Skocz do zawartości

Multiplikator do średniego łowienia do 30g

Pawel84

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączę się pod temat zadając pytanie: Co będzie najlepszym rozwiązaniem, aby  znacząco wydłużyć odległość rzutów wobkami-nielotami, o masie ok. 2, 3 gr ?, Pomijając kij i linkę. Lotność tych przynęt przy użyciu Daiwy T3 SV delikatnie mówiąc szału nie robi :wacko:

A) Wymiana multika na nowego Aldebarana.

b)Tuning posiadanej Daiwy ( wymiana łożysk, ew. szpuli)

Co Waszym zdaniem będzie lepszym rozwiązaniem?

Za wszelkie sugestie wielkie dzięki.

Pozdrawiam.

Kupno korby,piszę to całkiem poważnie, są nielotne przynęty które mówiąc nie robią szału z zestawem castingowym. I albo z nich rezygnujesz od razu, albo brniesz w to dalej próbując udowodnić sobie i innym że się da. Tracisz mnóstwo czasu ,kasy ,nerwów i innych a i tak na końcu kupisz korbę. Mimo że jestem fanem casta to w tym roku dojdzie mi jeden zestaw korbowy właśnie do nielotów i nimf

post-46503-0-26598600-1485374518.gif

• Like 3

To fakt, nieloty sa straszne z casta i woblerek "nielot" 2-3gr nie poleci daleko, nawet ze stalej szpoli ale jak juz bys musial to chyba raczej pierwsza opcja czyli aldebaran bo z tego co sie orientuje te tuningowe szpole do daiwy t3 sv szału nie robia, sa dość glebokie i "ciezkie"

Kupno korby,piszę to całkiem poważnie, są nielotne przynęty które mówiąc nie robią szału z zestawem castingowym. I albo z nich rezygnujesz od razu, albo brniesz w to dalej próbując udowodnić sobie i innym że się da. Tracisz mnóstwo czasu ,kasy ,nerwów i innych a i tak na końcu kupisz korbę. Mimo że jestem fanem casta to w tym roku dojdzie mi jeden zestaw korbowy właśnie do nielotów i nimf

Mięczak! :angry:  Choć obawiam się, że i ja kiedyś dorosnę do takiej decyzji :P  :D  

• Like 2

"Powrót do korby" -tej odpowiedzi podświadomie się obawiałem :) Raczej tego nie uczynię. W Aldka też chyba nie ma co iść, aby zyskać 2 metry. Pozostaje chyba giełda, aby się wyzbyć tych wobków :( ale muszę to dokładnie przemyśleć. 

BOB1

Napisano dziś, 20:15

Mięczak! :angry:  Choć obawiam się, że i ja kiedyś dorosnę do takiej decyzji :P  :D

Ostatni rok do takiego łowienia używałem... 3-metrowego pickera Colmic Next Adventure Power Feeder z dokupioną szczytówką Drennana 3 oz. Jak z tego latało - POEZJA

Robercie to nie jest kwestia dorastania , po prostu stwierdziłem że mam parę kilo przynęt których nie sprzedam (bo nie lubię się rozstawać w taki sposób z nimi) a lubię na nie łowić. Nie łowię też nimi na codzień i taka jedna korba to nie zdrada a uzupełnienie warsztatu wędkarskiego. Wiosenne wzdręgi i inny białoryb wymagają mniej konserwatywnego podejścia do tematu. Obiecuję że jak wezmę korbę do ręki to tu przestanę na ten czas zaglądać ????.
  • Like 1

"Powrót do korby" -tej odpowiedzi podświadomie się obawiałem :) Raczej tego nie uczynię. W Aldka też chyba nie ma co iść, aby zyskać 2 metry. Pozostaje chyba giełda, aby się wyzbyć tych wobków :( ale muszę to dokładnie przemyśleć. 

Ostatni rok do takiego łowienia używałem... 3-metrowego pickera Colmic Next Adventure Power Feeder z dokupioną szczytówką Drennana 3 oz. Jak z tego latało - POEZJA

Ja łowie tylko na ruchomej szpoli i wyzbylem sie nielotow. Nie zchodze z wagi ponizej 3,5gr jezeli chodzi o woblerki, wszystkie z "grzechotką" lub jajeczkiem, pieknie latają :)

Edytowane przez hose4ras
  • Like 1

Ja łowie tylko na ruchomej szpoli i wyzbylem sie nielotow. Nie zchodze z wagi ponizej 3,5gr jezeli chodzi o woblerki, wszystkie z "grzechotką" lub jajeczkiem, pieknie latają :)

Pozostaje zrobić tak samo :)  Ale jeszcze rozważę zamianę/kupno Aldebarana

Pozostaje zrobić tak samo :)  Ale jeszcze rozważę zamianę/kupno Aldebarana

A t3 sv juz Ci sie nie przyda?? zostaw sobie do ciezszego lowienia niz ul. Na jednym multiku i tak sie nie skonczy a jak sprzedaz to pozniej bedziesz zalowal :)

Na mlynek do ul uzbierasz szybciej niz Ci sie wydaje :P no i UL-towe castingowanie wciaga jak nie wiem co

Edytowane przez hose4ras
  • Like 1

A t3 sv juz Ci sie nie przyda?? zostaw sobie do ciezszego lowienia niz ul. Na jednym multiku i tak sie nie skonczy a jak sprzedaz to pozniej bedziesz zalowal :)

Na mlynek do ul uzbierasz szybciej niz Ci sie wydaje :P no i UL-towe castingowanie wciaga jak nie wiem co

Gdybym kupił Aldka, to T3 może zostać bezrobotny. Założyłem sobie, że od tego sezonu celem moich wypraw będą tylko pstrągi :)

Gdybym kupił Aldka, to T3 może zostać bezrobotny. Założyłem sobie, że od tego sezonu celem moich wypraw będą tylko pstrągi :)

Jak fundusze pozwalaja to niech sobie lezy, bedzie aldek mial kolege :)

Jak sprzedaz to na bank stracisz, ciezko sprzedac multika za tyle ile jest wart. Nowke kupowales??

Ja niedawno wystawilem morruma zx, ostatecznie za 900zl i nie sprzedal sie a jest w idealnym stanie :/ chyba zostanie ze mna "for life"

Edytowane przez hose4ras

Tylko nie sam multik w ul łowi.Zgranie zestawu kij ,multik i plecionka to ta droższa część zabawy,ale o finansach nie mówimy. Drugie dno to nienaganna technika i dużo samozaparcia do jej osiągnięcia. Trzecia część to łowimy i wykorzystujemy umiejętności do maksa w każdych warunkach nie odpuszczając żadnej miejscówce , jednym zajmie to mniej innym więcej czasu ale jest to droga ciernista. Było na tym forum paru "miszczów" ura bura szef podwóra , i zdaje się coś o nich nie słychać. Oczywiście do pewnych wniosków każdy musi dojść sam rozważając plusy ujemne i dodatnie. Nie mówię że się nie da ,tylko na razie korba do prezentacji nielotów i wabików poniżej 2,5 grama jest bezkonkurencyjna. Być może producenci multików wyjdą na przeciw oczekiwaniom pewnej grupy klientów, ale to nie będzie prędko i tanio.

Edytowane przez welpa1809
  • Like 4