Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Haibo

Darecki

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Popływałem trochę na M150 i powiem tyle że jest w porządku prędkość i moc jak najbardziej na plus. Na minus zaliczkam lekkie opóźnienie szczególnie przy starcie zarówno w przód jak i tył...trzeba się przyzwyczaić oraz guma na rumplu która kręci się w koło....natomiast w tej cenie ...THE BEST ...zobaczymy jak z trwałością...Co do prądu myślałem że będzie zdecydowanie gorzej a pobór też zaliczam na plus...Pływane na dętka 3.3m z dwoma rosłymi facetami z dwoma aku i mocą sprzętu... :-)

Dokładnie, u mnie też jest lekkie opóźnienie.

Dziś zaliczyłem kolejne pływanie co prawda tylko 4h ale za to wszystkie przeloty między miejscówkami na maksa, po pływaniu aku 95ah pokazywał 12,3v.

• 0

W sobotę razem z kolegą pływaliśmy na M150, ja na Kolibri 330DSL kolega Kolibri 260. Na mniejszym pontonie na maksa bez sportu 7mk/h, ze sportem 8km/h(jedna osoba, dwa aku 93ah+graty), ja nie miałem jak zmierzyć prędkości, ale bardzo nie odstawała. Podczas pływania wyraźnie słychać pracę przekładni, ale nie jest dla mnie bardzo głośna czy uciążliwa, silnik szczególnie na wstecznym biegu po włączeniu reaguje z małym opóźnieniem co trzeba brać pod uwagę, ale szybko idzie się przyzwyczaić. Całość sprawia bardzo dobre wrażenie, jedyne do czego mogę się przyczepić w wykonaniu to guma na rumplu, obaj odnieśliśmy wrażenie, że może nie być trwała.

Na minus, ale już nie w samym wykończeniu, są zakłócenia jakie wytwarza mi na Lowrance, u kolegi na Garminie brak takich efektów, więc pewnie będę musiał poeksperymentować z ustawieniem przetwornika, albo wywalić go na bok pontonu.

Pierwsze wrażenia bardzo na plus, silnik jak na elektryka ma moc ;) Coś więcej ciężko napisać po 15km na wodzie, jeśli okaże się trwały, to będzie można uznać, że z silników 12V nic lepszego na rynku nie ma, a już na pewno nie za taką cenę.

Zakłócenia przy jakim dokładnie echu Lowrance'a? Echo i silnik podpięte do jednego aku?

• 0

Trochę off top. Ale odnosze wrażenie ,że Lowrance cos ma na "pienku" z elektrykami . U mnie sialo zakłócenia przy: hdi, hds gen3 , carbon. I wszystkich przetwornikach hst , tm150, ss3d,lss2... winne są maksymizery które sieją...

Silniki Minn Kota z oryginalnym maxsimizerem też tak zakłócają?

• 0

Niestety ale wygląda na to, że silniki Haibo i klony mają na pieńku z echosondami, ponieważ znam już kilka przypadków, gdzie nie pomaga podpięcie pod osobne aku i nie jest to problem specyficzny dla konkretnej marki echa. Z MK czasami też są problemy, ale zazwyczaj sprawę rozwiązuje osobne aku i odsunięcie przewodów. Z relacji wiem, że sprzedawcy tych silników "Pierwsze słyszą o takim problemie", chociaż jest on znany producentom wiodącym (MK, Motorguide) i jakoś sobie z tym radzą.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Coś tam popływałem, jest dużo lepiej niż na starej echosondzie, ale niestety nieidealnie. Przy szerokim stożku zakłócenia są ewidentnie widoczne, przy wąskim zakłóceń nie odnotowałem, podobnie przy sonarze bocznym, przy ClearVü sporadycznie pojawiały się delikatne zakłócenia, jednak nie wpływające w moim odczuciu na komfort używania tego trybu.

• 0

Coś tam popływałem, jest dużo lepiej niż na starej echosondzie, ale niestety nieidealnie. Przy szerokim stożku zakłócenia są ewidentnie widoczne, przy wąskim zakłóceń nie odnotowałem, podobnie przy sonarze bocznym, przy ClearVü sporadycznie pojawiały się delikatne zakłócenia, jednak nie wpływające w moim odczuciu na komfort używania tego trybu.

Próbowałeś zamontować przetwornik na sztycy z boku łodzi i wtedy testować? Kable masz blisko siebie?

• 0

Przy Garminie nie próbowałem, pływam na pontonie i uchwyt na echosondę jest blisko akumulatorów. Przy Lowrance robiłem różne kombinację i dawałem echosondę na drugą burtę, a sztycę przykręcałem do wiosła również z drugiej strony od akumulatorów i kabli, nie przynosiło to żadnych rezultatów, podobnie jak dawanie przetwornika z lewej strony pawęży, zakłócenia w przypadku tego silnika nie mają nic wspólnego z pracą śruby i zawirowaniami wody, gdy przekręcasz rumpel w M150 śruba startuje dopiero kawałek obrotu dalej, natomiast zakłócenia pojawiają się od początku ruchu rumpla, nawet jak nie przekręcisz dalej by wystartowała śruba, zakłócenia będą widoczne, więc sądzę, że winowajcą jest kiepski maximizer.

Edytowane przez Apioo

• 0

a próbował ktoś wstawić warystor na zasilaniu echa? miałem przypadek że elektrozaczep zasilany z osobnego obwodu tak siał zakłócenia że siadała kontrola dostępu, dopiero założenie warystora na zasilaniu KD ożywiło układ.

• 0

Kolega na 5CV też nie ma zakłóceń, u mnie są, ale nie na tyle uciążliwe, żebym z tego powodu miał myśleć o zmianie silnika. Przy poprzedniej echosondzie było bardzo źle i zmieniłem echosondę. Mi ten silnik leży, niemniej dla rzetelnego przedstawienia sprawy o zakłóceniach wspomnieć warto, by nikt nie czół się zaskoczony. W między czasie pływałem na pożyczonym od kolegi Helixie 5 i zakłócenia też były, sądzę, że jest więcej urządzeń z którymi M150 nie będzie idealnie współpracował.