Skocz do zawartości

Multiplikator do średniego łowienia do 30g

Pawel84

Rekomendowane odpowiedzi

Na tym kanale jest również porównanie tatuli ct z curado 71 i tu shimano również wypada lepiej.

Miałem Tatule 100hsl ze szpulką JDM i Curado 201I. Tatuli nie mam nic do zarzucenia ale przyjemniejszy w obsłudze był Shimano.

Wg mnie jest trochę lepiej spasowany, odległości były większe a osiąganie ich wydawało się prostsze. Co do hamulca to nawet jak przegiąłem z ustawieniami to łatwiej było mi kontrolować szpulkę w 201I. Niestety nie potrafię odpowiedzieć z czego to mogło wynikać.

Gdybym miał wybierać to do podanego przedziału przynęt wybrałbym 71.

Edytowane przez erqgth
  • Like 2

Witam,

nim ukręciłem gwint śruby małego revo3 beast, łączącej ramę z panelami bocznymi, dużo eksperymentowałem z ustawieniami hamulców rzutowych. Np. rzucałem na odległość raz z wyłączonym hamulcem odśrodkowym i włączonym magnetykiem i zaraz potem odwrotnie z wyłączonym magnetykiem i włączonym hamulcem odśrodkowym. Nie wiem czym to wytłumaczyć ale wygrywał odśrodkowy. Revo beast był na gwarancji ale nie chciałem zwrotu kosztów i mam nowy. Odkleiłem magnesy i szpulka kręci się swobodniej.

W revo4 poprawili dostęp do hamulca i dalej odsunęli wodzik. Podobny teraz do Curado ale jak centryfuga to chyba od ABU.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Daiwa Zillion [emoji106][emoji123]

Upsssss.przepraszam, nie ten budżet [emoji24]

Może Abu S,SX lub STX lub Shimano Curado 201/ Scorpion 151[emoji106]

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez ManieQ
  • Like 1

• 5 miesięcy temu...

Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich czytających, szukam młyneczka, któryzapelni brakujące miejsce na wieszaku. Multik musi komfortowo obsłuży mi 7-30g. Chciałbym wydać w granicach 800 zł i interesują mnie nowe maszynki. Na chwilę obecną stawiam na tatule tw sv, myśle jeszcze o abu lv7, z wyścigu odpadł alphas sv( nie mógłbym na niego patrzeć... Bleee????????).

post-63604-0-32035100-1539597753_thumb.jpeg

• Like 1

Tatula SV to bedzie bardzo dobry wybór.Jeśli natomiast nie zależy Ci koniecznie na szpulce SV to równie dobrym wyborem(a pod kątem startu od dołu nawet lepszym)będzie Tatula CT Type R.Miałem obydwa.Zalety szpulki SV oczywiście bardzo doceniam ale mi osobiście do kijka uncjowego bardziej podeszła rzeczona Type R.Bardzo uniwersalny multik,bardzo fajnie startujący od dołu już spokojnie od 5g.skupionej masy.Jest oczywiście jeszcze sporo multików Shimano które ogarną świetnie planowany zakres ale jako że moje doświadczenia z Shimano to tylko CC BFS więc się nie wypowiadam .Wybór w planowanym budżecie masz spory :) .

• Like 2

Tatula CT 100HSL, mam, używam, po wymianie łożysk i z płytką szpulą startuje już od 4g (z wiatrem nawet 2,5g). Górna granica jaką próbowałem to 40g, a zapewne bez problemów ogarnie znacznie więcej.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

Ten wątek przeczytałeś? Może na coś natrafisz?

http://jerkbait.pl/topic/7481-multiplikator-do-lekkiego-spiningu/

Z czytania słaby jestem i leniwy, czekam na gotowe  :P

Większość multików z tamtego wątku to 50ki i 70ki, przynęty w interesującym mnie zakrecie obsłużą, baa nawet lepiej sobie poradzą z 7 gramami, ale ja raczej w rozmiar 100 celuje, tylko i wyłącznie ze względu na pojemność szpuli ;)

Mam Revo deez 6 i on również świetnie współpracuje z lekkimi wabikami. Bardzo dopieszczony młynek mogę zdecydowanie polecić. Lekka szpulka około 10g z większą pojemnością linki również dobrze wpasuje się w temat.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 3 tygodnie później...

Nie mam porównania do tego DAMA-a ale ciężko mi wyobrazić sobie dorosłą osobę dla której CT byłaby za duża.To musiałyby być naprawdę malutkie rączki:-)).Kwestia wygody i tego jak konkretny multik leży w dłoni to już coś zupełnie innego i wcale nie wielkośc musi być tu najważniejsza.

• Like 2