Durzy Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 A co ma przekładnia do jerkow 120 gramowych ? Czy nawet gum ? Nie doceniacie chyba multikow. Co innego wielkie spinerbaity, woblery sie i inne przynęty stawiające opór. Według mnie nawet za rok przekładnia bedzie dalej w dobrym stanie. W zasadzie masz rację, ale co będzie po kilku porządnych odstrzeleniach 120 gramowych klocków. Nie rozleci się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Ale co ma sie rozlecieć ? Przekładnia ? Jest przecież odłączona podczas rzutu. Szpula sie złamie ? Oś wykrzywi ? Bo w sumie nie wiem co moze sie stać innego. 201 ma jedna wadę - pojemność szpuli bo przy klockach 120 gramLinka jednak musi być mocna a jak mocna to i gruba :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Myślałem o osi i jej mocowaniu w multiku.Ale może się mylę i niepotrzebnie oszczędzam swojego SXa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 powiem szczerze że nie słyszałem o skrzywieniu osi szpuli nigdy, może mało widzialem, szczerzę sam jestem ciekaw czy osie multików jak np ryoga 1016, 2020, tatula hd lexa 300 shimano w wieklosci 300 różnią sie grubością od mniejszych braci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Meme nie chce wnikac w szczegoly ,moze zapytam takznajdz mi chociaz jedna osobe na tym forum ,ktoremu niski profil shimano,uzywajac przynet powyzej 100gr,po 2 latach powiedzmy dziala jak nalezy?i nie wazne jerki czy nie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 moge ci nawet wymienic np:Antares hg,CC101DC,CALAIS 201A i 201dc,to te z ktorymi mam do czynienia na co dzien i jest problem,nawet nie 100gram , lzej sporo lzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Meme nie chce wnikac w szczegoly ,moze zapytam takznajdz mi chociaz jedna osobe na tym forum ,ktoremu niski profil shimano,uzywajac przynet powyzej 100gr,po 2 latach powiedzmy dziala jak nalezy?i nie wazne jerki czy nieAle co tylko shimano w niskim profilu jest tak słabe ? Bo zbytnio nie rozumiem. Nie chodzi tu o forum ( bo ono nie jest dla mnie wystarczającą wyrocznią ) wystarczy zobaczyć fora zagraniczne gdzie multiki w wielkosciach 200 są używane np do swimbaitów. Sam używałem orry sx i dalej w sumie używam do ciezkich zadań, pracowała z kijek do 4 oz, współpracuje teraz z jerkówka. Wiekoszość forum używa steeza do 20-25 gram bo boją sie że zajadą go większymi ciężarami ( i to rozumiem bo sprzęt jest drogi), spora rzesza osób używa revo s,sx,stx do jerków i radzą sobie dzielnie - czy revo jest bardziej wytrzymałe niż shimano w wielkosci 200 ? ale ja sie spytam innaczej. Co może sie popsuć podczas rzutu w przekładni - bo od tego zaczęła się rozmowa. Kiedyś Pitt napisał że w multiku podczas rzutu to i można cegle założyć bo jest klik odłączenie napędu, rzut i znowu klik gdzie napęd załączamy ( oczywiście trzeba to brać w przenośni ). Znam przypadki zajechania multików o wiele mniejszymi ciezarami niz 120 gram ale tu obciażenie sciaganej przynety miał wpływ niż sama jej masa. Nie chce przekonywać, nie chce namawiać, każdy łowi jak chce, czym chce i gdzie chce tylko to jak dla mnie czasem wygląda jak obchodzenie sie z jajkiem. Aż tyle i tylko tyle edit Dla mnie shimano wielkosci 200 dyskwalifikuje pojemność szpuli, tak jak pisałem wcześniej ( aby było wszystko jasne ) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Tu nie chodzi o to która firma robi lepsze multiplikatory ,tylko o fakt że Curado nie jest przeznaczone do takiej gramatury .Idąc twoim tokiem myślenia wystarczy kupić jeden model ,w tym przypadku Curado i śmigamy 7-120 gramów .Tyle że każdy z nas ma po kilka multiplikatorów dedykowanych do kija jak i gramatury przynęty . Ale co tylko shimano w niskim profilu jest tak słabe ? Bo zbytnio nie rozumiem. Nie chodzi tu o forum ( bo ono nie jest dla mnie wystarczającą wyrocznią ) wystarczy zobaczyć fora zagraniczne gdzie multiki w wielkosciach 200 są używane np do swimbaitów. Sam używałem orry sx i dalej w sumie używam do ciezkich zadań, pracowała z kijek do 4 oz, współpracuje teraz z jerkówka. Wiekoszość forum używa steeza do 20-25 gram bo boją sie że zajadą go większymi ciężarami ( i to rozumiem bo sprzęt jest drogi), spora rzesza osób używa revo s,sx,stx do jerków i radzą sobie dzielnie - czy revo jest bardziej wytrzymałe niż shimano w wielkosci 200 ? ale ja sie spytam innaczej. Co może sie popsuć podczas rzutu w przekładni - bo od tego zaczęła się rozmowa. Kiedyś Pitt napisał że w multiku podczas rzutu to i można cegle założyć bo jest klik odłączenie napędu, rzut i znowu klik gdzie napęd załączamy ( oczywiście trzeba to brać w przenośni ). Znam przypadki zajechania multików o wiele mniejszymi ciezarami niz 120 gram ale tu obciażenie sciaganej przynety miał wpływ niż sama jej masa. Nie chce przekonywać, nie chce namawiać, każdy łowi jak chce, czym chce i gdzie chce tylko to jak dla mnie czasem wygląda jak obchodzenie sie z jajkiem. Aż tyle i tylko tyle Edytowane 12 Października 2016 przez rothen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) w zasadzie wszystko o zaleznosciach konstrukcyjnych ,wielu z wymienionych zostalo juz napisane,moze i troche malo ale jestnie twierdze ze shimano w niskim profilu jest slabe, bo oczywiscie tak nie jest,i bardzo bym sklamal ale ma pewne swoje przeznaczenie,ktorego bym sie raczej trzymal,wyznaczone przez swojego producentanp:tackletour foro ,fajnie to wszystko opisuje Edytowane 12 Października 2016 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Tu nie chodzi o to która firma robi lepsze multiplikatory ,tylko o fakt że Curado nie jest przeznaczone do takiej gramatury .Idąc twoim tokiem myślenia wystarczy kupić jeden model ,w tym przypadku Curado i śmigamy 7-120 gramów .Tyle że każdy z nas ma po kilka multiplikatorów dedykowanych do kija jak i gramatury przynęty .W sumie tak, ale tak jestem pewien że sam masz zestawy z zakresu 10-40 gram i pewnie masz ich z 2 a jednym multikiem mógłbyś to na spokojnie ogarnąć. Czemu tego nie robisz bo chcesz dopasować zestaw maksymalnie do swoich potrzeb, sam używałbym maszyny o wielkszej pojemnosci szpuli i to jedyny argument jak dla mnie bo podczas rzutu czy też prowdzenia jerków nic sie nie stanie ( mówimy o curado ). w zasadzie wszystko o zaleznosciach konstrukcyjnych ,wielu z wymienionych zostalo juz napisane,moze i troche malo ale jestnie twierdze ze shimano w niskim profilu jest slabe, bo oczywiscie tak nie jest,i bardzo bym sklamal ale ma pewne swoje przeznaczenie,ktorego bym sie raczej trzymal,wyznaczone przez swojego producentaProsze podaj mi miejsce gdzie shimano pisze że multik jest do 30 gram czy tam 40 ? Ale dobrze może zrobimy tak, ja w nastepnym sezonie kupie curado 201 czy tam citice 201 i bede używał jej do jerków do 120 gram. Przed rozpoczęciem sezonu podeśle np do Ciebie Rothen czy tez Ciebie Didi na serwis abyś zobaczył w jakim jest stanie, pomierzył grubość zebów na przekładniach i co tylko chcesz, w sezonie bede łowił 12 h tygodniowo tylko na jerki do 120 gram ( zakres 50-120 ) po sezonie czyli na koniec roku podeśle go z powrotem na sprawdzenie ( jeżeli wytrzyma ). Nazwiemy to chalenge 120 gram - i nie nie kpie tu czy też naśmiewam a mowie całkiem poważnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) ok ,fajny pomyslnie szkoda ci kasy ?odnosnie pytania wszystko znajdziesz tu:http://forums.tackletour.com/ Edytowane 12 Października 2016 przez didi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 I ten sam portal w testach wykazuje cu 201 jako 5/5 do bigbait :-) Nie szkoda :-) zawsze jest gwarancja :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Zima,zima a śniegu ni ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Ja mechanikiem nie jestem ale ekspertem castingowym jestem bardzo dobrym.Calcuta concquest 101 nowa po drugim odstrzale korbką zaczęła latać w poziomie przynęta sweter 17 szczupak poleciała nieodzyskany utopił się. Odstrzał ma wpływ na młynek i tyla.Z tego co pamiętam to było łożysko albo tuleja. Edytowane 12 Października 2016 przez brig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Ja mechanikiem nie jestem ale ekspertem castingowym jestem bardzo dobrym.Calcuta concquest 101 nowa po drugim odstrzale korbką zaczęła latać w poziomie przynęta sweter 17 szczupak poleciała nieodzyskany utopił się.Odstrzał ma wpływ na młynek i tyla.Z tego co pamiętam to było łożysko albo tuleja.I wogole sie nie dziwie,101-ka to mlynek swietny np pod wszelkiego rodzaju crankbaity,sdr-y ew.spinerbaity,ale nie ten kaliber co podales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Naleję Ci Arku przy najbliższej okazji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Ale co pękło ? ? Ponion sie wyrobił czy jak ? Ciekaw jestem ale poki nie było odstrzałów to działało dobrze ? :-) Dobra juz nie robie bałaganu za rok 120 gram chalenge 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Spoko tylko po challengu nie wysyłaj do mnie Curado,uwierzę na słowo.W życiu rozkręciłem jeden multiplikator i musiałem kupić drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Działało ok ale po nie ok.Naprawa 150 więc strasznie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Naleję Ci Arku przy najbliższej okazji. Ale za co:-)Młody byłem nie doświadczony to było trzy lata temu teraz to co innego.:-)Doświadczenie nabywa się latami ,a linki weszło spoko napewn nie 40 m ale nie więcej jak 100 bo coś tam napewno zostało tak pamiętam ale dokładnie nie powiem. Edytowane 12 Października 2016 przez brig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 101 :-) to tak jakby Scorpions 1001 zaprzęgnąć do tego :-) ile Ci linki weszło ? 30-40 metrów ?:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubanczyk Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) Siemanero! Posiada może ktoś multika Shimano ALDEBARAN 51HG, jakie minimum rzuci i rozsądną wagę max przynęt by nie zajechać go w rok potrzebuję czegoś na dłużej, muszę zacząć szukać wędki do niego Dzięki i pozdro Edytowane 19 Października 2016 przez milupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Siemanero! Posiada może ktoś multika Shimano ALDEBARAN 51HG, jakie minimum rzuci i rozsądną wagę max przynęt by nie zajechać go w rok potrzebuję czegoś na dłużej, muszę zacząć szukać wędki do niego Dzięki i pozdroBędzie dobrze z kijkiem 5-20g,multik dość delikatny...przekładnia aluminowa,więc odpada jakiekolwiek katowanie np; wobkami SDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Cześć, Mam problem z doborem multiplikatora. Przerzuciłem już parę sztuk i cały czas to nie jest to, czego potrzebuję. Ale do rzeczy. Multiplikator musi dobrze obsługiwać przynęty stosunkowo lekkie, nieloty o dużej powierzchni i jednocześnie stawiające duży opór w wodzie.Konkretnie:obrotówki w rozmiarze 3-4 - waga od 8 do 14 gwoblery wagowo od 10 do 20 g, w stylu Jaxon Karaś rozmiar 7 cm, Salmo Perch 8 cm, itp. Mam już kij (miałem zamieniać lub sprzedać, ale jednak zostawię go sobie) Batson CB66MH.Próbowałem sparować go z multiplikatorami: Shimano Bantam Curado 201Quantum Smoke HPT 151Calcutta 201DABU Record 41 Najlepiej rzucało mi się z Quantuma, ale też nie do końca. Pozostałe, zaczynały dobrze pracować od ok. 15-18 gramowych przynęt (poza gumami, bo tu już 12 g masy całkowitej dobrze leciało). Kolega ze spinningiem osiągał dwukrotnie dalsze odległości przy rzutach obrotówkami i wspomnianymi woblerami. Jakieś pomysły w jakim kierunku szukać?Mam swój jeden typ. To Daiwa Luna 103. Pasowałby? Ewentualnie może Curado 101 (ale Luna ładniejsza). Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_krych Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 U mnie luna 103 plus szpulka sv robi robotę przy obrotówkach, spinnerbaitach i wobkach 10-12cm.Polecam.Jedyny minus to jego waga. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi