L3siU Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) Witam serdecznie drodzy koledzy, nie moglem sie powstrzymac od zacytowania wiadomosci od mojego przyjaciela ktory obecnie przebywa w okolicach Augustowa gdzie na ryby jezdzimy od ponad 20 lat. Zapytany jak mu idzie i czy stawiaja sieci w tym roku odpisal: "w wielu miejscach...na cyplu u fotografa...za tryblami...dwie sieci w poprzek od cypla do trybli...dwie posrodku zatoki w poprzek...i dwie drgawice na samym koncu prostopadle ...te miejsca gdzie zlapales duzego to nie...ale nie wiem przeciez o wszystkich...moze gdzies jeszcze....' Dolaczyl rowniez zdjecie co zlowil przez ostatnie 10 dni... Post pisalem przy uzyciu tel. dlatego wybaczcie brak polskich znakow. Pozdrawiam Piotrek Edytowane 22 Maja 2015 przez piterlesiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Polski standard widać Szkoda jezior... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3siU Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Najgorsze w tym wszystkim jest to ze pseudo dzierzawca tych jezior dostal prawo do dzierzawy na kolejne 30 lat po swoim ojcu... W moim odczuciu wszystkie dzialania podejmowane na tych wlasnie jeziorach niechybnie doprowadza do calkowitej eksterminacji zyjacych tam gatunkow ryb i niestety nic nie mozemy z tym zrobic bo uw osobnik dziala wedle obowiazujego prawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Pan Andrzej S.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucius@ Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Skoczko dokładnie 30 lat tam łowie ... ostatnie 4 lata pozostawię bez komentarza. Walenie prądem węgorzy a raczej nitek co przelatywały przez oczka w siatce. 10 metrowe siatki na dołkach na zimowiskach. Leszcze po 8 kg ledwo wchodzące na tarło, tarło szczupaka cała część większego oka obstawiona bez szans dla ryby. sielawki które się odrodziły już zostały wytłuczone na tarle. okonie ściągane z zimowisk, 2 kg sumiki mordowane na kilogramy. 2 lata temu jak poszedł niewód to tyle ryb było że płocie i nieduże szczupaki i leszcze zostawili na lodzie i pod lodem :/ w zeszłym roku do zamarznięcia sieci stały 24h/d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucius@ Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 dodam że plany zarybieniowe to fikcja i z tych planów są tylko papiery o pozyskanym narybku a do wody nie trafia nic albo jedna setna z planu nawet nie ma o czym mówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Ja z wód G.R. Augustów obrabiam jedynie Kanał Augustowski i jeziora w Płaskiej, tam jeszcze da się coś złowić. 5 - 6 lat temu ćwiczyłem ostro Serwy późną jesienią, było całkiem nieźle ale już się skończyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucius@ Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 po kanale też jechali niewodem , można ? można ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3siU Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Przed chwila rozmawialem z Kumplem, od miejscowych dowiedzial sie ze sieci stawiane sa od poczatku kwietnia, najwiecej oczywiscie tam gdzie trze sie szczupak... Dodatkowo dowiedzial sie ze pod koniec pazdziernika na Stawku, Jeziorku i Sajnie byl ciagniety niewod po kilka dnia na kazdym... Zal na to patrzec i az serce sciska gdy przypomne sobie dzien w ktorym zlapalem swoja zyciowke dokladnie 5 lat temy, pozniej zlowil ja jeszcze kolega a teraz... Mam nadzieje ze chociaz ona sie uchowala, taka ladna byla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bony20 Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Kilka dobrych lat temu pływałem kajakiem z kumplem to wywaliliśmy z jeziora białego 18 żaków i ściągnęliśmy jedną długą sieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucius@ Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 lepiej, ja na majówke zgłosiłem sieci oznaczone ponieważ były w nich śnięte ryby już puszczały olej... Panowie powiedzieli że musieli postawić i zacząć pić i zapomnieli. zadzwonili gdzie trzeba i przyjechali wielce oburzeni Panowie że to ich sprawa . sieci stały ponoć 2 tygodnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Moze czas na jerkbaitowa baze "wydymanych" wod PL... mozna pisac przez kogo i jak ! Taki zbior inf w jednym miejscu i tysiacem odwiedzajacych i piszacych, moze zdjecia... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Zbyszek, łatwiej chyba będzie wkleić mapę Polski i skreślać te, gdzie są jeszcze ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) ... kazdy pomysl jest dobry, zeby stworzyc mape bezrybia Edytowane 26 Maja 2015 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Pamiętam jak Pan S. w jakimś wywiadzie, w gazecie i w Internecie można to znaleźć, jak mówił, że stawia na wędkarstwo, i to będzie jego oczko w głowie, gdyż na pozwoleniach można lepiej zarobić niż na odłowach siecią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evin Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Moze ktoś podpowie gdzie warto jechac w kierunku Augustowa, Suwałk by troche połowic ryb, wypocząc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toomi1-83 Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 fajnym jeziorem w tych okolicach zaczyna się robić jezioro Pomorze (własność PZW) narazie nie prowadzą tam polityki sieci no i j. Wigry i Pierty na szczupaczka od 1 czerwca tam można (własność WPN) co do sieci u Pana S. to największy kłusownik w okolicy a kłusownikom trzeba sieci ciąć każdy ma z sobą coś ostrego i do roboty!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3siU Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) A ja polecam jez. Kalejty-Długie moim zdaniem jedno z najpiękniejszych jezior na jakich łowiłem:) Obecnie jezioro jest zarządzane przez PZW Białystok http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/1498 Pozdrawiam Edytowane 26 Maja 2015 przez piterlesiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 A ja polecam jez. Kalejty-Długie moim zdaniem jedno z najpiękniejszych jezior na jakich łowiłem:) Obecnie jezioro jest zarządzane przez PZW Białystok http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/1498 PozdrawiamFaktycznie piekne. Byłem tam kilka razy. Ale najlepiej poza sezonem wakacyjnym zajechać.Tak rosłego szczupaczego ziela jak tam nie widziałem nigdzie indziej. A grzyby to można z łódki zbierać... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3siU Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Kolejne newsy dotyczące jezior w okolicach Augustowa. Na dniach udało się dowiedzieć mojemu znajomemu od miejscowego rybaka, że niewód który był ciągnięty jesienią był totalną porażką i tu pozwolę sobie zacytować słowa rybaka "Panie niewodem to trzeba umieć, a tu przyjechali pseudo specjaliści ze skrzynką wódki także jak już go ciągnęli byli tak nawaleni, że mało się nie potopili..." W skrócie, przez cztery dni złowili około dwóch skrzynek białorybu, także eksterminacji nie było. Obecnie ryby w ogóle nie żerują na co wpływ ma przede wszystkim pogoda. Kolega przez ostatnie dwa tygodnie złowił kilkanaście ładnych garbusów, szczupaki niestety nie chciały współpracować ponieważ zajęły już swoje letnie rezydencje w gęstej roślinności wodnej i naprawdę bardzo ciężko się do nich dostać. Co do białoryby, to będę w okolicach Augustowa od 20 lipca, także przekonam się na własne oczy jak się sprawy mają PozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Wczoraj stamtąd wróciłem. Kto trafił na żerowanie, połowił średnich okoni.Niech ta fotka wystarczy za komentarz. Okaz ze Studzienicznego A jezioro pięęęęęękne Edytowane 29 Czerwca 2015 przez popper 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3siU Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Oj tak Studzieniczne jest piękne i woda kryształ. Ja planuję w lipcu pojechać jeszcze nad Kalejty i może uda się wypad nad Busznicę bo z Kalejt to po drodze:) PozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucius@ Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Zapominij o busznicy. Sam dzierzawca mi mowil zebwyjebali jemu ryby pradem. Moze trafisz esoxa 1.5 kg na 20 metrach. Aha i ta tolpyga co ma 60 kg .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3siU Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Ech brak slow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielluk Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) Na augustowskich jeziorach wypoczywam od lat z racji posiadania działki nieopodal Augustowa. 10-15 lat temu dało się tam jeszcze połowić. Obecnie - jak już wspomnieli przedmówcy - jeziora dzierżawione przez Skoczkę zostały wytrzepane z ryb. Byłem tam tydzień temu, nad j.Białym sieci jak stawiali tak stawiają. Motorówki i skutery prują wodę, ruch jak na autostradzie, aż strach wsiąść do kajaka. Na jeden czterogodzinny wypad kilka sztuk płoci i leszczy ok 25cm. Widziałem kilka przepływających linów ok. 30cm przy pomoście. Generalnie z całego serca odradzam te łowiska. Pojadę tam jeszcze pod koniec lipca ale z wędkowania raczej zrezygnuję. Edytowane 9 Lipca 2015 przez bielluk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi