - w w najbliższy weekend testy...No i i jeszcze dziwne popiskiwanie na piątce przy kręceniu na sucho, ale może zanurzony w wodzie nie będzie taki hałaśliwy i oby nie wypłoszył ryb w promieniu kilometra:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Sprawdziłem śrubę, ośke i klin. Wszystko wygląda jak nowe.Proste, bez luzów, bez śladów uderzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 (...)No i i jeszcze dziwne popiskiwanie na piątce przy kręceniu na sucho, ale może zanurzony w wodzie nie będzie taki hałaśliwy i oby nie wypłoszył ryb w promieniu kilometra:) Dla dobra silnika uruchamianie go nie w wodzie nie jest najlepszym pomysłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marxxl5 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Dla dobra silnika uruchamianie go nie w wodzie nie jest najlepszym pomysłem.Jaki jest powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 @ Mariusz Gulbiński Brak chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Jaki jest powód?Na sucho, bez oporów wody silnik dostaje wariackich obrotów. Siła odśrodkowa może zniszczyć uzwojenie wirnika. Kiedyś tak załatwiłem rozrusznik samochodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Sprawdziłem śrubę, ośke i klin. Wszystko wygląda jak nowe.Proste, bez luzów, bez śladów uderzenia.Pomiar szczeliny o której pisałem wyżej w jednym miejscu, przy obracaniu wałem jest jednakowy w całym zakresie obrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Darecki
Koledzy, proszę o opinie o silnikach Haibo, nowość z Tokareksu.
Top użytkownicy dla tego pytania
73
26
25
24
Popularne dni
20 Mar
27
9 Cze
25
8 Sie
22
14 Mar
16
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 73 odpowiedzi
suhhar 26 odpowiedzi
godski 25 odpowiedzi
rafuss 24 odpowiedzi
Popularne dni
20 Mar 2016
27 odpowiedzi
9 Cze 2018
25 odpowiedzi
8 Sie 2016
22 odpowiedzi
14 Mar 2016
16 odpowiedzi
Popularne posty
and66
Witam drugi akumulator połączony równolegle tego samego typu i podobnym stanie zużycia będzie jak najbardziej OK da Ci to większy komfort bo nie będziesz musiał pilnować każdego akumulatora osobno no
rafuss
A więc już nie stoję przed wyborem, ponieważ zakupiłem silnik Haibo M150 w firmie Tokarex. Oczywiście zdjęcia filmy i testy będą z tym, że dopiero na wiosnę. Mogę tylko w kilku słowach napisać moje os
siarq
Trend jest dziś wszędzie taki ze interes ma się kręcić , niestety. Kiedyś była pralka Frania 20 lat kręciła i było spoko łożysko się zmieniło i dalej ogień. Dziś automaty po 5 latach zaczynają gnic i
Opublikowane grafiki
612 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi