Skocz do zawartości

Multiplikator do średniego łowienia do 30g

Pawel84

Rekomendowane odpowiedzi

to prawda kij jest dosyc mocarny :) wiec mysle ze mozex i nawet 35 da rade rzucic stad problem ktory multik :/

Zodias 1610M to 7-21 g i ogarnia do 30 g maksymalnie ale komfort jest powiedzmy do 25 g.

Zodias 1610MH to bodajże 12-42g i to już inna bajka ale o tym się nie wypowiem bo nie miałem go w rękach.

BTW do tego 1610M mam Curado DC i może dupy nie urywa ale działa dosyć poprawnie.

Metanium czy Zilion będą sie super sprawdzać w tym przedziale wagowym, kwestia co kto woli jeden woli Shimano drugi Daiwe.

Edytowane przez lukaszkosciukiewicz
  • Like 1

Zodias 1610M to 7-21 g i ogarnia do 30 g maksymalnie ale komfort jest powiedzmy do 25 g.

Zodias 1610MH to bodajże 12-42g i to już inna bajka ale o tym się nie wypowiem bo nie miałem go w rękach.

BTW do tego 1610M mam Curado DC i może dupy nie urywa ale działa dosyć poprawnie.

Metanium czy Zilion będą sie super sprawdzać w tym przedziale wagowym, kwestia co kto woli jeden woli Shimano drugi Daiwe.

w takim razie pomacam w sklepie i zobaczymy ktory mi podpasuje :) 

zastanawialem sie jeszcze ewentualnie nad nowy mscorpionem ale z tym  multiplikatorem nie mialem wogole doczynienia

Witam 

Mam pewną zagwostkę, otoż planuje złożenie nowego zestawu shimano zodias 1610mh 7-21 ... Ktory z tych multikow lepiej sie sprawdzi do przynet max 35 gramow ? 

Sprawdzałeś, czy 35 g przynęty Zodias udźwignie?

Zobacz na YT Sławek Soboleski,to Ci "gały wyjdą" ze zdziwienia ile ten kijek może.

• 10 miesięcy temu...

Witam.

Potrzebuje porady w kwestii doboru multika do kija, mianowicie Adreny Poison 172H (14/42gr). Ostrze zęby na CC201 ale czy nie będzie to zbyt „potężna” maszyna do takiej wędki? Przedział wagowy przynęt (twitche, sdry może mniejszy Glider, rzadziej opad gumą) taki jak cw Adreny może czasami ciut wyżej. Drugą opcją jest Antares 19’ i w tym przypadku wiem, że ten multik spełniłby moje oczekiwania jednak wolę dopytać się o tę Calcutte 201.

Zdaję sobie z tego sprawę, że 101 wystarczyłaby ale raz, że z dostępnością setki jest problem bo trzeba ciągnąć z rodzimego rynku raczej a to komplikuje sprawę a dwa mam przyzwolenie od żony na zakup i korzystam póki mogę :D 201 mam od ręki do kupienia więc stąd moje zapytanie.

CC201 obskoczy bez dwóch zdań. Jeśli nie miałeś z nią fizycznie kontaktu to nowe 201 są na prawdę małe, trwałe i uniwersalne. Bardzo łatwe w tuningu i z masą części zamienych. Czy są optymalne do kija jaki podałeś to już inna kwestia. Wagowo moim zdaniem nie optymalne ale akceptowalne.

Musisz wybrać czy uniwersalny multik z zakresu 10-150g (moim zdaniem). Tutaj Calcutta wygrywa. Możesz ją podpiąć pod kilka wędek z powyższych zakresow. Łatwy tuning i naprawa przez długie lata. Łatwa ewentualną odsprzedaż. Czy dopasowany (czytaj jeden z wielu w arsenale multiplikatorów), spięty wagowo z kijem, dający komfort pracy przez cały dzień - tutaj jest na prawdę dużo lepszych opcji.

Edytowane przez snup

Dziękuję panowie za odpowiedzi.

Muszę szczerze przyznać, że zakup tej CC to chcjestwo do potęgi z mojej strony i wiem, że do takiego zakresu wagowego sprawdziłby się lepiej chociażby Metanium ale to Calcutta ma w sobie to coś czego inne kołowrotki nie mają ???? tak czy owak decyzja zapadła, najwyżej odsprzedam jeśli finalnie nie będzie to mój „dream reel”.

CC201 obskoczy bez dwóch zdań. 

Musisz wybrać czy uniwersalny multik z zakresu 10-150g (moim zdaniem). Tutaj Calcutta wygrywa. Możesz ją podpiąć pod kilka wędek z powyższych zakresow. 

Jaką linkę polecisz do tak szerokiego zestawu przynęt? 

• Like 2

Z Twojej recenzji zrozumiałem, że nad wodę mogę zabrać jeden multiplikator, trzy wędziska i opędzlować wszystkie przynęty w zakresie 10 - 150. Stąd moje pytanie o linkę. Tobie być może chodziło o to, że jest to tak uniwersalny sprzęt, że można go wykorzystać do budowy różnych zestawów. :) Np. trzy wędziska, trzy multiplikatory i trzy różna linki.

Z Twojej recenzji zrozumiałem, że nad wodę mogę zabrać jeden multiplikator, trzy wędziska i opędzlować wszystkie przynęty w zakresie 10 - 150. Stąd moje pytanie o linkę. Tobie być może chodziło o to, że jest to tak uniwersalny sprzęt, że można go wykorzystać do budowy różnych zestawów. :) Np. trzy wędziska, trzy multiplikatory i trzy różna linki.

Dokładnie???? sam przeczytałem moją odpowiedz i faktycznie mogłem być bardziej precyzyjny. Wracając do CC to moim zdaniem głównie kupuje się ją z"chciejstwa". Ale nie ma w tym nic złego ???? To na prawdę dobry sprzęt + dużo złota i okrągły kształt... Czasami łatwiej nam wydać pieniądze na coś tak nietuzinkowego na tle konkurencji.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam , proszę o pomoc. Biorę pod uwage 1 z 2 multiplikatorow i chciałbym aby obsłużył komfortowo zakres 10-25g masy łącznej w parze z dość sztywną szczytową wędka w długości 198.

Tatula sv tw 103 czy curado 71mgl ? Który z nich powinien stwarzać mniej problemów ?

71 mgl w wersji przełożenia xg po dwóch sezonach ( bez serwisu [emoji854]) zaczął dużo gorzej pracować . Głównie lowilem przynetami 10-15 gram . Przy wirującym ogonku 18g przekładnia nie brzmi fajnie [emoji52], gumy spoko . Jeżeli chodzi o shimano rozważył bym na Twoim miejscu ciut większy model

( moj 71mgl to jest poprzednia wersja )

Wysłane faxem

Rozumiem ze masz na myśli 151mgl ? Mam curado dc 151 i do tak lekkiej wedki wolałbym żeby był odrobinę mniejszy - bardziej kompaktowy . Chyba że 151 będzie mniejszy niż 151dc?

Nie tylko , kupiłem ostatnio 151mgl i bardzo mi się podoba , szczególnie duża korba . On ma szpulkę w okolicy 14 gram czyli tyle samo co 71 …dobre opinie zbiera . Pytałem przed zakupem tu na forum ale nikt się nie podzielił żadnym info wiec kupiłem trochę w ciemno i jestem bardzo zadowolony . 150 DC to tak naprawdę 200 [emoji846] … ale rozważ SLX 151 XT …kupiłem ostatnio okazyjnie trochę tak z pazerności na zapas [emoji23]…wczoraj rzucałem i powiem ze jestem pod dużym wrażeniem , rzucałem przynetami 10-20 gram , lata daleko , brody się nie doczekałem mimo ze kombinowałem z ustawieniami …na jednym bloczku i 3-4 na pokrętle latało wszystko w kosmos

151 jest mniejszy , mogę zrobić fotę dla porównania z 201 …ale ten SLX XT to jest super kołowrotek w dobrych pieniądzach

Wysłane faxem

Edytowane przez marek3miasto

Nie tylko , kupiłem ostatnio 151mgl i bardzo mi się podoba , szczególnie duża korba . On ma szpulkę w okolicy 14 gram czyli tyle samo co 71 …dobre opinie zbiera . Pytałem przed zakupem tu na forum ale nikt się nie podzielił żadnym info wiec kupiłem trochę w ciemno i jestem bardzo zadowolony

Napisz coś więcej o tym MGL tez się ,zastanawiam, chciałem zestawić z Westinem W3 Finesse T&C 7-21.