WhiteWillow Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Ja szukałbym czegoś w Bryzglu ze względu na bliskość ciekawych miejscówek oraz możliwość komfortowego łowienia nawet przy dużym wietrze. Niczego nie polecę bo nigdzie nie nocowałem, za blisko mam do Wigier, żeby kwaterować się w agroturystyce. W każdym razie, jest tego w Bryzglu dużo, więc z pewnością coś wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 I jak tam te jeziora w Augustowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Z braku czasu, na Wigrach w tym roku byłem tylko pięć razy. Za każdym razem przepłynąłem ok.20-25km. Wzdłuż i w poprzek zbiornika. Czyli pływałem po płytkiej, jak i b.głębokiej wodzie. Od Klasztoru po wyspy Kamień-Brzozowa. Czyli spenetrowałem ok. 50% jeziora. Zero w dosłownym tego znaczeniu ryb. Ekran echosondy czyściutki. Przez tych pięć wypraw, spotkałem max. 3 wędkarzy łowiących rybki wielkości małego palca w trzcinach. Nawet zawodowych rybaków nie widziałem, a oni byli zawsze. Nawet w niedziele i święta rozstawiali swoje sieci. Czyż to możliwe, że cała ryba wigierska przemieściła się w drugi koniec jeziora? Może ktoś z Was łowił w tym roku od strony Bryzgla? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Przemieściła się nie na drugi koniec jeziora, a do lodówek sklepowych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Z braku czasu, na Wigrach w tym roku byłem tylko pięć razy. Za każdym razem przepłynąłem ok.20-25km. Wzdłuż i w poprzek zbiornika. Czyli pływałem po płytkiej, jak i b.głębokiej wodzie. Od Klasztoru po wyspy Kamień-Brzozowa. Czyli spenetrowałem ok. 50% jeziora. Zero w dosłownym tego znaczeniu ryb. Ekran echosondy czyściutki. Przez tych pięć wypraw, spotkałem max. 3 wędkarzy łowiących rybki wielkości małego palca w trzcinach. Nawet zawodowych rybaków nie widziałem, a oni byli zawsze. Nawet w niedziele i święta rozstawiali swoje sieci. Czyż to możliwe, że cała ryba wigierska przemieściła się w drugi koniec jeziora? Może ktoś z Was łowił w tym roku od strony Bryzgla?Będę od czwartku do końca miesiąca, cel to właśnie Bryzgiel. Mam dobre przeczucia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Czysciutki ekran, bo moze echosonda wylaczona byla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Nie pływałem tam pewnie tyle co autor tematu, ale miałem okazję obserwować pewną zależność co do braku zapisów na echosondzie w określonych porach pływając właśnie po południowych rewirach, z początku trochę mnie to deprymowało, ale koniec końców doszedłem do wniosków, że nie należy się tym zbytnio przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zasada jest czesto taka - do poznego wieczora martwo, blisko nocy towarzystwo wylazi z trzcin, ewentualnie odkleja sie od dna, ekran echosondy szaleje. To jest jezioro przesieciowane i przekormoranowane, ryby boja sie swiatla slonecznego, kojarza z porwaniami przez obcych ???? Pisze serio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 To jest jezioro przesieciowane i przekormoranowaneMam trochę inne zdanie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Myślę, że to kurtuazja i Wigry to jedno z wielu przeczesanych jezior, co nie znaczy, że nie da się złowić ryby nawet na jeziorze na, którym np. stał kuter 2-3 sezony wstecz, przykładem jest jedno z jezior na mazurach pomiędzy starą e77 a autostradą a1 gdzie mimo owego kutra pod koniec zeszłego sezonu jak wieści niosą byli tacy co połowili sandacza, konkludując złowić rybę tam gdzie ich mniej to pewnie większa satysfakcja jednak zależy kto na ile szanuje swój prywatny czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Regulamin wędkowania na Wigrach jest dość restrykcyjny. Straszne co piszecie o tych sieciach. Kiedyś chciałem tam pojechać, nie przypuszczałem, że nawet na terenie Parku Narodowego idą odłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Regulamin wędkowania na Wigrach jest dość restrykcyjny. Straszne co piszecie o tych sieciach. Kiedyś chciałem tam pojechać, nie przypuszczałem, że nawet na terenie Parku Narodowego idą odłowy.Odłowy idą, przynajmniej szły pełną parą. Piszę w czasie przeszłym, gdyż w tym roku nie widziałem brygady rybackiej. Pewnie grasują w drugim końcu jeziora W zeszłym roku nawet w niedzielę chłopaki po południu stawiali sieci, aby w poniedziałek, skoro świt zabrać się za ich zbieranie. Nie zdarzyło się, że wypłynąłem i nie widziałem rybaków. Kilka razy wlazłem w ich siatki, bo oczywiście sieci są nieoznaczone. Czasami pływa kawałek styropianu na środku jeziora z literkami WPN, lub stoi kawałek kija przy trzcinie i nie wiesz, czy to wędkarz zaznaczył miejscówkę, czy to zaznaczony koniec sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Lipa! Kamieni kupa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Z braku czasu, na Wigrach w tym roku byłem tylko pięć razy. Za każdym razem przepłynąłem ok.20-25km. Wzdłuż i w poprzek zbiornika. Czyli pływałem po płytkiej, jak i b.głębokiej wodzie. Od Klasztoru po wyspy Kamień-Brzozowa. Czyli spenetrowałem ok. 50% jeziora. Zero w dosłownym tego znaczeniu ryb. Ekran echosondy czyściutki. Przez tych pięć wypraw, spotkałem max. 3 wędkarzy łowiących rybki wielkości małego palca w trzcinach. Nawet zawodowych rybaków nie widziałem, a oni byli zawsze. Nawet w niedziele i święta rozstawiali swoje sieci. Czyż to możliwe, że cała ryba wigierska przemieściła się w drugi koniec jeziora? Może ktoś z Was łowił w tym roku od strony Bryzgla?Byłem wczoraj na Wigrach od strony Bryzgla. Janusz, masz zepsutą echosondę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Wszystkim pływającym od strony miejscowości Wigry, Czerwony Folwark, Stary Folwark, popsuły się echosondy i utracili umiejętności wędkarskie Nawet zawodowi rybacy wynieśli się z tych rejonów.Od strony Bryzgla - inne jezioro. Od kilku lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Wszystkim pływającym od strony miejscowości Wigry, Czerwony Folwark, Stary Folwark, popsuły się echosondy i utracili umiejętności wędkarskie Nawet zawodowi rybacy wynieśli się z tych rejonów.Od strony Bryzgla - inne jezioro. Od kilku lat.Nie takie wcale eldorado. Trzeba się napływać tym bardziej że jezioro w najlepszych porach to jest wiosną i jesienią zamknięte dla wędkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Przyjeżdżasz skoro świt na kotwicowisko i nie masz nawet do kogo gęby otworzyć, bo nikogo nie ma.Wypływasz na jezioro i w zasięgu wzroku pustka. Żywej duszy nie uświadczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 A, bo po co mają pływać? Jeszcze trochę i wśród kormoranów na Wigrach kanibalizm zapanuje. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 A, bo po co mają pływać? Jeszcze trochę i wśród kormoranów na Wigrach kanibalizm zapanuje.Od sierpnia, kormorany pojawiają się na Wigrach w zastraszających ilościach. Miliony milionów, jak mówił mój kompan od wypraw.Słyszałem w radiu, że Niemcy poszli po rozum do głowy i są odstrzały tych pięknych ptaszków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Ech w Polsce stać nas żeby je utrzymywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Właśnie jestem nad jednym z Augustowskich jezior skonsternowany zaistniałą sytuacją.Zawsze na początku lipca pojawiał się tutaj duży zakwit wody i bogata roślinność, a teraz obserwuję wodę z dużą przejrzystością i praktycznie zero roślinności. Czy w tych okolicach było tak zimno że zakwit jeszcze nie nastąpił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba 123 Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Na jakim jesteś jeziorze ja dziś wróciłem i kwitną na całego woda max 1 m widoku ale fakt zimna bo wymieszana z nad dna jest . 3 dni pływania i echo na biało pojedyncze rybki małe na czcinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 W poprzednim tygodniu byłem w Augustowie i w Necku było zielonkawo. Faktem jest mała ilość grzybieni i grążeli. Wiatr to głównie pn-zach. a nie jak zwykle zachodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Wigry. W połowie maja br. temperatura wody była o dwa stopnie wyższa niż jest obecnie. Woda w Wigrach kilka dni temu miała 18,5 st. Rok temu o tej porze było to 26 st. Niemniej zielsko rośnie na potęgę.Miesiąc temu na Białym, Necku woda przypominała żur w porównaniu z Wigrami.Od tygodnia tak dmucha, albo leje, że nie ma szans na jakiś wypad. Tzn. szanse są, tylko w takich warunkach nie ma przyjemności z łowienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi