Skocz do zawartości

Takie " coś " dzisiaj słyszałem, czyli o rewitalizacji szlaków wodnych.

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, jerkbait nie jest miejscem do politykowania. Jerkbait jest miejscem gdzie wszyscy jesteśmy kolegami wędkarzami i łączymy się dzięki naszemu hobby a nie pogłębiamy różnice z uwagi na wyznawany światopogląd oraz to kto jest sympatykiem której partii... Było w tym wątku kilka skandalicznych wypowiedzi które musiałem usunąć. Jeżeli sytuacja się powtórzy będę musiał wątek zamknąć.

Nie chciałbym narażać się Super Moderatorowi, ale chciałbym tylko zwrócić uwagę, że w przeciwieństwie do innych wątków tutaj było spokojnie ... ? Jak dyskutować bez poparcia dyskusji informacjami o decyzjach polityków, których z kolei nie da się nie komentować.

Możemy nie interesować się polityką, ale polityka na pewno zainteresuje się nami ;)  

Przepraszam za komentarz i wracamy do MERYTORYCZNEJ dyskusji 

Dzisiaj znalazłem ciekawą informację nt. projektu zmian w sposobie rozliczania kosztów rachunków za wodę. Jednym z argumentów jakie podnoszą autorzy jest fakt narastającego w PL zjawiska niedoboru wody i chaotycznej gospodarki jej zasobami. 

Podoba mi się ten pomysł rządzącej ekipy: Koniec taniego lania wody 

A nie mówiłem !

Tak.. A więc niektóre standardowe cywilizacyjne zdobycze, wielkie osiągnięcia ludzkiej myśli technicznej powszechne w świecie nie będą miały u nas racji bytu, bo tutejszy oszołom z wędką sobie tego kategorycznie nie życzy ?

I o dziwo, oczywiście bez najmniejszego związku, a nawet nie wiedzieć czemu, wstępniak rednacza do majowego wydania WŚ, staje się ich manifestem -  albowiem nadzwyczaj kategorycznie stawia kultowy redaktor światu brzegowe warunki warunkujące nasz niezbywalny nad nim prymat. NIe zażądał co prawda Inflantów, Kuryli, Alaski ani powszechnej dla łowiących z opadu Arkadii - ale niewątpliwei jeszcze ich zażąda. A modnie zzieleniali znów łykną tą tanią paszę.. :)

Wracając do tematu regulacji rzek, szkoda, że tak mało uwagi poświęcamy temu zagadnieniu. Temat trudny i niejednoznaczny, czytając kolejne materiały można dostać swoistego rozdwojenia jaźni, bo z jednej strony jest to brutalna ingerencja w przyrodę, degradująca naturalne biotopy, a z wędkarskiego punktu widzenia pozbawiająca nas dzikich łowisk, natomiast z drugiej strony jest to tryumf inżynierii i wielowymiarowy pożytek gospodarczy. 

Zainteresowanym polecam artykuł "Regulacja rzeki - co to jest", pochodzący ze strony poświęconej żegludze śródlądowej. Poznajcie argumenty, które zdaniem autora przemawiają za takim uregulowaniem rzeki ... 

post-59931-0-28321000-1460579491_thumb.jpg

• Like 1

Biotopami potrafimy zająć się nadzwyczaj skutecznie, na każdej bez wyjątku wodzie - również na dzikiej rzece.. :) Co nam znów daje święte prawo do wytyczania dróg rozwojowych wszelkiej ludzkiej cywilizacji. Boki dosłownie zrywam.. :D 

Przepraszam, że post pod postem, ale teraz na poważnie.W tym linku http://www.zegluga.wroclaw.pl/articles.php?article_id=122

znalazłem kilka ciekawych spraw . Zwróciłem uwagę na to zdjęcie i komentarz pod nim - umieszczam w takim razie :

4856605_waal.jpg

Co stoi na przeszkodzie aby tak wyglądała Wisła w środkowym i dolnym biegu? Chyba tylko zieloni "zieloni" ...

No to jak Panowie - kto chce łapka w górę :)

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

• 3 tygodnie później...