Skocz do zawartości

Augustowskie jeziora...

L3siU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie drodzy koledzy, nie moglem sie powstrzymac od zacytowania wiadomosci od mojego przyjaciela ktory obecnie przebywa w okolicach Augustowa gdzie na ryby jezdzimy od ponad 20 lat. Zapytany jak mu idzie i czy stawiaja sieci w tym roku odpisal: "w wielu miejscach...na cyplu u fotografa...za tryblami...dwie sieci w poprzek od cypla do trybli...dwie posrodku zatoki w poprzek...i dwie drgawice na samym koncu prostopadle ...te miejsca gdzie zlapales duzego to nie...ale nie wiem przeciez o wszystkich...moze gdzies jeszcze....' Dolaczyl rowniez zdjecie co zlowil przez ostatnie 10 dni... Post pisalem przy uzyciu tel. dlatego wybaczcie brak polskich znakow. Pozdrawiam Piotrek

post-48960-0-81657200-1432289591_thumb.jpg

Edytowane przez piterlesiu

Najgorsze w tym wszystkim jest to ze pseudo dzierzawca tych jezior dostal prawo do dzierzawy na kolejne 30 lat po swoim ojcu... W moim odczuciu wszystkie dzialania podejmowane na tych wlasnie jeziorach niechybnie doprowadza do calkowitej eksterminacji zyjacych tam gatunkow ryb i niestety nic nie mozemy z tym zrobic bo uw osobnik dziala wedle obowiazujego prawa... :(

Gość lucius@

Skoczko dokładnie 30 lat tam łowie ... ostatnie 4 lata pozostawię bez komentarza. Walenie prądem węgorzy a raczej nitek co przelatywały przez oczka w siatce. 

10 metrowe siatki na dołkach na zimowiskach. Leszcze po 8 kg ledwo wchodzące na tarło, tarło szczupaka cała część większego oka obstawiona bez szans dla ryby. 

sielawki które się odrodziły już zostały wytłuczone na tarle. 

okonie ściągane z zimowisk, 2 kg sumiki mordowane na kilogramy. 

2 lata temu jak poszedł niewód to tyle ryb było że płocie i nieduże szczupaki i leszcze zostawili na lodzie i pod lodem :/ 

w zeszłym roku do zamarznięcia sieci stały 24h/d. 

Przed chwila rozmawialem z Kumplem, od miejscowych dowiedzial sie ze sieci stawiane sa od poczatku kwietnia, najwiecej oczywiscie tam gdzie trze sie szczupak... Dodatkowo dowiedzial sie ze pod koniec pazdziernika na Stawku, Jeziorku i Sajnie byl ciagniety niewod po kilka dnia na kazdym... Zal na to patrzec i az serce sciska gdy przypomne sobie dzien w ktorym zlapalem swoja zyciowke dokladnie 5 lat temy, pozniej zlowil ja jeszcze kolega a teraz... Mam nadzieje ze chociaz ona sie uchowala, taka ladna byla... :(

Gość lucius@

lepiej, ja na majówke zgłosiłem sieci oznaczone ponieważ były w nich śnięte ryby już puszczały olej... Panowie powiedzieli że musieli postawić i zacząć pić i zapomnieli. zadzwonili gdzie trzeba i przyjechali wielce oburzeni Panowie że to ich sprawa . sieci stały ponoć 2 tygodnie...

fajnym jeziorem w tych okolicach zaczyna się robić jezioro Pomorze (własność PZW) narazie nie prowadzą tam polityki sieci no i j. Wigry i Pierty na szczupaczka od 1 czerwca tam można (własność WPN)

co do sieci u Pana S. to największy kłusownik w okolicy a kłusownikom trzeba sieci ciąć każdy ma z sobą coś ostrego i do roboty!!!

• Like 2

A ja polecam jez. Kalejty-Długie moim zdaniem jedno z najpiękniejszych jezior na jakich łowiłem:) Obecnie jezioro jest zarządzane przez PZW Białystok

http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/1498

Pozdrawiam

Faktycznie piekne. Byłem tam kilka razy. Ale najlepiej poza sezonem wakacyjnym zajechać.

Tak rosłego szczupaczego ziela jak tam nie widziałem nigdzie indziej. A grzyby to można z łódki zbierać...

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

Kolejne newsy dotyczące jezior w okolicach Augustowa. Na dniach udało się dowiedzieć mojemu znajomemu od miejscowego rybaka, że niewód który był ciągnięty jesienią był totalną porażką i tu pozwolę sobie zacytować słowa rybaka "Panie niewodem to trzeba umieć, a tu przyjechali pseudo specjaliści ze skrzynką wódki także jak już go ciągnęli byli tak nawaleni, że mało się nie potopili..." W skrócie, przez cztery dni złowili około dwóch skrzynek białorybu, także eksterminacji nie było. Obecnie ryby w ogóle nie żerują na co wpływ ma przede wszystkim pogoda. Kolega przez ostatnie dwa tygodnie złowił kilkanaście ładnych garbusów, szczupaki niestety nie chciały współpracować ponieważ zajęły już swoje letnie rezydencje w gęstej roślinności wodnej i naprawdę bardzo ciężko się do nich dostać. Co do białoryby, to będę w okolicach Augustowa od 20 lipca, także przekonam się na własne oczy jak się sprawy mają:)

Pozdrawiam

Piotrek

Na augustowskich jeziorach wypoczywam od lat z racji posiadania działki nieopodal Augustowa. 10-15 lat temu dało się tam jeszcze połowić. Obecnie - jak już wspomnieli przedmówcy - jeziora dzierżawione przez Skoczkę zostały wytrzepane z ryb. 

Byłem tam tydzień temu, nad j.Białym sieci jak stawiali tak stawiają. Motorówki i skutery prują wodę, ruch jak na autostradzie, aż strach wsiąść do kajaka. Na jeden czterogodzinny wypad kilka sztuk płoci i leszczy ok 25cm. Widziałem kilka przepływających linów ok. 30cm przy pomoście. Generalnie z całego serca odradzam te łowiska. Pojadę tam jeszcze pod koniec lipca ale z wędkowania raczej zrezygnuję.

Edytowane przez bielluk
  • Like 1