MRTNZ Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Tylko nie sam multik w ul łowi.Zgranie zestawu kij ,multik i plecionka to ta droższa część zabawy,ale o finansach nie mówimy. Drugie dno to nienaganna technika i dużo samozaparcia do jej osiągnięcia. Trzecia część to łowimy i wykorzystujemy umiejętności do maksa w każdych warunkach nie odpuszczając żadnej miejscówce , jednym zajmie to mniej innym więcej czasu ale jest to droga ciernista. Było na tym forum paru "miszczów" ura bura szef podwóra , i zdaje się coś o nich nie słychać. Oczywiście do pewnych wniosków każdy musi dojść sam rozważając plusy ujemne i dodatnie. Nie mówię że się nie da ,tylko na razie korba do prezentacji nielotów i wabików poniżej 2,5 grama jest bezkonkurencyjna. Być może producenci multików wyjdą na przeciw oczekiwaniom pewnej grupy klientów, ale to nie będzie prędko i tanio.Nie jest aż tak źle, można przez te cierniki - krzaki się przedrzeć... castowy UL trzeba po prostu pokochać. Może się to wiązać z ewentualnym wstrętem do cięższych wabików - w 2016 przy 10g miałem ból nadgarstka (podświadomy wmówiony) - jednak z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jest to super zabawa. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Pisałem w innym temacie że szukam niskobudżetowego multika pod ul ale właśnie obczaiłem lekkie szpulki do tatulki ct po 30$,waga 10.2g zakres rzutu od 1,5g więc chyba zarazie zainwestuję w to a później dokupię sobie drugą tatulke tylko type-r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patron Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Witam panowie szukam multika pod kij do 120g beda lataly z niego gumy 100g w porywach do 120g.Mysle o tatuli tylko pytanie ktora tatula poradzi sobie bez problemu z takim obciazeniem chyba ze macie inne typy multikow godnych polecenia.Z gory wielkie dzieki za odp i podpowiedzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Jeśli pytasz o Tatulę to ja używam do klocków do 130g Tatulę 200 HD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patron Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Jeśli pytasz o Tatulę to ja używam do klocków do 130g Tatulę 200 HD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patron Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Ta tatula o ktorej piszesz poradzi sobie w trolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Ja do tego typu łowienia uzywam Tatuli 150HD Custom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Wybrałem rozmiar 200 tylko z powodu większej pojemności szpulki. Reszta jest taka sama. Weszło na nią 127m Varivas 4.0 50LbCzy wytrzyma troll? zależy co będziesz ciągał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patron Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Panowie macie moze jakis namiar na ta tatule 200hd w dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Pewnie znajdziesz taniej http://rapa-sklep.pl/daiwa-tatula-200hsl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Proszę http://www.ebay.pl/itm/Daiwa-Tatula-Type-HD-200-HL-6-3-1-Baitcast-Reel-Left-Hand-200HL-HD200HL-/301697434639 i szybsza http://www.ebay.com/p/Daiwa-HD200HSL-Tatula-Type-HD-Baitcast-7-3-1-Left-Hand-Fishing-Reel/1729810947 Edytowane 27 Lutego 2017 przez welpa1809 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 To czy wytrzyma trol zależy z jakim przełożeniem weźmiesz. Jeśli na szybkim modelu będziesz co chwilę ściągał sdr'y to na zdrowie jej nie pójdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol50 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Mam w tej chwili podobny dylemat co wybrać do klocków 100 g +, Tatula wydaję się dobrym rozwiązaniem zastanawia mnie przełożenie czy nie lepiej wybrać 5,5 będzie mocniejsza a co za tym idzie mniej narażona na zniszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Ja przełożenie dobieram do długości kija, dłuższe pociągnięcia=potrzebny większy nawój, kwestia jednak idywidualnych preferencji, niektórzy muszą mieć szybkie a niektórzy szybkim nie potrafią prowadzić jerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Mam w tej chwili podobny dylemat co wybrać do klocków 100 g +, Tatula wydaję się dobrym rozwiązaniem zastanawia mnie przełożenie czy nie lepiej wybrać 5,5 będzie mocniejsza a co za tym idzie mniej narażona na zniszczenie.Zdecydowanie nie. Przynętę rzucasz kijem, prace nadajesz pociągając kijem (a jerki nie są przynętami stawiającymi zbyt duży opór) a kołowrotkiem wybierasz luz powstały przy "zawijaniu" przynęty. I tutaj większe przełożenie ma tylko zalety. A poza tym w przypadku każdego zestawu, zastosowanego do konkretnej przynęty, warto przeciągnąć ją przy łodzi i poznać pracę wabika przy danym sposobie prowadzenia, zapamiętać i trzymać się tego podczas łowienia stosując od tego odstępstwa, które najczęściej dają zaskakujące wyniki ... nie zawsze to co nam się widzi jest skuteczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Mam w tej chwili podobny dylemat co wybrać do klocków 100 g +, Tatula wydaję się dobrym rozwiązaniem zastanawia mnie przełożenie czy nie lepiej wybrać 5,5 będzie mocniejsza a co za tym idzie mniej narażona na zniszczenie.W przeciwieństwie do Roberta napiszę że z mniejszym przełożeniem będzie na pewno mocniejsza ale nawój jak dla mnie pod jerki za mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patron Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Wielkie dzieki panowie za info decyzja podjeta bedzie tatula hd200 teraz tylko znalesc w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol50 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Moje doświadczenie z jerkami jest znikome ale to przełożenie nie daje mi spokoju może alternatywą będzie wybranie przekładni 6,3 Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 W przeciwieństwie do Roberta napiszę że z mniejszym przełożeniem będzie na pewno mocniejsza ale nawój jak dla mnie pod jerki za mały. Chyba nigdzie nie pisałem o relacji przełożenie / moc ? Tylko o zaletach większego przełożenia. A co do nawoju to pełna zgodność (i jak już wielu, wielokrotnie pisało nie liczy się przełożenie ty;ko faktyczny nawój na szpulę ... jeśli chodzi potrzeby zastosowania)) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Dla mnie i tak najlepsze jest przełożenie z pudełka na kij .A poważniej,utarło się twierdzenie-mniejsze przełożenie,mocniejsza i trwalsza przekładnia.Konkretnie-dlaczego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Chyba nigdzie nie pisałem o relacji przełożenie / moc ? Tylko o zaletach większego przełożenia. A co do nawoju to pełna zgodność (i jak już wielu, wielokrotnie pisało nie liczy się przełożenie ty;ko faktyczny nawój na szpulę ... jeśli chodzi potrzeby zastosowania))Napisałeś pol50, on 27 Feb 2017 - 17:01, said:Mam w tej chwili podobny dylemat co wybrać do klocków 100 g +, Tatula wydaję się dobrym rozwiązaniem zastanawia mnie przełożenie czy nie lepiej wybrać 5,5 będzie mocniejsza a co za tym idzie mniej narażona na zniszczenie.Zdecydowanie nie. Przynętę rzucasz kijem, prace nadajesz pociągając kijem (a jerki nie są przynętami stawiającymi zbyt duży opór) a kołowrotkiem wybierasz luz powstały przy "zawijaniu" przynęty. I tutaj większe przełożenie ma tylko zalety. A poza tym w przypadku każdego zestawu, zastosowanego do konkretnej przynęty, warto przeciągnąć ją przy łodzi i poznać pracę wabika przy danym sposobie prowadzenia, zapamiętać i trzymać się tego podczas łowienia stosując od tego odstępstwa, które najczęściej dają zaskakujące wyniki ... nie zawsze to co nam się widzi jest skuteczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Rany Boskie ... jak w prokuraturze Moje..."Zdecydowanie nie"...odnosi się do ..."czy nie lepiej wybrać 5,5"... a nie do: ...będzie mocniejsza a co za tym idzie mniej narażona na zniszczenie.:...(nie mam nic więcej na swoją obronę ) Edytowane 27 Lutego 2017 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Zrozumiano Edytowane 27 Lutego 2017 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Vadamecum castingowca Napisałeś pol50, on 27 Feb 2017 - 17:01, said: Zdecydowanie nie. Przynętę rzucasz kijem, prace nadajesz pociągając kijem (a jerki nie są przynętami stawiającymi zbyt duży opór) a kołowrotkiem wybierasz luz powstały przy "zawijaniu" przynęty. I tutaj większe przełożenie ma tylko zalety. A poza tym w przypadku każdego zestawu, zastosowanego do konkretnej przynęty, warto przeciągnąć ją przy łodzi i poznać pracę wabika przy danym sposobie prowadzenia, zapamiętać i trzymać się tego podczas łowienia stosując od tego odstępstwa, które najczęściej dają zaskakujące wyniki ... nie zawsze to co nam się widzi jest skuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Pewnie znajdziesz taniej http://rapa-sklep.pl/daiwa-tatula-200hsl.htmlTaniej będzie ciężko jedynie szukać okazji na JB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi