tyczkasport1 Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Witam z góry przepraszam bo temat nie do końca z wędkarstwem związany ale potrzebuję pilnie porady pomocy, a może ktoś z kolegów był w podobnej sytuacji...Otóż za pośrednictwem serwisu OLX znalazłem interesujący mnie telefon i po wszelkich ustaleniach i zapewnieniach drogą telefoniczną i mailową po ustaleniu szczegółów przelałem pieniążki za zakup i od tej pory wszelki kontakt zaginął. Wiem dałem ciała przelewając pieniądze z góry ale był to pilny zakup z mojej strony i to jedyne co może moja głupotę tłumaczyć. Czy ktoś z kolegów miał podobną sytuację? Czy jest jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy? Kwota to 1050 zł więc jak na moje warunki duża nie ukrywam...Może ktoś był niestety w podobnej sytuacji i podpowie jak należy całą sprawę ugryźć? Z góry Dziękuję za wszelką pomoc Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Drukuj całą korespondencję, dowód wpłaty i zasuwaj na Policję złożyć zawiadomienie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Jeżeli masz korespondencje mailową tak jak pisze Milupa to jest jakaś szansa, że odzyskasz pieniądze.Dobrze chociaż, że rozmawiałeś telefoniczne z osobą, bo ostatnio jest jakiś dziwny wysyp na OLX ofert i podany tylko kontakt NAPISZ WIADOMOŚĆ. Napisz czy ten numer z jakim rozmawiałes telefonicznie jest aktualny i nikt nie odbiera, czy wyłączony telefon.I także jaki czas oczekujesz bez kontaktu. Może jakiś wypadek losowy miał sprzedajacy. Jeżeli wszystko zawiodło to zostaje tylko zgłosić sprawe organom ścigania. Innej drogi nie ma.Chyba że wizyta osobista u sprzedającego jeżeli jest adres. Edytowane 21 Maja 2015 przez Thomason Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Zgodnie z prawem to policja.A na własną rękę to się domyślisz. Edytowane 21 Maja 2015 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Kolega miał podobnie...tel 450pln..... na policji zabrali się za sprawę bardzo niechętnie, bo zgłoszenia najpierw nie chcieli przyjmować, bo ktoś był niby na urlopie 3 tyg itp, ale po stwierdzeniu, że złoży się pisemną skargę machina ruszyła.....2 miesiące ciszy i dostał wiadomość, że oszust namierzony, ale gorzej było z wyegzekwowaniem kasy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Napisz do @karmelek1888 Powinien pomóc. Pozdrawiam, W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Dziękuję koledzy za wszelką pomoc Co do telefonu oba numery z których był kontakt od momentu wpłynięcia przelewu na konto zgłasza się tylko poczta głosowa. Drogą @ też zero kontaktu już. Myślałem jeszcze o czymś takim jak zgłoszenie do banku o błędnym przelewi. Wypełnia się druk że przelew został wysłany na błędny nr konta, a bank kontaktuję się z docelowym bankiem, a on z kolei z właścicielem konta, może w ten sposób coś uda się wywalczyć? Sprawa gorąca bo przelew wskoczył dziś rano i od tego czasu głucho wszędzie. Wolę nie czekać zbyt długo bo potem tym bardziej chyba ciężko coś ruszyć...Co do odwiedzin delikwenta niestety drugi koniec kraju więc lipa :/ Blisko Czeskiej granicy gdzieś chyba Pobiedna czy Wolimierz ale raczej ta druga miejscowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Jak z Wielkopolski to mogę się "pofatygować" Przy przelewie powinieneś mieć adres ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Drukuj całą korespondencję, dowód wpłaty i zasuwaj na Policję złożyć zawiadomienie.Dokładnie. Tak zrób. W ten sposób odzyskałem kiedyś sprzęt o zbliżonej wartości a sprawca zaliczył "zawiasy" Edytowane 21 Maja 2015 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Wygląda na to że to woj. Dolnośląskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Wygląda na to że to woj. Dolnośląskie Daj na 30L beny, chętnie się przejadę na Oderkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Adres z przelewu to Ul. Dworcowa 23 59-814 Pobiedna Ciekawe tylko czy ktoś w ogóle pod tym adresem prywatny zamieszkuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Niecała doba to niezbyt długo, obawiam się, że policja jeszcze nie zechce zająć się sprawą. Nie chcę nikogo bronić, ale mogło się coś wydarzyć, albo gośc pojechał na ryby i jest poza zasięgiem. Zostaw nagranie na poczcie głosowej, odczekaj do jutra i jeśli nie będzie odzewu, po południu atakuj organy ścigania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Jutro i tak minimum do 18:00 godz będę w pracy więc do wieczora planuje poczekać, ale wolę z góry dowiedzieć się co i jak robić pokolei bo sprawa wygląda bardzo dziwnie... Przelew wpłynął a gość od tego momentu miał nadać kuriera i rzekomo o 11:00 miał odebrać paczkę i miał przesłać mi nr przesyłki. Od wpłynięcia środków jednak brak jakiegokolwiek odzewu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Losos24 Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Adres z przelewu toUl. Dworcowa 2359-814 Pobiedna Ciekawe tylko czy ktoś w ogóle pod tym adresem prywatny zamieszkuje...To okolice Jeleniej Góry, gdyby się do wtorku nie wyjaśniło daj znać na priva, w przyszłym tygodniu będę w Jeleniej - Zgorzelcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Adres z przelewu toUl. Dworcowa 2359-814 Pobiedna Ciekawe tylko czy ktoś w ogóle pod tym adresem prywatny zamieszkuje... Jest tam jakaś wspólnota mieszkaniowa http://www.firma.egospodarka.pl/raporty-o-firmach/firma,17750988,wspolnota-mieszkaniowa-ul-dworcowa-23-pobiedna.html(albo była kiedyś). Na mapach googla i fotkach z 2012r jest jakiś wiejski sklepik z mieszkaniami na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 To okolice Jeleniej Góry, gdyby się do wtorku nie wyjaśniło daj znać na priva, w przyszłym tygodniu będę w Jeleniej - Zgorzelcu.Dzięki kolego jeśli do wtorku nic więcej nie będę wiedział na pewno się przypomnę o małą pomoc :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Na 99 ,9% nic nie wskórasz , to aktualnie typowy typ przekrętu na internetowych portalach różnych miast w działach darmowych ogłoszeń i na OLX , fikcyjny adres i dane klijenta przelew na karte prepaid - czyli nie do ustalenia kto jest właścicielem , cena przedmiotu zazwyczaj b.okazyjnaPolicja przyjmie sprawę ale nic nie da rady ustalić , prokurator po 2-3 miesiącach umorzyniestety sam też się rok temu na to wkręciłem na portalu mojego miasta teraz tępię i zgłaszam podejrzane ogłoszenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Niestety jestem świadomy że szansę praktycznie zerowe, ale nie ma co odpuszczać z góry bo dla mnie to jak bić takiemu jeszcze brawo.... Z tego co słyszałem policja wraz z prokuraturą szybko zamyka sprawy 2-3 miesiące ale są przypadki gdzie po odwołaniu od tej decyzji i zarzuceniu Prokuraturze zaniechania itp sprawy nagle się wyjaśniają ( domyślać się można że dopiero wtedy organy kiwną palcem) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) Na 99 ,9% nic nie wskórasz , to aktualnie typowy typ przekrętu na internetowych portalach różnych miast w działach darmowych ogłoszeń i na OLX , fikcyjny adres i dane klijenta przelew na karte prepaid - czyli nie do ustalenia kto jest właścicielem , cena przedmiotu zazwyczaj b.okazyjnaPolicja przyjmie sprawę ale nic nie da rady ustalić , prokurator po 2-3 miesiącach umorzyniestety sam też się rok temu na to wkręciłem na portalu mojego miasta teraz tępię i zgłaszam podejrzane ogłoszenia A po czym poznać czy to idzie na ta karte Prepaid?Jak się zabezpieczyć przed przelewem na taką karte To chyba można poznać czy przelew idzie na konto bankowe czy na ową karte? Edytowane 22 Maja 2015 przez Thomason Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) Niecała doba to niezbyt długo, obawiam się, że policja jeszcze nie zechce zająć się sprawą. Nie chcę nikogo bronić, ale mogło się coś wydarzyć, albo gośc pojechał na ryby i jest poza zasięgiem. Zostaw nagranie na poczcie głosowej, odczekaj do jutra i jeśli nie będzie odzewu, po południu atakuj organy ścigania.Faktycznie. Bartek ma rację. Doba to nie wiele. Nie ma sensu przesądzać o sprawie i człowieku.Nie wiem co u mnie zadziałało.Była bardzo duża pomoc, ze strony kolegów z forum (jeszcze raz dziękuję) ale i policja nie zasypywała "gruszek......."Ważne jest zgromadzenie całej elektronicznej korespondencji.Zostawiłem w komisariacie, na płycie CD pełną dokumentację z transakcji.E'maile, pliki z GG a nawet zrzuty ekranu, spisałem SMS-y, wydruki dokumentów wysyłki sprzętu i na koniec dokumentację prób dogadania polubownego.Były niezłe jaja na początku, bo okazało się, że ich "nowoczesne" komputery nie radzą sobie z większością plików.Później jednakże jakoś poszło...... Aż do sprawy sądowej PS.Podkleślam, że opisana wyżej transakcja była formą wymiany: sprzęt za sprzęt. Nie allegro, tablica, olx i inne "X". Jak widać więc można i da się. Edytowane 22 Maja 2015 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Nie ma szans , przy przelewie jest tylko nazwa Banku do którego jest przypisane konto kartyPo numerze konta wiedziałem ,że wpłacam do Mbanku po dwóch dniach gdy kontakt się urwał - niby wysłane pojechałem do miejscowości na wskazany adres ok 35 km ode mnietaka osoba tam nie mieszkała nigdy , w trakcie transakcji facet ściemnił ,że jedzie na wycieczkę na drugi dzień na dwa tyg i ,że wyśle rano kurierem nr tel był tez na kartę Napisałem na jednym z for na którym jestem modem ,że potrzebuje kontaktu z osobą pracującą w Mbanku oczywista szybko taką znalazłem i porosiłem aby mi zbadała to kontoczy jest przepisane do danych osobowych i wtedy okazało się ,że to karta prepaid i uj umoczyłem 750 zyli...gdybym przelew z banku normalnego zrobił to bym tam to załatwił ale robiłem przez inteligo i nic nie mogłem wskórać wiec musiałem prosić kogoś o pomoca ,że akurat mam kontakty w Policji -kolega ze studiów to nie czekałem dwa tyg tylko zgłoszenie przyjęli od razu , za nim jeszcze zgłosiłem wiedziałem ,że nic nie wskórają ale moja baba się naparła , na drugi dzień po przelewie sprawdziłem mail gościa i okazało się ,że miał blokadę ip kazdy mail był z innej części światano cóż podejrzewam ,że tu jest identyczna sytuacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) No to niezłe jaja. W takim razie kupowanie z OLX i ogłoszeń to spore ryzyko, bo w sumie każdy może każdego przekrecić i jej w sumie bezkarny. Edytowane 22 Maja 2015 przez Thomason 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Nauczka na przyszłość jest jedna ale konkretna... Wysyłka jedynie za pobraniem!!! Inaczej nie kupować nic chodźby to była nie wiem jaka okazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Nauczka na przyszłość jest jedna ale konkretna...Wysyłka jedynie za pobraniem!!! Inaczej nie kupować nic chodźby to była nie wiem jaka okazja A od dawna ten ktoś miał konto na OLX? Jak ktoś bedzie chciał to i tak przekreci. Tak naprawde to mało kto kupuje coś z możliwośćią otwarcia przy listonoszu.W paczce przecież możemy znależć wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi