hudy76 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Taki mały teścik w plenerze. Dwa multiplikatory: Steez A ze szpulką SV (10 lb Spidewire Dura Silk) i RCS (20 lb Siglon PEx4 + łożysko SLP) i Team Lew’s Lite Speed Spool LFS (16 lb Sufix Nanobraid). Wędzisko, przynęty i operator ten sam. Pomiary mierzone po opadnięciu przynęty i skasowaniu nadmiaru linki. Przynęty: 7.5, 10, 14 i 17 g. Niżej nie chciało mi się sprawdzać, bo mam do tego odpowiedniejsze konstrukcje. Wynik w metrach. Steez+SV Steez+RCS Team Lew’s7.5 g. 26 27 2610 g. 27 32 3114 g. 35 41 3517 g. 41 45 40 Kto chce niech potraktuje test z przymrużeniem oka, kto chce niech wyciąga jakieś wnioski. Team Lew's waży 160 g, czyli wagowo nie ustępuje Steezowi.Szpulka RCS tańsza niż SV, Team Lew’sa kupiłem w stanie idealnym dużo poniżej kosztów sprowadzenia SV-ki. Szkoda, że ta firma jest tak mało popularna w Polsce, bo śmiem twierdzić, że byłaby ciekawą alternatywą dla A, D i S. https://www.youtube.com/watch?v=4kd4D0iQzD0 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Firma LEW'S jest tak samo niepopularna i niedoceniana w Polsce jak PFLUEGER a ich multiki na prawdę potrafią zaskoczyć osiągami i jakością wykonania (dość leciwego Pfluegera miałam i nie wiem po co sprzedałem ) Edytowane 6 Stycznia 2019 przez BOB 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Jest jeszcze Quantum. Nad Lew'sem się zastanawiałem swojego czasu. Mieli spory wybór. Ale jakoś tak wyszło, iż ostateczna decyzja nie zapadła. Robert, z Pfluegera fajne były Supreme i Patriarchy. Trion to najniższa półka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Taki mały teścik w plenerze. Dwa multiplikatory: Steez A ze szpulką SV (10 lb Spidewire Dura Silk) i RCS (20 lb Siglon PEx4 + łożysko SLP) i Team Lew’s Lite Speed Spool LFS (16 lb Sufix Nanobraid). Wędzisko, przynęty i operator ten sam. Pomiary mierzone po opadnięciu przynęty i skasowaniu nadmiaru linki. Przynęty: 7.5, 10, 14 i 17 g. tt.jpgNiżej nie chciało mi się sprawdzać, bo mam do tego odpowiedniejsze konstrukcje. Wynik w metrach. Steez+SV Steez+RCS Team Lew’s7.5 g. 26 27 2610 g. 27 32 3114 g. 35 41 3517 g. 41 45 40 Kto chce niech potraktuje test z przymrużeniem oka, kto chce niech wyciąga jakieś wnioski. Team Lew's waży 160 g, czyli wagowo nie ustępuje Steezowi.Szpulka RCS tańsza niż SV, Team Lew’sa kupiłem w stanie idealnym dużo poniżej kosztów sprowadzenia SV-ki. Szkoda, że ta firma jest tak mało popularna w Polsce, bo śmiem twierdzić, że byłaby ciekawą alternatywą dla A, D i S. https://www.youtube.com/watch?v=4kd4D0iQzD0 Ja tym rzucałem i zgadzam się z autorem w całej rozciągłości. Ten "lew"s jest świetny A rzucałem nie byle czym bo wędką 20 funtową (cokolwiek by to znaczyć miało ) marki sentkroj, a na końcu przynęta 4 gramowa I całkiem zadowalające wyniki miałem Edytowane 6 Stycznia 2019 przez SlawekNikt 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Skoro z tej "najniższej" półki tak latało to co dalej ...??? Qantuma Smoke też miałem i złego słowa nie powiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Ja tym rzucałem i zgadzam się z autorem w całej rozciągłości. Ten "lew"s jest świetny A rzucałem nie byle czym bo wędką 20 funtową (cokolwiek by to znaczyć miało ) marki sentkroj, a na końcu przynęta 4 gramowa I całkiem zadowalające wyniki miałem Miałeś wrzucić filmik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Właśnie to miałem na myśli, Robercie. Dalej już tylko lepiej, no ale i drożej. Trzeba się przełamać i kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Miałeś wrzucić filmik... Hubert przydałoby się powtórzyć kręcenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) ...Sławek, nie podpuszczaj, na razie musisz przełożyć takie pomysły..Front arktyczny ciągnie... Edytowane 6 Stycznia 2019 przez bob74 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Hubercie, mógłbyś jeszcze podać wagi szpulek z nawiniętymi linkami? Może wiesz jak fabryczna szpulka się prezentuje rzutowo w kontekście przeprowadzonych testów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 1. Team Lew's 2. Steez + SV 3 RCS 1012 Fabryczna szpulka od którego multiplikatora? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Chodzi mi o fabryczną od Steez A. Może coś mieszam, ale z tego co wiem to nie ma on szpuli SV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Niestety nie pomogę, bo kupiłem go już ze szpulką SV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 https://www.hedgehog-studio.co.jp/phone/product/3765 Tutaj mamy szpulkę od steez A i jak dla mnie jest to szpula SV Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 https://www.hedgehog-studio.co.jp/phone/product/3765 Tutaj mamy szpulkę od steez A i jak dla mnie jest to szpula SV Wg mnie to 14gramowa szpulka MagForce Z, a nie SV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 I całe porównanie można sobie wsadzić... Induktor w szpulce SV się niestety blokuje. Kolejna szpulka, którą dotknęła ta przypadłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogun Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Witam. Może już było, może nie albo nie mogę znaleźć. Otóż poszukuje multiplikatora w niskim profilu do rzucania średnimi przynętami w zakresie 7-25 max. 30g. Będzie sparowany z kijem 17 Lb. Miejsce połowu to zarówno rzeka jak i zbiornik zaporowy. W obu łowiskach celem połowu będzie szczupak, boleń może jakiś większy okoń. W obu możliwy przyłów sandacza oraz suma. I tu jest właśnie dylemat - jaki multi żeby móc nawiązać walkę z przyłowem wąsatego tak do 150 cm ale żeby móc komfortowo obsłużyć wymienione przynęty i gatunki ryb. Co koledzy by w tym temacie polecili. Wstępnie mam wybrane trzy typy do tego celu. Budżet to około 2000 zł. Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Ciężko będzie pogodzić te wymagania. 7-25 i przyłów suma ok.1,5 metra. Musisz iść na kompromis. Albo jedno kosztem drugiego i vice versa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogun Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Sławek dzięki, faktycznie przeoczyłem a czytałem. Novis no może z tym 1,5 mi to przesada ale jak 1,2 mi wyjedzie to będzie ok. Wiem że do suma to inny sprzęt musi być więc 7-25 zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Jednym zestawem obganiasz tyle gatunków? Zakładam, że jak łowisz szczupaki, to linkę masz odpowiednio mocną, do tego przypon na szczupacze zęby. Nie przeszkadza to okoniom i boleniom? Jeżeli masz taki budżet to masz pole do popisu. Osobiście mogę polecić Alphasa SV, Steeza SV w wersjach SHL. Suma samym hamulcem ciężko będzie szybko zatrzymać, ale jak się jeszcze zatrudni kciuk, to jest na to szansa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Witam.Może już było, może nie albo nie mogę znaleźć.Otóż poszukuje multiplikatora w niskim profilu do rzucania średnimi przynętami w zakresie 7-25 max. 30g. Będzie sparowany z kijem 17 Lb. Miejsce połowu to zarówno rzeka jak i zbiornik zaporowy. W obu łowiskach celem połowu będzie szczupak, boleń może jakiś większy okoń. W obu możliwy przyłów sandacza oraz suma. I tu jest właśnie dylemat - jaki multi żeby móc nawiązać walkę z przyłowem wąsatego tak do 150 cm ale żeby móc komfortowo obsłużyć wymienione przynęty i gatunki ryb. Co koledzy by w tym temacie polecili. Wstępnie mam wybrane trzy typy do tego celu.Budżet to około 2000 zł.Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.Jedyne co mi przychodzi do głowy to Curado seria D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Wedle mojej oceny większość konstrukcji ogarnie taki zakres. Każdy brand oferuje to czego potrzebujesz. Budżet jaki masz wystarczy na 3 szt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluzjonista Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Gdybym nie musiał nawinąć nie wiadomo ile grubej plecionki, to zainwestowałbym w Bantama MGL. Ten aluminiowy czołg z mosiężną przekładnią (drobne uzębienie) jest i piękny (moim zdaniem), i nad wyraz mocny. Siedem gramów wyekspediuje, szpula MGL swoje robi. Oczko prowadnicy posuwu jest lejkowate, jednak gdyby było oddalone troszeczkę dalej od szpuli, byłoby jeszcze lepiej (jak np. w Metanium MGL). Wydaje się, że Bantam tylko by czekał na przyłów w postaci sumka, reszta byłaby dla niego nudną rutyną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Sądzę, że ta odległość wodzika od szpuli jest przereklamowana. Weźmy dla przykładu CC .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluzjonista Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 (edytowane) Coś jest w tym, o czym piszesz. Rozsądek podpowiada, że im cieńsza i bardziej miękka linka, tym mniejszy wpływ położenia wodzika i jego kształtu na odległość rzucania, jednak też nie każdy multiplikator musi być rekordzistą pod względem własności rzutowych. Mam takiego jednego niskoprofilowego ancymona, który ma wodzik bliżej szpuli niż niektóre okrągłe multiplikatory, więc mogłem robić pewne doświadczenia. Gdy nawinę na niego plecionkę (użyję umownego określenia, czyli średnicy...) o grubości 0,1-0,12 mm, to różnica odległości między nim a takim, który dobrze miota, jest żadna (wagi i pojemności szpul w zasadzie identyczne). Widoczne dysproporcje w odległości rzutu występują w przypadku użycia plecionki 0,19 mm (taką testowałem na obu multiplikatorach). Niestety, szum na prowadnicy i jej "telepanie" na boki są zauważalne, szczególnie gdy oczko wodzika jest w skrajnym położeniu. Nikt jednak nie mówił, ze ten sprzęt został stworzony do bicia rekordów, raczej do precyzyjnych, krótkich rzutów, a ja to akceptuję, bo już dawno wycofałem się z wyścigu o odległość (co poskutkowało tym, że w swoich łowiskach zacząłem łowić ryby prawie pod nogami, jak nigdy dotąd...). Wydaje się, że dany multiplikator trzeba oceniać jako całość (banał), bez zbędnego rozdrabniania się i rozwodzenia nad konkretną cechą. Wspomniany przez Ciebie CC jest dobrym przykładem, bo albo go lubisz, albo... lubisz mniej. Nigdy bym nie zdyskwalifikował multiplikatora tylko dlatego, że jego wodzik został umieszczony pięć milimetrów bliżej, niż podpowiada chłopski rozum, bo z tym konkretnym rozumem to różnie bywa (statki cięższe od powietrza nigdy nie uniosą się w tymże powietrzu!). Edytowane 2 Września 2019 przez Iluzjonista 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi