Skocz do zawartości

Augustowskie jeziora...

L3siU

Rekomendowane odpowiedzi

Okolice Olsztyna to samo z tą pogodą .... Chciałoby się pójść na ryby ale łowienie okoni to porażka. Balon z plecionki i ciągła próba ustawienia się. Woda ciągle wymieszana i brak klarowności uniemożliwia łowienie. Widoczność 30 cm ... jak ten okoń ma brać ? co do roślinności to też mnie ten fakt zastanawia. W latach ciepłych i słonecznych jest często mniej roślin na górkach niż analogicznie w pochmurne i chłodne miesiące ...

Na jakim jesteś jeziorze ja dziś wróciłem i kwitną na całego woda max 1 m widoku ale fakt zimna bo wymieszana z nad dna jest . 3 dni pływania i echo na biało pojedyncze rybki małe na czcinie

Jezioro Sajno.

Wigry. W połowie maja br.  temperatura wody była o dwa stopnie wyższa niż jest obecnie. Woda w Wigrach kilka dni temu miała 18,5 st. Rok temu o tej porze było to 26 st. Niemniej zielsko rośnie na potęgę.

Miesiąc temu na Białym, Necku woda przypominała żur w porównaniu z Wigrami.

Od tygodnia tak dmucha, albo leje, że nie ma szans na jakiś wypad. Tzn. szanse są, tylko w takich warunkach nie ma przyjemności z łowienia.

Właśnie takiego żuru się spodziewałem.

Na jeziorze pustka, nawet sieci nie stoją. Chyba już się im nie opłaca :(

Za kilka dni zmienię miejscówkę to może lepsze wyniki będą.

• Like 1

Na Necku i Nettcie w sezonie wodę mielą jednostki pływające Białej Floty i oczywiście prywatnie krążowniki.Najbliższy weekend to maksymalne przemielenie.Runda MŚ łodzi wytrzymałościowych. Przewalone wszystko od dna. Choć można polecić street fishing wieczorem nad Nettą  za panem z wąsem. Sajno to jezioro w dzierżawie p. S. to jak wiadomo pustynia.

• Like 1

Sajno wy....e jest do zera sandacze były tam 16 lat temu teraz nie łowią kijanek. Oczywiście coś można złowić na czcinie ale generalnie to kupa nawet leśniczy co tam łowił mówi ze od 4 lat nie pływa

Kolego, licz się nieco ze słowami, te wulgaryzmy są zbędne

Edytowane przez bartsiedlce

To samo będzie z Wigrami. Wystarczy, że sonda pokaże jakąś rybę to natychmiast brygada rybacka stawia tam sieć. Nawet nie raczą jej oznakować. 

Kilka dni temu widzę butelkę po Pepsi i kawałek styropianu z nawiniętym sznurkiem. Czyli "oznakowana" sieć WPN. Ominąłem to dużym łukiem. Ze sto metrów dalej wypuszczam woblera i mam branie. Oczywiście na haku siedzi sieć WPN. Teraz sieci znakują ryby. Jak na ekranie jest ryba, to trzeba się liczyć z siatami.

• Like 1

Bez znaczenia. Za poprzedniego było to samo. Generalnie Wigry zaczęły "upadać" od jakiś 10-12 lat. Teraz zaliczyły już chyba dno. Mam tam teściów i kiedyś jeszcze czasem wypłynąłem. Teraz "no way"...

Ja koniec Wigier datuję na moment powstania Wigierskiego Parku Narodowego. A było to w  1989 roku. Przed powstaniem Parku ryb starczyło wszystkim. I kłusolom i zawodowym rybakom, nie mówiąc o wędkarzach. Teraz kłusol siatek raczej nie stawia. Teraz kłusol ryby traktuje prądem :(  Prądem, bo siatki drogie, a jezioro jest trałowane często w poszukiwaniu tychże.

Ja koniec Wigier datuję na moment powstania Wigierskiego Parku Narodowego. A było to w  1989 roku. Przed powstaniem Parku ryb starczyło wszystkim. I kłusolom i zawodowym rybakom, nie mówiąc o wędkarzach. Teraz kłusol siatek raczej nie stawia. Teraz kłusol ryby traktuje prądem :(  Prądem, bo siatki drogie, a jezioro jest trałowane często w poszukiwaniu tychże

Koniec 1989 to upadek wszystkich jezior...

Mi chodziło ot to, że te 10-12 lat temu coś tam można jeszcze było złowić. Teraz to jest masakra.

Nawet kłusole narzekają:)

Dzisiaj ostatni dzień nad Sajnem :(

To jezioro nad którym się wychowałem i które zostanie mi we wspomnieniach.

Jezioro zamordowane...

Dzisiaj wieczorem naliczyłem ponad 20 sieci przez kilka km linii brzegowej, a pewnie było ich dużo więcej.

Ryb nie ma i pewnie już nie będzie.

• Like 1

Dzisiaj ostatni dzień nad Sajnem :(

To jezioro nad którym się wychowałem i które zostanie mi we wspomnieniach.

Jezioro zamordowane...

Dzisiaj wieczorem naliczyłem ponad 20 sieci przez kilka km linii brzegowej, a pewnie było ich dużo więcej.

Ryb nie ma i pewnie już nie będzie.

Bylem nad Sajnem, w czasach, kiedy Bulba robil Drapieżnika ( jakieś 9 lat temu). Coś się udalo wydlubać, ale żadne okazy. Wtedy też poznalem Maćka Kuronia, śp.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Z uporem maniaka pcham się znowu na Suwalszczyznę. Orientujecie się może czy nad jeziorem Zelwa coś połowię i kto jest dzierżawcą tego zbiornika?

Będę łowił przeważnie na jeziorze Pomorze ale Zelwa jest w pobliżu.

Z Pomorza będziesz miał rzut beretem lub machnięcie wiosłem na Kunis. Tam złowisz.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Jezioro Wigry puste? Czasem się zastanawiam czy piszący na tym forum celowo próbują zniechęcić do łowienia na niektórych jeziorach czy po prostu są miernymi wędkarzami .

Teraz i tak to bez znaczenia. Koniec sezonu na drapieżniki i trzeba czekać do pierwszego czerwca.

Jezioro Wigry puste? Czasem się zastanawiam czy piszący na tym forum celowo próbują zniechęcić do łowienia na niektórych jeziorach czy po prostu są miernymi wędkarzami .

Napisałeś to na podstawie własnych obserwacji? Nikogo nie chcę zniechęcić. Widocznie jestem wg Ciebie miernym wędkarzem.

Wczoraj byłem na Wigrach. Jezioro całe moje. Zero innych wędkarzy w zasięgu wzroku i lornetki. Złowiłem dwa piękne leszcze. 3,10 i 4,20kg.