Gumofilc Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Bylo w przeszlosci opisywanych kilka metod lowienia sumow...jednym z nich jest..plyniecie za sumem wplaw z wedka w garsci. Innym jest chodzenie za nim i poszukiwanie go w miejscach poza glownym nurtem, ktore odwiedza od czasu do czasu. Wowczas sprzet nie musi byc tak sztywny jak ten do lowienia w rynnach. (mowie sztywny co nie znaczy ze lzejszy tylko bardziej subtelny w szzcytowce i lepiej amortyzujacy) Z moich spostrzezen wynika, ze nieraz trzeba dlugo pochodzic za sumem, nawet kiedy wiadomo ze on jest w danym rejonie..Jezeli rejon okaze sie gorszy...a do tego dodamy x rzutogodzin bez brania taka kopiąto...wyjdzie nam sport dla duzych twardzieli (ogolnie traktujac to slowo) Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Ja tam na sumach się nie znam, mam za to kolegę którego ogarnęła sumomania. Na ZZ na solidny zestaw (kij około 80-120gr i jak to on określił 0,40 pleciona) zaciął kijankę, po której braniu tylko dym z kołowrotka (jakiś shimaniec 4000) poszedł i zapas linki się skończył. Kolega był na łódce a nie na brzegu. Teraz dorwał jakiegoś kompozyta cupido do 240 i dedykowanego na dorsze i inne paskudztwa. Są też ciekawe kije w greysie. Mówienie że w danym miejscu występują ryby do ... jest troszkę <_< naciąganą teorią. A łowienie z brzegu i próba zatrzymania ryby 30 - kilowej i większej będzie raczej bardzo problematyczna. Kiedyś miałem Zajebistą metę sumową i nie tylko na Pilicy. Tuż przed zakrętem rzeki o jakieś 90 stopni była przykosa. Za nią dół ponad 5m, za którym była rynna na kilkadziesiąt metrów długości i kilka głębokości . Na początku lat 90 wieczorami było słychać polujące ryby. Było ich mnóstwo. Z tym że w tym miejscu wyciągnięcie ryby większej niż 10kg było raczej niemożliwe. Czemu? otóż nie było możliwości uskuteczniania biegu za rybą. Ba , nawet nie było takiej potrzeby. Ryba po braniu dawała energicznego susa w 3 zwalone dęby, które były w tym fajnym dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 W moim planowanym łowisku zupełnie nie interesuje mnie, co ryba zrobi/będzie chciała zrobić, bo w zaczepy nie wejdzie z prozaicznej przyczyny - nie ma ich, a daleko nie zwieje, no chyba, że w ciągu minuty przejdzie przyspieszoną ewolucję i wyjdzie na ląd. Ponawiam pytanie o dwie wspomniane w pierwszym poście wędki, bo zwiedziłem wszystkie sensowne sklepy wędkarskie w okolicy i nie widziałem ich. A ściągnięcie wiązałoby się z zostawianiem zaliczki, co mi się nie uśmiecha. Najbardziej podpasował mi pracą Thytan Catfish, ale niestety kij typowo gruntowy z rękojeścią chyba 70cm i ciężkim uzbrojeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekg Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 a może zainteresuje Ciebie ten kijaszek:mikado MLT HEAVY TX SPINN 300 lub 360 c.w. 28-100g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 MLT HEAVY TX SPINN 300 lub 360 c.w. 28-100g 360 cm do 100 gramow ze stajni Mikado ! Docelowy uzytkownik : Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Ja tam na sumach się nie znam, mam za to kolegę którego ogarnęła sumomania. Na ZZ na solidny zestaw (kij około 80-120gr i jak to on określił 0,40 pleciona) zaciął kijankę, po której braniu tylko dym z kołowrotka (jakiś shimaniec 4000) poszedł i zapas linki się skończył. Kolega był na łódce a nie na brzegu. Powinien lepiej wziac sie za szachy, to w sam raz bedzie dla niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Nie jestem szczypiorkiem, masa zestawu mnie nie przeraża Guzu, przecież Mekamil wyraźnie napisał, że czuje MOC by władać takim zestawem. Seryjnym, trzymetrowym, w okolicach 100g CW.Dla mnie jest to kosmos i nie czuję w sobie takiej Mocy. PablomCo do nieoczekiwanie wielkich przyłowów, czy niewyjętych ryb, to akurat te 30kg, to jest właśnie przygotowanie na wyrost.Nie dlatego że większych ryb nie ma, uważam że są, ale to nie Wisła, nie Narew, nie ZZ.. Łowienie zestawem mogącym dać szansę z rybą 50kg (Ty piszesz i o większych ) wykluczało by przyjemne łowienie ryb, jakie będą gościć najczęściej na końcu zestawu, czyli poniżej 150cm... i to jeśli się przyłożyć, a szczęście dopisze. Rezerwa być musi, ale łowienie zestawem na rekord polski, gdzie już ponad metrowe sumki są cieszącą oko zdobyczą, nie ma sensu. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekg Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 GUZU oni naprawdę mają w ofercie na ten sezon takiego lajcika <_< jak na razie nie ma go na stronie ale ja już go macałem na magazynie - robi wrażenie ta PAŁA <_< <_< <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Dzięki, myślę, że to też może być ciekawa propozycja. 3,6m to za długo, ale 3m mogą być niezłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixiuuu Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 A jaki kolowrotek polecacie do lowienia sumow rowniez z brzegu ? wiadomo musi byc mocny i szpula bardzo pojemna ..dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 A dlaczego powinna byc ta szpula pojemna i ile typujecie ze powinna miescic? To jest kolejny pkt, ktory zrobi wage tego zestawu. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixiuuu Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Mysle ,ze ok 200metrow plecionki 30lb. Lowie w Odrze w miejscu bardzoo szerokim, w dosc silnym nurcie. ( nie moge podac szczegolow ) Miejsce jest 100% owe ,ale bardzo trudne bo brania sa zawsze ok 30-50metrow od brzegu pozniej blyskawiczny odjazd. Z malymi sumami 100cm itp itd nie ma problemow moment i jest na brzegu. Tylko tam biora duzo wieksze i robia co chca W dodatku nie mozna isc wzdluz brzegu bo sa geste krzaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 A ja powiem tak: żyłka 30 lbs, plecionka 65 lbs. Moim zdaniem jest to rozsądne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Celowo zadalem to pytanie bo sum ustawi sie e poprzek nurtu i bedzie splywal. Stojac na brzegu nic nie bedziesz mogl zrobic.. Jezeli nie uda sie go odciagnac w jakies zawracajace prady to trudno powiedziec jaki odcinek moze byc potrzebny.Jezeli to sa naprawde duze ryby to moze byc konieczne zwiekszenie mocy linki nawet powyzej 50LB a jezeli, jak piszesz, nie mozna ponadto schodzic brzegiem to umarl w butach....kołuj srodek plywajacy... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixiuuu Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 No wlasnie jest jak mowisz. Uparlem sie na to miejsce i nie odpuszcze tych sumow Powiedz jak z tym kolowrotkiem ? moze z oferty cormorana ? musi wytrzymac lowienie ciezkimi przynetami po wiele godzin dziennie :)no i oczywiscie najwzniejsze:hol dzieki pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Powinien to wytrzymac Penn Slammer 360. To jest taka wielkosc 4ki, w sam raz zeby dobrze zniesc kilka godzin rzucania. Albo cos czego nic nie ruszy - Daiwa BG, z tym ze moja BG30 juz by byla za ciezka (podobnie chyba Slammer 460 aczkolwiek sa ludzie zdeterminowani ) zeby nia lowic caly dzien.Wzialbym oczko mniejszy - BG20. Do tego zawin ile wlezie 50LB dobrej plecionki.Zeby nie bylo zadnych szopek z przyponami to wzialbym np. linke seven strand w otulinie(mozna juz kupic w polsce), z 50LB, lozyskowane kretliki dobrej jakosci i zrobil z tego mocne przypony.Agrafki tez juz da rade kupic morskie... Ale jak mowilem, najlepiej to rozpracowac od strony wody... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Co do przyponów – ja używam Rozemeijera 60 i 100lb. Na wszelki wypadek robię je na zaciskach (Jenzi). Nominalnie są mocniejsze od plecionek (plecionka TufLine XP 50lb w połączeniu z przyponem 40lb strzela, przypon wytrzymuje). Stosuję zasadę, że im więcej dużych kamieni (generalnie zaczepów z ostrymi krawędziami) w łowisku, tym dłuższy musi być przypon. Używam agrafek Spinwal – dają radę. Standardowych krętlików nie polecam, chyba że zastosujesz o numer- dwa mocniejsze niż agrafki. O ile agrafki wytrzymują próby obciążeniowe, o tyle oczka standardowych krętlików mają tendencję do wyciągania (prostowania) się. Generalnie produkt finalny jest dużo tańszy, niż gotowe przypony dostępne na rynku, dostosowany do naszych potrzeb i - moim zdaniem - pewniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixiuuu Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Znalazlem DAIWE BG na ebayu ,ale z tego co widze pojemnosc szpuli jest bardzo mala... BG20 XH/MH 3 BB 4.8 : 1 34.2 16.90 12/275, 14/200, 17/150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Znalazlem DAIWE BG na ebayu ,ale z tego co widze pojemnosc szpuli jest bardzo mala... BG20 XH/MH 3 BB 4.8 : 1 34.2 16.90 12/275, 14/200, 17/150 No faktycznie niewielka 200 yardow (180 metrow) zylki 0.35 mm... Do tego jeszcze podane przez producenta zastosowanie na slodkiej wodzie : XH (Extra heavy)... Duze ryby w Odrze plywaja Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Plecionki 50 lbs wchodzi na kołowrotek klasy Daiwa BG mniej niż żyłki 0,35 mm, a założenie początkowe było, że ma być co najmniej 200m linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 200 m linki 50 lb ?Przy lowieniu z brzegu moze byc krytycznie z kontrolowaniem ryby na takich dystansach. Wogole moze byc bez kontroli nad splywajacym zwierzakiem... Pewnych rzeczy nie przeskoczymy : trzeba wskakiwac do lodki /pontonu... Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Tak na szybko: na mój multik rozmiaru 200 wchodzi 140m linki 12lb. To jest ok. 135m plecionki 30lb. Moim zdaniem pojemność rzędu 12/275 jest spora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixiuuu Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Na mojego stradica 4000 wchodzi 150YD plecionki 30lb i jest to zdecydowanie za mało.Trudne miejsce ,ale jestem pewien ,ze dobrze dobrany sprzęt i chociaz jednego z tych najwiekszych uda sie wyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Na moja Daiwe BG90 wchodzi...tak sadzac po glebokosci szpuli bez linki...jekies...poł palca <_< Z tym ze jak sugerowalem, nie wiem czy to bedzie dosc i czy to bedzie mialo sens - coz z tego ze bedziesz mial tego suma na powrozie 300m od siebie? Skoro nie srodek plywajacy to jeszzce kapiel zostaje... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzerwys Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Witam.Kupilem ostatnio u sasaidow z zach za smieszne pieniadze kijek shimanao Beast Master cw do 50gr 3.30,jest to wedka z pierwszej serii BM zielone omotki przelotek.Wedka w rzeczywistosci wyglada na duzo mocniejsza mysle ze do 80cw sama jej waga to 300gr.Mial moze ktos z kolegow doczynienia z tym kijem.Myslicie ze na sumy z jednostki plywajacej by sie nadawal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi