Skocz do zawartości

Multiplikator do średniego łowienia do 30g

Pawel84

Rekomendowane odpowiedzi

Taki mały teścik w plenerze. Dwa multiplikatory: Steez A ze szpulką SV (10 lb Spidewire Dura Silk) i RCS (20 lb Siglon PEx4 + łożysko SLP) i Team Lew’s Lite Speed Spool LFS (16 lb Sufix Nanobraid). Wędzisko, przynęty i operator ten sam. Pomiary mierzone po opadnięciu przynęty i skasowaniu nadmiaru linki. Przynęty: 7.5, 10, 14 i 17 g. post-55546-0-55733100-1546788716_thumb.jpg

Niżej nie chciało mi się sprawdzać, bo mam do tego odpowiedniejsze konstrukcje. Wynik w metrach.

Steez+SV     Steez+RCS      Team Lew’s

7.5 g.         26                   27                    26

10 g.          27                   32                    31

14 g.          35                   41                    35

17 g.          41                   45                    40

Kto chce niech potraktuje test z przymrużeniem oka, kto chce niech wyciąga jakieś wnioski. Team Lew's waży 160 g, czyli wagowo nie ustępuje Steezowi.

Szpulka RCS tańsza niż SV, Team Lew’sa kupiłem w stanie idealnym dużo poniżej kosztów sprowadzenia SV-ki. Szkoda, że ta firma jest tak mało popularna w Polsce, bo śmiem twierdzić, że byłaby ciekawą alternatywą dla A, D i S.

https://www.youtube.com/watch?v=4kd4D0iQzD0

• Like 10

Firma LEW'S jest tak samo niepopularna i niedoceniana w Polsce jak PFLUEGER a ich multiki na prawdę potrafią zaskoczyć osiągami i jakością wykonania (dość leciwego Pfluegera miałam i nie wiem po co sprzedałem :( )

post-52107-0-77137900-1546792218_thumb.jpg

post-52107-0-22737100-1546792228_thumb.jpg

post-52107-0-38469400-1546792243_thumb.jpg

Edytowane przez BOB
  • Like 4

Taki mały teścik w plenerze. Dwa multiplikatory: Steez A ze szpulką SV (10 lb Spidewire Dura Silk) i RCS (20 lb Siglon PEx4 + łożysko SLP) i Team Lew’s Lite Speed Spool LFS (16 lb Sufix Nanobraid). Wędzisko, przynęty i operator ten sam. Pomiary mierzone po opadnięciu przynęty i skasowaniu nadmiaru linki. Przynęty: 7.5, 10, 14 i 17 g. attachicon.gif tt.jpg

Niżej nie chciało mi się sprawdzać, bo mam do tego odpowiedniejsze konstrukcje. Wynik w metrach.

Steez+SV     Steez+RCS      Team Lew’s

7.5 g.         26                   27                    26

10 g.          27                   32                    31

14 g.          35                   41                    35

17 g.          41                   45                    40

Kto chce niech potraktuje test z przymrużeniem oka, kto chce niech wyciąga jakieś wnioski. Team Lew's waży 160 g, czyli wagowo nie ustępuje Steezowi.

Szpulka RCS tańsza niż SV, Team Lew’sa kupiłem w stanie idealnym dużo poniżej kosztów sprowadzenia SV-ki. Szkoda, że ta firma jest tak mało popularna w Polsce, bo śmiem twierdzić, że byłaby ciekawą alternatywą dla A, D i S.

https://www.youtube.com/watch?v=4kd4D0iQzD0

Ja tym rzucałem i zgadzam się z autorem w całej rozciągłości. Ten "lew"s jest świetny :)

A rzucałem nie byle czym bo wędką 20 funtową (cokolwiek by to znaczyć miało :P) marki sentkroj, a na końcu przynęta 4 gramowa :D

I całkiem zadowalające wyniki miałem :)

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 3

Ja tym rzucałem i zgadzam się z autorem w całej rozciągłości. Ten "lew"s jest świetny :)

A rzucałem nie byle czym bo wędką 20 funtową (cokolwiek by to znaczyć miało :P) marki sentkroj, a na końcu przynęta 4 gramowa :D

I całkiem zadowalające wyniki miałem :)

Miałeś wrzucić filmik...

• 7 miesięcy temu...

Witam.

Może już było, może nie albo nie mogę znaleźć.

Otóż poszukuje multiplikatora w niskim profilu do rzucania średnimi przynętami w zakresie 7-25 max. 30g. Będzie sparowany z kijem 17 Lb. Miejsce połowu to zarówno rzeka jak i zbiornik zaporowy. W obu łowiskach celem połowu będzie szczupak, boleń może jakiś większy okoń. W obu możliwy przyłów sandacza oraz suma. I tu jest właśnie dylemat - jaki multi żeby móc nawiązać walkę z przyłowem wąsatego tak do 150 cm ale żeby móc komfortowo obsłużyć wymienione przynęty i gatunki ryb. Co koledzy by w tym temacie polecili. Wstępnie mam wybrane trzy typy do tego celu.

Budżet to około 2000 zł.

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

Jednym zestawem obganiasz tyle gatunków? Zakładam, że jak łowisz szczupaki, to linkę masz odpowiednio mocną, do tego przypon na szczupacze zęby. Nie przeszkadza to okoniom i boleniom? 

Jeżeli masz taki budżet to masz pole do popisu. Osobiście mogę polecić Alphasa SV, Steeza SV  w wersjach SHL. Suma samym hamulcem ciężko będzie szybko zatrzymać, ale jak się jeszcze zatrudni kciuk, to jest na to szansa. 

• Like 1

Witam.

Może już było, może nie albo nie mogę znaleźć.

Otóż poszukuje multiplikatora w niskim profilu do rzucania średnimi przynętami w zakresie 7-25 max. 30g. Będzie sparowany z kijem 17 Lb. Miejsce połowu to zarówno rzeka jak i zbiornik zaporowy. W obu łowiskach celem połowu będzie szczupak, boleń może jakiś większy okoń. W obu możliwy przyłów sandacza oraz suma. I tu jest właśnie dylemat - jaki multi żeby móc nawiązać walkę z przyłowem wąsatego tak do 150 cm ale żeby móc komfortowo obsłużyć wymienione przynęty i gatunki ryb. Co koledzy by w tym temacie polecili. Wstępnie mam wybrane trzy typy do tego celu.

Budżet to około 2000 zł.

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to Curado seria D. 

Gdybym nie musiał nawinąć nie wiadomo ile grubej plecionki, to zainwestowałbym w Bantama MGL. Ten aluminiowy czołg z mosiężną przekładnią (drobne uzębienie) jest i piękny (moim zdaniem), i nad wyraz mocny. Siedem gramów wyekspediuje, szpula MGL swoje robi. Oczko prowadnicy posuwu jest lejkowate, jednak gdyby było oddalone troszeczkę dalej od szpuli, byłoby jeszcze lepiej (jak np. w Metanium MGL). Wydaje się, że Bantam tylko by czekał na przyłów w postaci sumka, reszta byłaby dla niego nudną rutyną. 

• Like 1

Coś jest w tym, o czym piszesz. Rozsądek podpowiada, że im cieńsza i bardziej miękka linka, tym mniejszy wpływ położenia wodzika i jego kształtu na odległość rzucania, jednak też nie każdy multiplikator musi być rekordzistą pod względem własności rzutowych. Mam takiego jednego niskoprofilowego ancymona, który ma wodzik bliżej szpuli niż niektóre okrągłe multiplikatory, więc mogłem robić pewne doświadczenia. Gdy nawinę na niego plecionkę (użyję umownego określenia, czyli średnicy...) o grubości 0,1-0,12 mm, to różnica odległości między nim a takim, który dobrze miota, jest żadna (wagi i pojemności szpul w zasadzie identyczne). Widoczne dysproporcje w odległości rzutu występują w przypadku użycia plecionki 0,19 mm (taką testowałem na obu multiplikatorach). Niestety, szum na prowadnicy i jej "telepanie" na boki są zauważalne, szczególnie gdy oczko wodzika jest w skrajnym położeniu. Nikt jednak nie mówił, ze ten sprzęt został stworzony do bicia rekordów, raczej do precyzyjnych, krótkich rzutów, a ja to akceptuję, bo już dawno wycofałem się z wyścigu o odległość (co poskutkowało tym, że w swoich łowiskach zacząłem łowić ryby prawie pod nogami, jak nigdy dotąd...). 

Wydaje się, że dany multiplikator trzeba oceniać jako całość (banał), bez zbędnego rozdrabniania się i rozwodzenia nad konkretną cechą. Wspomniany przez Ciebie CC jest dobrym przykładem, bo albo go lubisz, albo... lubisz mniej. Nigdy bym nie zdyskwalifikował multiplikatora tylko dlatego, że jego wodzik został umieszczony pięć milimetrów bliżej, niż podpowiada chłopski rozum, bo z tym konkretnym rozumem to różnie bywa (statki cięższe od powietrza nigdy nie uniosą się w tymże powietrzu!). 

Edytowane przez Iluzjonista
  • Like 2