Gumofilc Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Suma z jednostki pł. to w porywach do 2,75 (9') bym dziargal...Byle nie za krotko, np. ponizej 2,3m - wtedy z kolei moze sie pojawic problem z manewrowaniem wedka podczas chodzenia suma. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinningista1988 Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Moim zdaniem beast master bx shimano o c. w. do 100g jest w zupelnosci wystarczajacym spinningiem (a nie juz gruntowka)...Mialem tego kija w dloni i ciezko jest sobie wyobrazic rybe ktora by go pokonała a przytym jest dosc sztywny na porzadnych przelotkach a jezeli chodzi o wage jest do zaakceptowania... A Cena tez jest bardzo dobra to moje osobiste zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinningista1988 Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam.Kupilem ostatnio u sasaidow z zach za smieszne pieniadze kijek shimanao Beast Master cw do 50gr 3.30,jest to wedka z pierwszej serii BM zielone omotki przelotek.Wedka w rzeczywistosci wyglada na duzo mocniejsza mysle ze do 80cw sama jej waga to 300gr.Mial moze ktos z kolegow doczynienia z tym kijem.Myslicie ze na sumy z jednostki plywajacej by sie nadawal? ja spotkalem sie ztymi wedkami i uzywam modelu do 40g i tez czuje ze nawet z wasatym dalbym rade a kolega uzywajacy wedziska z tej serii do 100g wyjala przy mnie okolo 1,5m sumka i bylo widac ze kij jest poprostu stworzony do takich rybek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzerwys Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 No tak ja tez mysle ze 3.30 to sporo ale co zrobic byl tylko taki :)dzieki za inf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 a może zainteresuje Ciebie ten kijaszek:mikado MLT HEAVY TX SPINN 300 lub 360 c.w. 28-100g W katalogu Mikado, do którego dzisiaj się dorwałem jest ten kijek, ale tylko w wersji 300cm c.w. 45-145g. W każdym razie dziękuję Ci za podpowiedź, bo to będzie chyba dokładnie to, czego mi potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 W katalogu Dragona napisali o pałce z serii Millenium - Catfish Spinn 3.00m, cw 50–120g, akcja: Fast: Catfish Spinn – najmocniejszy spinning w całej ofercie Dragona, zaprojektowany dla wędkarzy znad Odry i Wisły łowiących wielkie sumy. Gwarantujemy, że ten blank wytrzyma forsowny hol nawet na plecionce 0.30 mm. W którym miejscu kłamali, jeżeli kijek nie spełniał Twoich oczekiwań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Dla mnie kij sumowy powinien mieć dużą moa, ale zachować elastyczność i zdolność do obsługiwania powiedzmy średnich przynęt. Te, których ja używam rzadko są cięższe niż 40-60g. Chyba nie ma w tym nic niezwykłego… Mekamil szukał wędziska o akcji kija od szczotki. Nic dziwnego, że wiele wędek sumowych nie spełnia jego oczekiwań… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumika.J Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Witam Wszystkich pierwszy raz na forum.Spin Mikado Black Draft 2.60 cw.10-60 + Ticka Libra SA 3500H plecionka Spiderwire 20lbsumy do 1.72 i góra 8 min na brzegu.Dalej pływają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Sumy do 1.72m to na moje oko mają ze 30kg. Kijem 2oz i plecionką 20lb w 8 minut... Gratuluję skuteczności. Ja niestety nie mogę się pochwalić podobnymi osiągnięciami, nawet nieco mocnieszym sprzętem na zaporówce. Zacznij, proszę, wstawiać zdjęcia - bo warto. Myślę, ze większość z nas nie widuje takich ryb, a przynajmniej nie regularnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Mysle ,ze ok 200metrow plecionki 30lb. Lowie w Odrze w miejscu bardzoo szerokim, w dosc silnym nurcie. ( nie moge podac szczegolow ) Miejsce jest 100% owe ,ale bardzo trudne bo brania sa zawsze ok 30-50metrow od brzegu pozniej blyskawiczny odjazd. Z malymi sumami 100cm itp itd nie ma problemow moment i jest na brzegu. Tylko tam biora duzo wieksze i robia co chca W dodatku nie mozna isc wzdluz brzegu bo sa geste krzaki Napisz na PRV gdzie to je złodzi załatwimy Danek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixiuuu Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 ok.. to poczekajmy na sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowos Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Witam mam prozbe czy mogł by mi ktos przesłac wymiary woblera SHEAKESPEARE BIG-S 6 cm bo chciał bym sprubowac sam zrobic cos podobnego z pianki a tak sie składa ze ostatniego straciłem w ostatnim sezonie sumowym i nie zrobiłem potrzebnych wymiarow do odtworzenia go w domowym warsztacie bardzo prosze o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Ostatecznie skompletowałem taki zestaw: Mikado MLT Heavy HX Spin 300 45-145g (dziękuję za cynk @radekg!) + Penn Slammer 360 + Power Pro 40lb. Cały zestaw włącznie z plecionką zmieścił się w 500zł. Dwa dni prawie ciurkiem nim łowiłem - masa jest znośna, czuć, że nie jest lekki jak piórko, ale ręce mi nie odpadały mimo ciągania dużych przynęt. Duży plus dla kija za stosunkowo krótki dolnik (kilka cm za łokieć). Muszę tylko wymienić przelotkę szczytową, bo jest za mała. Do Penna mogę mieć tylko zastrzeżenia, bo jak na tak wychwalany kołowrotek to charcze i skrzypi jak mój dwuletni Dragon Manta ale póki nie łapie luzów to mi to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Ostatecznie skompletowałem taki zestaw: Mikado MLT Heavy HX Spin 300 45-145g (dziękuję za cynk @radekg!) + Penn Slammer 360 + Power Pro 40lb. Cały zestaw włącznie z plecionką zmieścił się w 500zł. Dwa dni prawie ciurkiem nim łowiłem - masa jest znośna, czuć, że nie jest lekki jak piórko, ale ręce mi nie odpadały mimo ciągania dużych przynęt. Duży plus dla kija za stosunkowo krótki dolnik (kilka cm za łokieć). Muszę tylko wymienić przelotkę szczytową, bo jest za mała. Do Penna mogę mieć tylko zastrzeżenia, bo jak na tak wychwalany kołowrotek to charcze i skrzypi jak mój dwuletni Dragon Manta ale póki nie łapie luzów to mi to nie przeszkadza. Mekamil, ten sum w watku o nich to efekt tych 2 dni pracy ? Jesli tak, to ciekawe lowisko tam macie. Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Tak, ale nie na mój zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Ale to plytka woda skoro w ciagu dnia siadaja na jerki Ciekawa... Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Płytka, ale na jakie jerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Przeczytalem fatso i juz bylo fatso Namieszali z nazwami tych wedek Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Aha Tylko gumami różnego kalibru łowiliśmy, z rzadka wobler w trolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Bardzo ciezki spin to koncept Szymanskiego (przynajmniej tak to opisuje w ksiazce) na lowienie suma, ale z brzegu. Nie neguje go, gdziezbym smial, ale samo dodanie do zestawu lodzi (z silnikiem) pozwala znacznie obnizyc wage wedki - sprawdza sie zestawy i 30lbs - a przede wszystkim wielokrotnie podnosi prawdopodobienstwo ladowania ryby. chyba ze ktos wybitnie ceni sobie fizkulture, ale zapewniam, ze dwumetrówka na kiju silownie mu tego dnia zastapi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Kuba, uwierz mi, że uwielbiam łowić z łódki i gdybym mógł to wystarczyłaby mi mocna jerkówka z jakimś Ambassadeurem (czyli coś, co mam), ale ten zbiornik, na który docelowo zestaw był dobierany ma takie głupie ograniczenie, że nie wolno łowić ze środków pływających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 to współczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 heh a pamiętam czasy jak to Kamilek na mini obrotki okonki poławiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 W miarę często jestem nad wodą to mam czas i na małe i na duże Jak nie mam czasu na konkretne ryby to ganiam okonki z UL castem. Widziałeś zresztą tuningowane 1500C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cegła90 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) Cześć wszystkim , na początku jako nowy użytkownik na jerkbait , witam wszystkich i życzę okazałych wyników. Potrzebuję pomocy w doborze spiningu (nie casta) do ciezkiego łowienia z brzegu , moje pudełko powiększyło się o kilka dużych przynęt typu Westin Duck 14 cm prawie 50 g waży , Shadtezzy westina też bardzo cieżkie około 55g no i główka pewnie 20g będzie. Co myślicie o Daiva procaster spin 50-100g ? i ewntualnie co polecacie do takiego łowienia ? 200 - 250 zł . Edytowane 9 Lutego 2017 przez Cegła90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi